Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

InfoSlovenia.be - Bezienswaardigheden - Postojna


Bezienswaardigheden
Grotten van Postojna
Postojna is een plaats ten Zuidwesten van Slovenië met 9750 inwoners in 2021. Ruim één kilometer buiten het centrum liggen de populaire grotte van Postojna die sinds 1819 werd opengesteld voor het publiek. De grotten ontstonden door de ondergrondse stromingen van de rivier de Pivka die ervoor zorgden dat de gangen , galerijen & zalen werden uitgesleten. Door zijn overwegend horizontale ligging werd de eerste spoorlijn op 16 juni 1872 in gebruik genomen. Het grottenstelsel , gelegen in het Karstgebied is 24km groot waarvan 6km is opgesteld voor het publiek.

Eén ruim 3,5km durende treinrit leiden de bezoekers tot de eerste grote kamer van het grottenstelsel. Daarna verloopt het bezoek verder in het voetgangersgedeelte van ongeveer 1,5km onder begeleiding van een gids in het Sloveens, Italiaans, Engels of Duits. Er ook zijn audiogidsen beschikbaar in maar liefst 17 verschillende talen. De temperatuur in de grotten is het hele jaar door ongeveer 10 graden. Het is dan ook aan te raden om een dikke trui en of jas te dragen bij een bezoekje aan de grotten.

De gids doorwandelt in totaal 5 grote grottenkamers waaronder de Gang der briljanten & de Concertzaal. Bij iedere grottenkamer vertelt hij of zij wat de grot zo bijzonder maakt.
Naast de vele stalagmieten & stalactieten herbergt de grot een zeldzame diersoort namelijk de grottenolm. Deze lange witte salamander die 12 jaar zonder voedsel kan wordt soms 100 jaar oud. Op 30 mei 2016 werd voor het eerst een grottenolm geboren. In de daaropvolgende weken en dagen kwamen er nog eens 21 baby-draakjes bij. Deze gebeurtenis is vrij uitzonderlijk omdat de geboorte nog maar voor de 2de keer werd waargenomen.


De Spaghettikamer van de grotten van Postojna
Weetje
Wist je dat onderzoekers probeerden om de grottenolm uit te zetten in de Belgische Grotten van Han? Dit bleek jammer genoeg niet succesvol.
Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Postojna

Grotten van Postojna 27,9 euro in hoog seizoen, 25,8 euro in laag seizoen in 2021, meer info => HIER

Vivarium 10,9 euro in hoog seizoen & 9,9 euro in laag seizoen in 2021, meer info => HIER

Expo Karst Grot 10,9 euro in hoog seizoen & 9,9 euro in laag seizoen in 2021, meer info => HIER

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Wat te doen in Omgeving Postojna

Predjama Kasteel 14,9 euro in hoog seizoen & 13,8 euro in laag seizoen in 2021, meer info => HIER

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Bezienswaardigheden Predjama

Grotten van Škocjan

Meer Grotten dan die van Postojna

Bezienswaardigheden Lipica

Bezienswaardigheden Štanjel

Accommodaties in de buurt

Camping Adria

Grand Hotel Bernardin

Hotel Apollo

Hotel Histrion

Hotel Riviera

Hotel Slovenija

Salinera Resort

San Simon Hotelresort

© Renzo Vanhoorelbeke