Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Overzicht van de grotten van Slovenië die je als toerist kunt bezoeken


Bezienswaardigheden
Grotten van Postojna

De grotten van Postojna liggen ten zuidwesten van Slovenië ruim één kilometer buiten het stadscentrum. Sinds 1819 werden ze opengesteld voor het publiek. De grotten ontstonden door de ondergrondse stromingen van de rivier de Pivka die ervoor zorgden dat de zalen, gangen en galerijen werden uitgesleten.
Op 16 juni 1872 werd de eerste spoorlijn op 16 juni 2872 in gebruik genomen. Een ruim 3,5km durende treinrit brengen de bezoekers tot de eerste grote kamer van het grottenstelsel. Daarna verloopt de rondleiding verder in het voetgangersgedeelte van ongeveer 1,5km onder begeleiding van een gids in het Engels, Duits, Italiaans of Sloveens. Er ook zijn audiogidsen beschikbaar in 17 verschillende talen. De gids wandelt doorheen de 5 grote grottenkamers waaronder de Gang der briljanten & de Concertzaal.
Naast de vele stalactieten en stalagmieten herbergt de grot een zeldzame diersoort namelijk de grottenolm. Deze lange witte salamander kan 12 jaar zonder voedsel en sommigen worden 100 jaar oud. Op 30 mei 2016 werd in Postojna voor het eerst een grottenolm geboren. In de daaropvolgende weken en dagen werden er nog eens 21 baby-draakjes geboren. Deze gebeurtenis is héél uitzonderlijk omdat de geboorte nog maar voor de 2de keer werd waargenomen.

Lees meer over de Grotten van Postojna

De Spaghettikamer van de grotten van Postojna
De Spaghettikamer van de grotten van Postojna


Grotten van Škocjan

30km ten zuidwesten van de grotten van Postojna vind je de grotten van Škocjan. Dit regionaal natuurpark is gesitueerd in het centrum van de Karst, in de dorpen Škocjan & Matavun, onder de gemeente Divača. De 1,5km grote hoofdgrot werd in 1986 uitgeroepen tot Wereld Natuur Erfgoed van de Unesco. De bezoekers kunnen, tijdens hun 3 kilometer wandeltocht in de grotten, de ondergrondse stromingen van de rivier de Reka bewonderen. Eén van de hoogtepunten is dat je over de bijna 50 meter hoge Cerkvenikbrug gaat die boven de rivier de Reka loopt. Naast de ondergrondse grotten kan je ook een tocht maken doorheen de kloof waar je de bovengrondse stromingen van de Reka rivier kunt bewonderen vooraleer hij verdwijnt in de grotten.
Je kan ook een 2 kilometer durende natuurwandeling maken in dit regionaal natuurpark.

Lees meer over de Grotten van Škocjan

Een blik op de prachtige stromingen van het water in de grotten
Een blik op de prachtige stromingen van het water in de grotten
Grotten van Snežna

De ijsgrotten van Snežna zijn de hoogste grotten van Slovenië, die open zijn voor het grote publiek. De grotten liggen op een hoogte van 1500 meter.
Deze grotten zijn gelegen in de 2062 meter hoge berg Raduha tussen de dorpjes Luce en Solcava in het noorden van Slovenië. De temperatuur in de grotten varieert van 10° tot +2,5° celcius. Daardoor zijn de grotten niet te vergelijken met die van Postojna & Škocjan.

Een prachtige ijswaterval in de ijsgrotten van Snežna
Een prachtige ijswaterval in de ijsgrotten van Snežna (bron: campinggids.com )
Weetje!

Wist je dat het register van de Sloveense grotten uit ongeveer 5000 grotten bestaat?

De Vilenicagrot

In de buurt van de grotten van Škocjan ligt in het plaatsje Lokev waarschijnlijk de oudste toeristische grot ter wereld! Deze grotten werden reeds in 1633 opengesteld voor het publiek. De bezoekers kwamen in deze beginjaren voornamelijk van het vlakbij gelegen Italiaanse Triëste naar deze natuurlijke ondergrondse wonder met gigantische druppelstenen en mysterieuze energie. De lokale bevolking geloofde namelijk dat de grot werd bewoond door goede feeën. De naam is afkomstig van het woord 'vile' wat feeën betekent. Tot halfweg de 19de eeuw werd Vilenica geprezen als de grootste, mooiste en meest bezochte grot in het Karstgebied. Daarna vervaagde de belangstelling door de komst van de grotten van Škocjan, waardoor de grot zijn authenticiteit echter kon behouden.

Een zicht op het informatiebord over de Grotten van Vilenica
Een foto van het informatiebord over de Grotten van Vilenica
Predjamagrot

De Predjamagrot, gelegen op 10km van die van Postojna, is het grootste grotkasteel van de wereld. In de Loirestreek in Frankrijk ligt een andere grotkasteel met bijhorende grotwoningen.
Het 123 meter hoge rotsformatie die ligt onder het Predjama kasteel is de op één na langste Sloveense showgrot. Het is verspreid over vier verdiepingen die allemaal met elkaar verbonden zijn uitgezonderd Erazem's Hole en Erazem's Passage op de hoogste verdieping. In totaal zijn al 14 kilometer ontdekte grotdelen waarvan het toeristische gedeelte in totaal 700 meter lang is. Doordat er geen elektriciteit in de grot aanwezig is, krijg je een zaklamp mee om de verschillende zalen in de grot te ontdekken. Door zijn uitstekende ligging en de gunstige temperatuur herbergt de grot in de winter een kolonie vleermuizen waar de bezoekers niets van merken doordat het Kasteel dan niet toegankelijk is.

Pivkagrot

Op vijf kilometer van de Grotten van Postojna is de 5 kilometer lange Pivka grot gelegen. Je kan deze bereiken door bijna 320 treden af te dalen tot een diepte van ongeveer 65 meter. Twee van de vijf kilometer lange grot is via een grotrondleiding te bezoeken. Het pad loopt langs de Pivka rivier naar de Zwarte Grot

Zwarte Grot of Črna jama

Via een loopbrug wandel je van de Pivkagrot naar de speciale Zwarte Grot. De naam komt van het gladde en zwarte calcietgesteente in de 3,3km lange grot met grote zalen en horizontale doorgangen.

Planinagrot

Tien kilometer ten noorden van de grotten van Postojna ligt één van de spectaculairste en langste watergrotten van Slovenië. De grotten vormen een enorme tunnel die de ondergrondse bedding is van de Unica rivier. De gangen zijn uitgesleten door de ondergrondse rivieren de Pivka en de Rak. Dit is volgens een bepaalde Sloveense bron de grootste samenvloeiing van onderaardse rivieren in Europa. De grottenolm is hier in deze rivier in grote getalen aanwezig. In het zuidwestelijke deel van Planina polje is de ingang van de bijna 7 kilometer grot gelegen.

Grotten van Križna

Het speciale aan de grot van Križna, die in het zuiden van Slovenië ligt, is dat het bestaat uit 22 meren.
De mooiste delen van de grot zijn de kamer van Kalvarija bestaande uit 2 delen & de grot waar je stromend water ziet & meren bevat.

Pokljukagrot

De Pokljukagrot is gelegen in de Pokljukakloof op 8 kilometer van het meer van Bled. Er schijnt altijd ligt door de grot doordat het gewelf is ingestort.

Gerelateerde pagina's

Foto's Grotten van Postojna

Meer Grotten dan die van Postojna

Bezienswaardigheden Lipica

Bezienswaardigheden Štanjel

© Renzo Vanhoorelbeke