InfoSlovenia.be - Beroemdheden - Tadej Pogačar

Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links
Algemeen
Beroemdheden
Tadej Pogačar

Naam: Pogačar
Voornaam: Tadej
Geboortedatum: 21 september 1998
Geboorteplaats: Komenda
Overlijdensdatum:
Vriendin: wielrenster Urska Zigart
Bekend als: Wielrenner
Lievelingskleur: o.a. Rood
Website: tadej-pogacar.com

Palmares

Waarom schreef Tadej Pogačar Sloveens Wielergeschiedenis?
Evolutie wielercarrière
Beloften

Als 19-jarige belofte eindigde hij in de zware bergetappe van de Ronde van Slovenië in 2017 op een knappe 5de plaats. De 4 concurrenten die voor hem eindigden waren renners van World Tour Teams. Dankzij deze prestatie werd hij ook 5de in het eindklassement.

In het daaropvolgende belofte jaar won hij het eindklassement van de Italiaanse Rittenkoers Giro della Regione Friuli Venezia Giulia & de Franse Rittenkoers de Ronde van de Toekomst. Beide zijn hoog aangeschreven rittenkoersen bij de beloften. Eveneens in 2018 eindigde hij tussen de eliterenners 4de in het eindklassement van de Ronde van Slovenië. Dankzij deze prachtige prestaties versierde hij een profcontract bij het World Tour Team UAE Team Emirates.

Eliterenners

In zijn eerste profjaar in 2019 kon hij in het voorjaar meteen een rit & het eindklassement winnen van de Portugese rittenkoers de Ronde van de Algarve. Daarnaast won hij in mei al meteen zijn eerst World Tour wedstrijd in Verenigde Staten door een rit & het eindklassement te winnen in de Ronde van Californië. In het najaar sloot hij het seizoen schitterend af door 2 ritten te winnen in de Ronde van Spanje & 3de te eindigen in het eindklassement.

In 2020 won hij, voor de lockdown door het Coronavirus reeds, het eindklassement in de Ronde van Valencia & World Tour ronde UAE Tour. In zijn eerste Ronde van Frankrijk, die uitzonderlijk in de maand september werd verreden, kon hij iedereen nogmaals verrassen. Hij won 3 ritten & het eindklassement van de Ronde van Frankrijk. In de voorlaatste rit, een klimtijdrit, kon hij de iets meer van 40 seconden op zijn landgenoot Primož Roglič, ruimschoots goedmaken door de tijdrit te winnen.

Ook in 2021 blijft de Sloveens wielrenners grote overwinningen behalen. Hij won het eindklassement van de Ronde van Frankrijk met ruim 5 minuten voorsprong en kon 3 ritzeges bemachtigen.
Daarnaast won hij de hoog aangeschreven eendagswedstrijden Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

In februari 2022 kon hij voor de 2de maal de UAE tour, in het land van de hoofdsponsor van zijn wielerteam, op zijn naam schrijven. In de daaropvolgende maand schreef hij nogmaals Sloveens wielergeschiedenis om na een solo van 50 kilometer de Strade Bianchi op zijn naam te schrijven. Geen enkele andere renner slaagde erin om in deze wedstrijd zo lange solo tot een goed einde te brengen.
In het voorjaar eindigde Tadej onder meer 5de in Milaan-Sanremo en 4de in zijn eerste deelname aan de Ronde van Vlaanderen.
In de zomer kon Tadej weliswaar niet voor de 3de opeenvolgende maal de Tour de France winnen. Hij won weliswaar 3 ritten maar door zijn offday in de 11de rit, waar hij bijna 3 minuten verloor, moest hij de eindzege laten aan de Deen Jonas Vingegaard.
Het wielerseizoen van 2022 kon hij succesvol afsluiten door voor de 2de opeenvolgende maal de Italiaanse klassieker de Ronde van Lombardije te winnen.

© Renzo Vanhoorelbeke