Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

InfoSlovenia.be - Bezienswaardigheden - Ljubljana


Bezienswaardigheden
Kranjska Gora
Kranjska Gora is een plaats met 3280 inwoners in 2023, gelegen in het noordwesten van Slovenië. Het grenst aan Oostenrijk & ligt vlakbij de Italiaanse grens. Deze plaats is het belangrijkste wintersportcentrum van het land.
Skiën en Langlaufen
Doordat 8 van de 10 skipistes als gemakkelijk omschreven worden, is dit een ideale plaats om te leren skiën of snowboarden. Daarnaast is er ook een relatief vlakke langlaufpiste van 1,5km.
In het nabijgelegen Podkoren liggen er skipistes voor de geoefende skiërs. Dit is ook de plaats waar ieder jaar in maart de wereldbekermanche slalom en reuzenslalom voor mannen wordt geskied. Maar ook de langlaufers komen ruimschoots aan hun trekken. In de omgeving tussen Kranjska Gora en Rateče zijn er in totaal 40 kilometer aan langlaufpaden te vinden die zich uitstrekken op een hoogte van 800 tot 1100 meter. Door de talrijke wandelpaden in de buurt, is het een ideale plaats om in de zomer een wandeltocht in de bergen te maken. Tevens is de omgeving een goeie plaats om te mountainbiken. Live Webcams op Kransjka Gora, Ski -en Langlaufpistes)


Het einde van de 730 meters lange skipiste Kekec
Nordic Center Planica
In Planica, gelegen in het dorpje Rateče vlakbij Kranjska Gora, vinden jaarlijks de wereldbeker Schansspringen, Noorse Combinatie & Langlaufen plaats. In het daarbijhorende Nordic Center Planica zijn er tal van activiteiten die je kan beleven. Zo kan je het gevoel van vliegen beleven door te skydiven in de windtunnel. Tevens kan je leren langlaufen in de daarbijhorende school. Er is ook een prachtige 600 meter lange indoor langlaufpiste aanwezig. In het centrum kan je ook Curling beoefenen, een andere Olympische wintersportdiscipline.
De waaghalzen kunnen zich in de zomer uitleven op de steile zipline. In een spectaculaire afdaling van 566 meter vlieg je als het ware op een hoogte van 1151 meter aan snelheden van circa van 80 km/h om 202 meter lager aan te komen. Er is ook een 3 kilometer lange skateboard piste aanwezig. Daar kan je naar hartelust Nordic Skaten, skleeleren met stokken of de sport Nordic Blading, langlaufen op wielen met stokken, beoefenen. Er is ook een park waar je de niet alledaagse sport diskgolfen kunt beoefenen. Een vrij laagdrempelige sport waar je met een frisbee in plaats van met een bal in zo weinig mogelijk worpen het doel probeert te bereiken.
In het centrale gebouw van het center kom je in het Planica Museum meer te weten over de geschiedenis van schansspringen en langlaufen in Planica. Daarnaast belicht men de technische ontwikkeling van de skischans en de vele andere interessante kenmerken van de ontwikkeling van skivluchten. Er zijn ook twee springsimulators beschikbaar waar je kan oefenen om van een schans te springen.
Bekijk video over Planica, Nordic Center en Museum


Een panorama op de schansen van Planica


Bezienswaardigheden in Kranjska Gora en omgeving

Een interessante bezienswaardigheid in het centrum van de stad is het Ližnjekhuis . Dit is een prototype van een alpenhuis gebouwd in de tweede helft van de 17de eeuw & laat je zien hoe de huizen van de grote herenboeren er vroeger uitzagen. Je vindt er onder meer een zwarte keuken & streekmeubilair. In de voormalige stallen is er een tentoonstelling van de auteur Josip Vandot.
Voor wie houdt van de natuur moet zeker het kristalheldere water van het Jasna meer bewonderen, gelegen aan de rand van het Triglav Nationaal Park. Voor het meer staat een standbeeld van een steenbok of Zlatorog. In het Nationaal park kan je de Russische Orthodoxe kapel bewonderen. Deze werd gebouwd ter nagedachtenis van de Russische dwangarbeiders die tijdens de aanleg van de Vršič pas in Wereld Oorlog I bedolven werden door een lawine.


De Russische kapel is gelegen aan de Vršič pas in het Triglav Nationaal Park
Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Kranjska Gora

Ticketprijs Planica Museum => 6 euro in 2023

Ticketprijs langlaufpistes Kranjska Gora, Rateče, Planica en Tamar => 8 euro in 2023

Ticketprijs Zipline afdaling 566 meter => 29 euro in 2023

Ticketprijs Disc golf => 5 euro in 2023

Ticketprijs alpenhuis Ližnje => 2,5 euro in 2023

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's
Accommodaties in de buurt
© Renzo Vanhoorelbeke