vlag SloveniŽ    vlag SloveniŽ    

vlag SloveniŽ

    
     InfoSlovenia.be
foto
Sport
Wielrennen
In 1999 won Tadej Valjavec de Ronde van ItaliŽ voor beloften beter bekend als de Baby Giro. Twee jaar later werd menig wielerliefhebber verrast door de 3de plaats van de Sloveen Martin Hvastija in de E3-prijs in Harelbeke. In hetzelfde seizoen werd Andrey Hauptmann verrassend 3de in het wk eliterenners in Lissabon. Eťn jaar later werd Andrey in het WK in zolder 4de net voor zijn landgenoot Zoran Klemenzic.

Op het WK Wielrennen in Verona in 2004 werden 2 medailles behaald. Bij de beloften kroonde Janez Brajkovic zich tot beste tijdrijder bij de beloften. Simon äpilak veroverde bij de juniores de bronzen plak.

In 2006 won Matej Mugerli een rit in de Ronde van CataloniŽ die deel uitmaakt van de Pro Tour. Eťn jaar later was Grega Bole de beste in Luik- Bastenaken- Luik voor beloften.Borut Božic  won in 2009 als eerste Sloveen een rit in ťťn van de grote wielerrondes
Borut Božic won in 2009 als eerste Sloveen een rit in ťťn van de grote wielerrondes


In 2009 slaagde Borut Božic als eerste Sloveen erin een etappe te winnen in de Ronde van Spanje. In 2010 kwamen de belangrijkste Sloveense overwinningen tot nog toe van Marko Kump, die de ronde van Vlaanderen voor beloften won & Simon äpilak die een bergrit in de ronde van RomandiŽ op zijn naam schreef. Het lijkt erop dat Simon Špilak samen met Janez Brajkovic in 2010 beginnen door te breken. In 2011 won Grega Bole een World Tour wedstrijd in Frankrijk de GP Ouest France-Plouay.
In 2012 behaalde Janez Brajkovic als eerste Sloveen een top 10 plaats in de Tour de France & hij won ook een rit in de Ronde van CataloniŽ. Hij eindigde op een knappe 9de plaats. Op het WK wielrennen in Valkenburg won Matej Mohoric als eerst Sloveen de wereldtitel bij de juniores. Daarnaast behaalde hij zilver op het WK tijdrijden.
In de Ronde van ItaliŽ won vijf jaar later de spurter Luka Mezgec de slotrit in TriŽste dat op enkele tientallen kilometers van de Sloveense Grens ligt. In 2015 zegevierde Jan Polanc in een bergrit & in 2016 won de ex-schansspringer Primož Roglič als eerste Sloveen een tijdrit in de Ronde van ItaliŽ.Gerelateerde pagina's
Algemene Info over SloveniŽ
Wielrennen - Sportsites.be
Wielrenners - Sportsites.be