Ontdek de verdiensten van de Sloveense Dichter France Prešeren

Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links
Algemeen
Beroemdheden
France Prešeren
standbeeld France Prešeren op het  Prešerenplein in Ljubljana

Naam: Prešeren
Voornaam: France
Ljubljana, Slovenië Geboortejaar: 1800
Overlijdensdatum: Donderdag 8 februari 1849
Bekend als: Dichter
Website

Verdiensten

Wie is France Prešeren? Waar kan je bezienswaardigheden over France Prešeren bewonderen?

Zonder twijfel is dichter France Prešeren één van de invloedrijkste personen uit de Sloveense geschiedenis. Het bekende Prešerenplein waar je het bronzen standbeeld van France kan bewonderen staat in het hart van het historisch centrum. Het monument werd in de herfst van 1905 nabij de rode Barokke Franciscuskerk onthuld. Hij kijkt naar de dame in reliëf die aan de overkant van het gele huis aan de muur hangt. Dit was zijn onbeantwoorde liefde Julija Primic. Mede daardoor greep hij vaker naar de fles.

In 1991 werd zijn lied Zdravljica, verkozen tot het Nationaal Sloveens Volkslied. In het correct Nederlands is de vertaling van de titel Heildronk of vrij vertaald als Santé. Het omstreden lied werd aanvankelijk verboden. Maar na de revolutie in maart 1848 mocht Prešeren het uiteindelijk, een klein jaar voor zijn overlijden, publiceren. Volgens een Sloveens gids zou het Nationaal Volkslied het enigste ter wereld zijn waarin het woordje wijn in voorkomt.

France Prešeren prijkt momenteel op het Sloveense twee-euromunt. Daarvoor was zijn afbeelding te zien op het 1000 tolar biljet van Slovenië.
In verschillende chocoladewinkels in de hoofdstad kan je chocolade in de vorm van France Prešeren kopen. Een aanrader is ongetwijfeld de ronde Prešeren pralines bestaande uit kastanjepasta en chocolade. Deze kan je onder meer kopen in de chocoladewinkel čokoladnica Cukrček.

France Prešeren stierf op 48 jarige leeftijd in de Sloveense stad Kranj op 8 februari 1849. Op deze dag wordt dan ook de Sloveense Culturele Feestdag gehouden.
In Kranj, gelegen op 30 kilometer van Ljubljana, kan je in het bescheiden Prešerenhuis zijn persoonlijke bezittingen waaronder, originele werken, vroege prenten en meubiliar bewonderen. Je krijg in de permanente tentoonstelling ook meer info over zijn onbeantwoorde lieft Julija.
Links van het 60 meter hoge klokkentoren, op 200 meter van zijn voormalige woonplaats, kan je het 5 meter hoge bronzen standbeeld onthuld op 28 december 1952 bezichtigen.

standbeeld France Prešeren in Kranj
Gerelateerde pagina's
France Prešeren, de Sloveen achter het Sloveense volkslied

© Renzo Vanhoorelbeke