De mooiste kastelen in Slovenië

Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links
De 10 mooiste kastelen in Slovenië
Kasteel van Bled

In het noorden van het meer van Bled ligt op een 130 meter hoge klif het gelijknamige kasteel. Op het middelste en de bovenste binnenplaats geniet je van een prachtig panoramische uitzicht op het meer van Bled met bijhorende eiland. Je kan de 646 meter hoge berg Straža, de Sint-Martinuskerk en de afgebakende zwemzone zien. Verder zie je ook uit over de middenklasse villa's en historische dorpen zoals Podhom en Zasip.
Op het domein in het westen in het barokke deel van het kasteel ligt er een museum waar een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Bled wordt gepresenteerd. De inrichting van de kamers weerspiegelt de wooncultuur in de verschillende geschiedkundige perioden.
In het benedengedeelte staat een voormalige drukkerij van het kasteel een replica van een Gutenberg houtpers, waarmee de drukker het drukken op papier demonstreert met blokken historische afbeeldingen en losse loden letters. Rechttegenover de drukkerij ligt een regenwaterput die in levend gesteente is uitgehakt.
Naast de drukkerij in de kasteeltoren is er een ruimte ondergebracht voor maandelijkse tijdelijke tentoonstellingen over fotografie of kunst. In de toren op de 3de verdieping is er ook een kamer gewijd aan de bekende Zwitserse natuurgeneeskundige Arnold Rikli. Er is ook een boetiek winkel ondergebracht waar je onder andere lokale honingproducten kunt aanschaffen. Boven de drukkerij zie je een gedenkplaat van Primož Trubar, de auteur van de eerste 2 geschreven boeken in het Sloveens.
Op het domein is er een café met terras en een restaurant die lokale en regionale gerechten serveert. Volgens verschillende bronnen is het niet nodig om parking te betalen als je een reservatie hebt voor het restaurant.

Een blik op het kasteel van Bled
Kasteel van Ljubljana

In het centrum van Slovenië ligt op een steile beboste bergheuvel, uitkijkend op het historische hart van de stad het kasteel van Ljubljana.
Bovenop de klokkentoren waar de vlag van Ljubljana staat te wapperen genieten je van het wondermooie uitzicht op de stad. Stap je de spiraalvormige trap af dan kom je in het virtueel museum. Daar krijg je meer info over de geschiedenis van het kasteel.
In de 15de-eeuwse gotische Sint-Joriskapel bewonder je mooie fresco's met de wapenschilden van verschillende adellijke families. In mei 2015 openende het eerste Sloveens poppenspelmuseum hier zijn deuren. Het interessantste deel voor bezoekers is boven in de Estates Hall ondergebracht. Je kan ook het boeiende avonturenspel Escape Castle spelen. Daarnaast zijn er bijna het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen.
De makkelijkste manier om via het historisch centrum het kasteel te bereiken is door de indrukwekkende panoramische kabelbaan te nemen. Er rijden ook vaak toeristentreinen naar het kasteel van Ljubljana. Te voet heb je de kans om de afstand en bijhorende hoogtemeters te overbruggen door een steil wandelpad te volgen via de zijkant om zo uit te komen aan de achterkant van het kasteel.

Panoramisch uitzicht vanop Nebotičnik op het Kasteel van Ljubljana

Kasteel Tivoli in Ljubljana

In het oosten van het Tivoli park op het einde van de brede Jakopič-promenade op amper 1,1 kilometer wandelen van het Prešerenplein ligt een ander kasteel in de Sloveense hoofdstad. Het Tivoli kasteel is ongetwijfeld bij veel toeristen uit België en Nederland onbekend. Het kasteel of Tivoli Mansion is het oudste gebouw in de buurt van het huidige Tivoli Park. In de 17de eeuw werd de voormalige rechtbank verkocht aan de plaatselijke jezuïeten die het omvormde als villa. Sinds laatste decennia van de vorige eeuw biedt het kasteel onderdak aan het Internationaal Centrum voor Grafische Kunsten met bijhorend museum. Bij een bezoek zie je aan de hand van posters, reproducties en tekeningen de grootste Sloveense collectie grafische kunst en auteurspublicaties, ontworpen na de Tweede Wereldoorlog. De tijdelijke tentoonstellingsruimte op de begane grond is samen met de taverne en museumwinkel gratis toegankelijk. Een ander deel van de collectie zie je in het 150 meter verder gelegen gebouw Švicarija.

