Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Ontdek de Sloveense kuststad Izola


Bezienswaardigheden
Izola
Izola is een stad met 11566 inwoners in 2023 aan de Sloveens Adriatische Kust gelegen tussen de steden Piran & Koper. Tot in de 18de eeuw was Isola, de Italiaanse naam van deze plaats, een eiland. Met zijn bedrijvige vissershaven, gelegen op een schiereiland, is deze plaats het centrum van de visserij en visindustrie in Slovenië. Net als het nabij gelegen Koper heeft de stad vele Venetiaanse invloeden omdat het indertijd onder het bewind van Venetië lag.

Een prachtige panorama van de havenstad Izola
Een adembenemend panorama van de havenstad Izola


De meest in het oogspringende bezienswaardigheid van de stad is ongetwijfeld de 16de eeuws Sint-Mauruskerk met daarbijhorende klokkentoren dat gelegen is op het hoogste punt van deze kuststad. In het begin van de 20ste eeuw werd de kerk voor het laatst gerenoveerd waarbij de barokke elementen alsook de renaissance stijl behouden bleven. In de kerk kan je prachtige schilderijen, verschillende altaren & een pijporgel bewonderen. Via de 99 treden tellende trap heb je op 30 meter hoogte in de klokkentoren een prachtig panoramisch uitzicht op deze havenstad.

Sint-Mauruskerk
Het altaar van de Sint-Mauruskerk in Izola


Vlakbij de Sint-Mauruskerk staat het laatbarokke Besenghi degli Ughi paleis. Het is een van de mooiste historische gebouwen van Istrië met mooi blauwkleurige smeedijzeren hekwerk voor de ramen. Het paleis, gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, heeft een uitgebreide bibliotheek met meer dan 3000 bewaard gebleven boeken & manuscripten uit de 16de & 17de eeuw. Andere prachtige paleizen in Izola zijn op het Manzioli plein het Venetiaans-gotisch herenhuis Manzioli & het Lovisato-paleis.

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Izola moet ongetwijfeld het Archeologisch park in de baai van San Simon langs de kust bezoeken. Je kan er de overblijfselen van een Romeinse villa & de loopbrug die de haven met elkaar verbinden ontdekken. Achter de villa vind je de overblijfselen van een waterweg die de woning van water voorziet.

Het Parenzana museum bestaat uit de maritiem tentoonstelling Izolana & een tentoonstelling over treinen. In Izolana kom je meer te weten over de geschiedenis van de visserij. Daarnaast kan je er oude foto's over onder meer de haven bezichtigen & prachtige scheepsmodellen bewonderen. In het treingedeelte kom je meer te weten over het economisch belang van de voormalige spoorlijn Parenzana. Daarnaast krijg je een blik op enkele prachtige spoorweg -en treinmodellen.
Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Izola

Ticketprijs Parenzana museum - Izolana 2,1 euro in 2023

Gerelateerde pagina's

Foto's Izola

Bezienswaardigheden Strunjan

Accommodaties in de buurt

Camping Adria

Grand Hotel Bernardin

Hotel Apollo

Hotel Histrion

Hotel Riviera

Hotel Slovenija

Salinera Resort

San Simon Hotelresort

© Renzo Vanhoorelbeke