vlag SloveniŽ    vlag SloveniŽ    

vlag SloveniŽ

    
     InfoSlovenia.be
foto
Sport
In de prille sportgeschiedenis van SloveniŽ behaalde het land momenteel 30 medailles op de Olympische Spelen. De belangrijkste sportvrouw is ongetwijfeld Tina Maěe. Ze veroverde in het AlpineskiŽn momenteel 2 gouden & 2 zilveren medailles op de Olympische Winterspelen in Sochi & Vancouver. Daarnaast won ze op de wereldkampioenschappen in diverse disciplines 4 gouden medailles.

In het roeien kon SloveniŽ ook al enkele medailles op de Olympische Zomerspelen verzilveren. Bekendste Sloveense roeiers zijn Luka äpik & Iztok Cop.
Schutter Rajmond Debevec won op zijn beurt 1 gouden & 2 bronzen medailles.
De succesvolste sporter in de atletiek is hamerslingeraar Primoě Kozmus die 1 gouden & 1 zilveren medaille behaalde op het grootste sportevenement ter wereld.

De nationale voetbalploeg verbaasde iedereen door zich te plaatsen voor het EK Voetbal 2000 in BelgiŽ & Nederland . In 2002 & 2010 kon het land met amper 2 miljoen inwoners zich kwalificeren voor de Wereldbeker voetbal. De beste prestatie in het Sloveense clubvoetbal komt van NK Maribor die zich al ťťn maal kon plaatsen voor de Champions League. Tevens is het wielrennen in SloveniŽ populair. Andrey Hauptmann verbaasde iedereen op het WK 2001 voor eliterenners door er in de groepsspurt 3de te eindigen. Janez Brajkovic was de beste in het WK tijdrijden voor beloften in 2004. In 2009 slaagde Borut Božic als eerste Sloveen erin een etappe te winnen in de Ronde van Spanje.
In 2014 spurtte Luka Mezgec, als eerste Sloveen, naar de overwinning in een rit van de Ronde van ItaliŽ.
<
De belangrijkste sportevenementen in SloveniŽ zijn de wereldbeker skieŽn voor vrouwen in Maribor & de wereldbeker schansspringen in Planica.
In 2010 werd in Planica het WK Skispringen gehouden. Op het meer van Bled vond in 2011 het WK roeien plaats & in 2013 mocht SloveniŽ het EK Basketbal organiseren.

Gerelateerde pagina's
Bezienswaardigheden Maribor
Ski Centrum Kranjska Gora
Dochterpagina's Sportsites.be
Olympische Spelen - Sportsites.be
Atletiek - Sportsites.be