Uitzicht op het Kasteel Tivoli gelegen in het gelijknamige park
Kasteel van Celje

In het centraal oosten van Slovenië in de 4de grootste stad van Slovenië ligt ten zuidoosten van het stadscentrum het grootste Sloveens middeleeuwse kasteel. Bovenop de verdedigingsmuur geniet je ongetwijfeld van een wondermooi panoramische uitzicht op de stad Celje.
De eerste fundamenten van het Oude Kasteel van Celje dateren uit de 2de helft van de 12de eeuw. In het begin van de 14de eeuw werd het romaans paleis met muren volledig afgewerkt. Toen Frederik I rond het jaar 1400 samen met zijn gezin er kwam wonen werden uitbreidingswerken uitgevoerd. Zo liet hij de vier verdieping hoge Frederiktoren bouwen die vandaag als tentoonstellingsruimte is ingericht. In de toren krijg je meer info over de ridderlijke romantiek met het betoverende verhaal over de lokale Romeo en Julia in de Middeleeuwen. Tevens zie je onder andere talrijke harnassen, marteltuigen, zwaarden en meubilair.
Op het einde van je bezoek biedt het toeristeninformatiecentrum een gevarieerde keuze aan Sloveense handwerkproducten en souvenirs uit Celje en Slovenië. In augustus vindt jaarlijks het tweedaagse middeleeuwse evenement, het land van Celje, plaats. Het neemt je terug naar de tijd van de graven met livemuziek, dans, ruiters, jongleurs en spectaculaire vuurvoorstellingen. Daarnaast vinden er ook regelmatig festivals en muziekoptredens plaats.

Een foto op de verdedigingsmuur van het kasteel met in de verte een verdedigingstoren
Kasteel van Škofja Loka

Op 24 kilometer ten noordwesten van Ljubljana ligt in de buurt van de Selška Sora rivier het kasteel van Škofja Loka.
Het 13de-eeuwse kasteel van Loka, bijna volledig verwoest bij een aardbeving in 1511, herbergt momenteel een museum over uiteenlopende onderwerpen.
In het historisch gedeelte kom je meer te weten over het ontstaan van Škofja Loka in 973 tot de belangrijkste gebeurtenissen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In de archeologische ruimte worden objecten gepresenteerd vanaf het vroege steentijdperk waaronder een collectie beschilderd aardewerk. In de verschillende ruimten die behoren tot het etnologisch gedeelte kom je meer te weten over de lokale bijenteelt, akkerbouw, veeteelt, voedsel, transport en verkeer uit de 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Daarnaast krijg je meer info over de ambachtelijke beroepen zoals hoedenmakers, kammenmakers, kantklossers en bakkers.
In de kapel van het kasteel zie je onder andere 4 gouden barokke altaren, een kunsthistorische collectie op de eerste verdieping over het realisme uit de 19de eeuw en de modernistische kunstwerken uit de eerste helft van de vorige eeuw.
De sportcollectie gaat over de geschiedenis van sport in Škofja Loka. Daarnaast kan je allerlei soorten foto's en objecten over sport bewonderen. Er wordt ook aandacht besteed aan de traditionele Sloveense sportevenementen, Olympische atleten en topsporters.
In de Škofja Loka Passion Play ruimte krijg je aan de hand van foto's en video meer info over het belangrijkste godsdienstig evenement van de stad dat elk jaar op Goede Vrijdag plaatsvindt.
Uiteraard mag een natuurhistorische gedeelte in het museum niet ontbreken voor een natuurland zoals Slovenië. Je ziet er talrijke opgezette dieren van vogels en vissen tot zoogdieren en reptielen.
In het kasteelpark zie je het 16de-eeuws Škopar House, een goed bewaard gebleven boerderij.

Een foto van het kasteel van Skofja Loka

Kasteel van Predjama

Het kasteel van Predjama ligt in het zuidwesten van Slovenië op amper 10 kilometer van de Grotten van Postojna.
De Predjamagrot, onderdeel van het kasteel, is het grootste grotkasteel van de wereld en de op een na langste Sloveense showgrot. De grot is verspreid over 4 verdiepingen, die met uitzondering van de Erazem's Hole en Erazem's Passage, allemaal met elkaar zijn verbonden. Het toeristische gedeelte van de grot is 700 meter lang. Doordat er geen elektriciteit in de grot aanwezig is, krijg je bij aanvang van je bezoek een zaklamp mee om de 4 grote zalen in de grot te ontdekken.
In het kasteel zelf kan je verschillende leefruimtes bezoeken. Zo zie je in de wapenkamer allerlei soorten zwaarden, harnassen, hamers, bogen, kruisbogen en schilden. Sommige riddershelmen kan je eens dragen zodat je voelt hoe zwaar dit soort van beschermingsmateriaal intertijd was.
In de folterkamer bewonder je verschillende uitgebeelde taferelen van wassenbeelden. Ze geven je een waarheidsgetrouw beeld van hoe ze de gevangene folterde voor zijn ondervraging.
De 16de-eeuwse kleding en meubelen worden geëxposeerd in de eetzaal. Verder zie je ook de 15de-eeuwse Piëta in de Sint-Anna kapel. Dit is een rustige, witte ruimte versierd met een eenvoudig kruis met houten kerkbanken. Op de vijfde en hoogste verdieping biedt het uitkijkterras een wondermooi panoramisch uitzicht op de vallei.

