foto
   vlag SloveniŽ
vlag SloveniŽ
vlag SloveniŽ
  Slovenie   Slovenie   Slovenie  
     InfoSlovenia.be
Bezienswaardigheden
Grotten
Grotten van Postojna
De grotten van Postojna liggen ten zuidwesten van Sloveni√ę ruim 1km buiten het stadscentrum. 6 van de in totaal meer dan 20km grottenstelsel werd meer dan 80 jaar geleden opengesteld voor het publiek.

Eén treintje leiden de bezoekers tot de eerste grote kamer van het grottenstelsel. Daarna verloopt het bezoek verder onder begeleiding in het Sloveens, Duits, Italiaans, Engels of Frans.

De gids doorwandelt in totaal 5 grote grottenkamers waaronder de Gang der briljanten & de Concertzaal. Bij iedere grottenkamer vertelt hij of zij wat de grot zo speciaal maakt. Naast de vele stalagmieten & stalactieten herbergt de grot een zeldzame diersoort namelijk de grottenolm. Deze lange salamander die 12 jaar zonder voedsel kan wordt soms 100 jaar oud.

De Spaghettikamer van de grotten van Postojna
De Spaghettikamer van de grotten van Postojna


Grotten van Škocjan
30km ten zuidwesten van de grotten van Postojna vind je misschien wel de mooiste grotten ter wereld die van Škocjan. In 1986 riep de Unesco deze 1,5km hoofdgrot uit tot Wereld Natuur Erfgoed.

Deze site, gelegen in het centrum van de Karst, telt 6km ondergrondse grotten waarvan er 3 opengesteld zijn voor het publiek.
De bezoekers wandelen via bruggen & paden door de grot in tot op een diepte van 144 meter. Vooral de diepe rivierkloof van de Reka is indrukwekkend.

Een blik op de prachtige stromingen van het water in de grotten
Een blik op de prachtige stromingen van het water in de grotten
Grotten van Snežna
De ijsgrotten van Snežna zijn de hoogste grotten van Sloveni√ę, die open zijn voor het grote publiek. De grotten liggen op een hoogte van 1500 meter.
Deze grotten zijn gelegen in de 2062 meter hoge berg Raduha tussen de dorpjes Luce en Solcava in het noorden van Sloveni√ę. De temperatuur in de grotten varieert van 10¬į tot +2,5¬į celcius. Daardoor zijn de grotten niet te vergelijken met die van Postojna & Škocjan.

Een prachtige ijswaterval in de ijsgrotten van Sne¬ěna
Een prachtige ijswaterval in de ijsgrotten van Snežna (bron:www.campinggids.com )
Grotten van Križna
Het speciale aan de grot van Križna, die in het zuiden van Sloveni√ę ligt, is dat het bestaat uit 22 meren.
De mooiste delen van de grot zijn de kamer van Kalvarija bestaande uit 2 delen & de grot waar je stromend water ziet & meren bevat.

Gerelateerde pagina's