Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

InfoSlovenia.be - Ljubljana - Bouwwerken


Bezienswaardigheden
Ljubljana
Bouwwerken

De Drie bruggen is gelegen in het oude historisch centrum van de stad vlakbij het Prešeren plein. De middelste brug, de Špital brug, is in 1842 gerenoveerd. De twee andere smallere voetgangers bruggen werden tussen 1929 en 1932 gebouwd naar het ontwerp van Jože Plečnik.

Op het Prešeren plein vind je het standbeeld van Sloveens bekendste dichter France Prešeren. In 1905 werd dit door Max Fabiani & Ivan Zajc gebouwd.

Standbeeld France Prešeren
Op het Prešeren plein vind je het standbeeld van Schrijver van het Sloveense volkslied France Prešeren


Op het stadsplein vlakbij de 3 bruggen staat de fontein van de 3 rivieren. Deze fontein symboliseert 3 bekende Sloveense rivieren namelijk de Ljubljanica, de langste rivier de Sava en de Krka. Deze is in 18de eeuw gebouwd door Italiaanse beeldhouwer Francesco Robba.

De Drakenbrug ontstond in het begin van de 20ste eeuw in opdracht van toenmalige burgemeester en ter ere van Keizer Frans Jozef I. Langs beide kanten staan er 2 bronzen draken die symbool staan voor de stad Ljubljana. De Art Nouveau architectuur werd ontworpen door Jurij Zaninovič, de betonconstructie door Josef Melan.

Tussen de 3 bruggen & de Drakenbrug werd in 2010 de Slagersbrug geplaatst. De ontwerper van deze brug is ook nu terug Jože Plečnik en werd gedecoreerd door de Sloveense beeldhouwer Jakov Brdar. Aan de balustrades bevestigen verliefde koppels hangsloten.

Een andere oude & populaire brug is de Schoenmakersbrug. De brug bestaat uit een 12-tal zuilen & 2 lataarnpalen in de midden.

schoenmakersburg
De Schoenmakersbrug ligt in een groene omgeving in het centrum van de stad

Gerelateerde pagina's
Bezienswaardigheden Ljubljana

Foto's Sfeerbeelden Ljubljana

Foto's Bruggen Ljubljana

Daguitstap naar Ljubljana

Accommodaties in de buurt

Hotel Emonec

Hotel Park Ljubljana

Central Hotel Ljubljana

Hotel Thermana Park Laško

Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana

© Renzo Vanhoorelbeke