Uitzicht op het kasteel van Predjama
Kasteel van Ptuj

In het oosten van Slovenië in het centrum van het historisch hart bovenop een steile heuvel ligt het kasteel van Ptuj. Het imposante gebouw werd opgetrokken als verdeding bouwwerk tegen de Hongaren in de 2de helft van de 12de eeuw. In de 17de eeuw renoveerde de gezaghebber het kasteel tot haar huidige Barokke stijl. Vandaag de dag wordt het grootste gedeelte van het kasteel ingenomen door het Ptuj-Ormož Regionaal Museum. Daar kan je onder andere wondermooie luxueuze kasteelkamers, goed gevulde wapenkamer, galerijen met gotische en barokke kunst bewonderen. Verder zie je ook schilderijen op glas, traditionele carnavalsmaskers uit de regio Ptuj en een grote collectie geschiedkundige muziekinstrumenten van Slovenië. De hoofdreden voor een bezoek aan het kasteel is het fantastische panorama over de stad, de prachtige omgeving, de rivier de Drava en daarbij horende meer van Ptuj. Uiteraard wordt de geschiedenis van het kasteel van Ptuj op interessante wijze gepresenteerd. Het belangrijkste museum object is de Tibia, een Romeinse dubbele fluit uit de 2de -of 3de eeuw.

Panoramisch uitzicht op Ptuj met in het midden het kasteel van Ptuj
Kasteel van Podsreda

In het oosten van Slovenië in de omgeving van de Kroatische grens ligt op een beboste heuvel in het Kozjansko Park het 13de-eeuwse kasteel van Podsreda.
Binnen in het kasteel is er een museum waar je permanente collectie schilderijen, glaswerk uit de voormalige glasfabriek en een presentatie over het Kozjansko Regionaal Park in de kelder kunt bewonderen.
In de voormalige woonruimten van het zuidelijke paleis zie je de geschiedkundige presentatie van het kasteel. In het oudste deel van het gebouw bewonder je schilderijen van de Sloveense kunstenaar France Slana. Er is ook een vaste presentatie over glas met objecten die een deel van de rijke traditie van de glasfabriek in het Kozjan woud laten zien. De herdenkingskamer is gewijd aan Sint-Emma, de voormalige eigenares van het land waarop het Podsreda kasteel staat. Op de zolder van het kasteel kom je meer te weten over vleermuizen met in het bijzonder de kleine hoefijzerneus.

Foto in het museum van het kasteel van Podsreda
Kasteel van Štanjel

De witte façade van het Kasteel van Štanjel, met de ronde toren in het midden, overheerst het kleine historisch centrum van de oudste nederzetting in de Karst gelegen in het westen van Slovenië.
In het 16de-eeuws kasteel is er een bezoekerscentrum waar je via een interactieve expositie over de cultuur en de natuurlijke rijkdommen van de Karst de vele bijzonderheden met uw zintuigen kunt aanraken.
Zo is er de tentoonstelling natuur en mens in de Karst waar je onder meer in een windtunnel de frisse koelte van de Bora-wind, met snelheden tot 120km/h, kan voelen. Je komt ook meer te weten over het unieke watervoorzieningssysteem in Štanjel. Er is ook een verzameling van Blaž Vehovar over de Sloveense hondenras, de Karstherder. Uiteraard mogen de Wereld Natuur Erfgoed grotten van Škocjan tijdens de exhibitie niet ontbreken. Er is ook een vleugje geschiedenis met verhalen van de Slavisch, Germaanse en Romeinse oorspronkelijke bewoners. De belangrijkste tentoonstelling is ongetwijfeld die van de Italiaanse architect Maks Fabiani. Zijn prachtige ontworpen Ferrari tuin vind je aan de rand van de dorpskern.

Een blik op het kasteel van Stanjel
Kasteel van Tolmin

Het Kasteel van Tolmin, uitgeroepen tot cultuurmonument in Slovenië, is een fortruïne op de bergkam Kozlov Rob gelegen in het zuidwesten van Slovenië.
De burcht bestond reeds in 1188, was eigendom van Aquileia, de graven van Gorizia en inwoners van Cividale del Friuli. Door de jaren heen was dit bouwwerk ook in handen van de Venetianen en het Habsburgers. Destijds deed de burcht ook dienst als gevangenis. Dit bouwwerk werd voor het laatste gerenoveerd in 1608 om daarna door de eeuwen in verval te geraken. Hoewel het nu een ruïne is geworden worden er delen van de burcht gerenoveerd. In 2023 is de kasteelmuur en de Sint-Martinus kapel reeds gerenoveerd.
Je hebt de mogelijkheid om een wandeltocht van 3,7km te maken richting de kasteelruïne. De start is op een gemarkeerde parkeerplaats naast de weg richting het dorp Dolje.

Een blik op het kasteel van Tolim
© Renzo Vanhoorelbeke