Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Bezienswaardigheden van de stad Kranj gelegen aan de Sava + info over Kranjska Klobasa


Bezienswaardigheden
Kranj

Kranj is een stad met ruim 37605 inwoners in 2022 die ten noorden van Slovenië ligt vlakbij de Julische Alpen. Daarmee is het nipt de 3de grootste stad qua inwonersaantal van het land. Het langwerpige, historisch centrum van de stad ligt op een verhoging tussen de rivieren de Sava en de Kokra, die net onder het centrum samenvloeien. Het plein heeft de naam Glavni trg gekregen.
De meeste in het oogspringende bezienswaardigheid is ongetwijfeld de 60 meter hoge klokkentoren van de hallenkerk van Sint Cantianus. De 163 treden leiden naar het uitkijkplatform waar je een prachtige panorama hebt op de stad met in de verte de drie Sloveense bergketens. Achter de muren van de kerk kan je onder meer genieten van de gortisch architectuur met zijn 15de eeuwse fresco's. Verder zijn met de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans en de barokke Kerk van Sint Jost nog 2 religieuze bezienswaardigheden in het historisch hart van de stad te bewonderen.

Het uitzicht van de stad Kranj met onder meer de klokkentoren van Sint Cantianus & op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen
Het uitzicht van de stad Kranj met onder meer de klokkentoren van Sint Cantianus & op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen


Kranj is bekend dankzij de schrijver van het Sloveense volkslied France Prešeren. Hij leefde de drie laatste jaren van zijn leven in deze stad. In het weliswaar bescheiden Prešerenhuis kunnen de bezoekers zijn persoonlijke bezittingen waaronder originele werken, vroege prenten en meubiliar bezichtigen. Er is ook een permanente tentoonstelling gewijd aan de onbeantwoorde liefde van zijn leven muze Julija.

Een blik op de voorkant van het Prešerenhuis
Een blik op de voorzijde van het Prešerenhuis


Aan het Glavni plein staat het Gorenjska Museum in het voormalige stadhuis. Dit museum is gewijd aan de archeologie & volkscultuur van deze streek. Je vindt in de ceremoniezaal in renaissancestijl 3 permantente exposities. Je kan er de beelden van modernistische beeldhouwer Lojze Dolinar bewonderen. In de presentatie van de ijzeren draad zie je uitzonderlijke fossiele vondsten van vissen en mammoeten. Daarnaast ook onder meer stenen pijlen, hamers, keramieken pollepels, kruiken en sieraden. Ook wordt er aandacht besteed aan de volkskunst in Gorenje. Zo zie je de 17de eeuwse beschilderde meubelen die in die periode een belangrijk onderdeel van het interieur van de boerderijen vormden. Verder is er ook een tentoonstelling van volkskunst over landelijke kerken en religieuze elementen van die tijd waaronder de barokke fresco's van de rijkere boerderijen.

Een zicht op de voorzijde van het het Gorenjska Museum
Een blik op de voorgevel van het Gorenjska Museum


Šmarjetna gora

De hoogste berg op het grondgebied van Kranj is de 646 meter hoge Šmarjetna gora. Bij helder weer heb je een adembenemend uitzicht op een groot deel van de regio. De heuvel biedt uitstekende mogelijkheden om wandelen, fietsen of te mountainbiken. Eén van de makkelijste routes begint in het dorpje Stražišče naast het kasteel. Op de top van deze heuvel vind je de kerk van Sint Margaret en een hotel met restaurant.

De geheime tunnels van Kranj

Een onopvallende maar belangrijke historische bezienswaardigheid zijn ongetwijfeld de geheime tunnels van Kranj. Ze bevinden zich onder het historisch stadscentrum en werden gebouwd tijdens de 2de Wereld Oorlog. Ze deden dienst als schuilplaats voor de bevolking van Kranj en zijn in totaal 1300 meter lang. Het klimaat is vergelijkbaar met natuurlijke grotten zoals die van Postojna. Dus kan het zijn dat je tijdens je rondleiding druipstenen & zeldzame dieren kan spotten. Verder is er in de tunnel een tentoonstelling over de geschiedenis van deze tunnels en de bouwers Josip Slavec & Josip Dedek. Daarnaast is er een tentoonstelling van onder andere een WW2 schuilplaats waar je getuige kan zijn van een simulatie van een luchtaanval. Deze tunnel werd door de Sloveense toeristische dienst bekroond voor zijn creatieve & innovatieve prestaties. Er zijn regelmatig rondleidingen zowel individueel als in groep.

Kranj worst

Kranj is de bakermat van de Kranjska Klobasa; een sinds 19de eeuw geproduceerde worst. De worst wordt vooral gegeten in Slovenië & Oostenrijk onder de naam Krainer Wurst. De Kranjska klobasa bestaat hoofdzakelijk uit varkensvlaas met rundsvlees & spek. De enige ingrediënten die toegestaan zijn, is knoflook, peper, zout & een heel klein beetje water. Sinds 2015 is de wordt door de Europese Unie beschermd regionaal product. De worst is een van de bekendste gerechten uit de Sloveense keuken.

Meer info over de Kranjska Klobasa

Kranj bier

In Kranj wordt door de plaatselijke brouwerij Kranj de Kranjsko Pivo gebrouwen. Het is gemaakt van hoogwaardige mout, natuurlijke hop en gist zonder toevoegingen en consereermiddelen. Er zijn 5 soorten bier donker, licht, rood, rogge & witbier. Deze kan je drinken in de cafés, restaurants & hotels in de stad.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Kranj

Ticketprijs Gorenjski Museum => 3,6 euro in 2023

Ticketprijs Geheime Tunnels van Kranj => 6 euro in 2023

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Bezienswaardigheden Kamnik

Bezienswaardigheden Škofja Loka

Bezienswaardigheden Ljubljana

Foto's Ljubljana

Accommodaties in de buurt

Hotel Emonec

Hotel Park Ljubljana

Central Hotel Ljubljana

Hotel Thermana Park Laško

Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana

© Renzo Vanhoorelbeke