Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Plan je vakantie in en rond het Meer van Bled


Bezienswaardigheden Meer van Bled

Het idyllische meer van Bled ligt aan de rand van het Triglav Nationaal Park in het noordwesten van Slovenië. Het meer met eiland in het oosten is 2120 meter lang, 1380 meter breed met een maximale diepte van 30,6 meter.
In 2023 wonen er permanent 5240 inwoners in Bled maar door de talrijke accommodaties ligt dit aantal gedurende het hele jaar een stuk hoger. Vanaf 1855 kreeg het toerisme, dankzij de Zwitserse arts Arnold Rikli, die Het Instituut voor Natuurlijke Genezing oprichtte, een flinke boost. Na de Tweede Wereldoorlog had de voormalige president van Joegoslavië, Jozip Broz Tito, er zijn buitenverblijf. In Vila Bled ontving hij destijds staatleiders van over de hele wereld waaronder Fidel Castro. Momenteel is het een exclusief luxe hotel gelegen aan de zuidelijke oever van het meer.

Uitzicht op het meer van Bled met in de verte het eiland
Een blik op het meer van Bled met in de verte het eiland
Eiland Bled

Je kunt elke dag van het jaar met traditionele pletnaboten vanuit de oostkant of de westkant van het meer het eiland in het meer van Bled bezoeken. Een pletnaboot is een handgemaakte houten boot, die wordt bestuurd door een pletnar of bootroeier. Je hebt ook de mogelijkheid om via een elektrisch motorboot of kleine boot het eiland te bereiken. Het hoogste punt van het eiland bereik je door de zuidelijke stenen trap bestaande uit 99 brede treden te nemen.

Een foto van het eiland met in het midden de 52 meter hoge klokkentoren
Een blik op het eiland met in het midden de 52 meter hoge klokkentoren
De Maria-Hemelvaartkerk is de belangrijkste bezienswaardigheid op het eiland. Binnen in de bedevaartskerk zie je het touw van de wensbel, ontworpen door de Italiaan Francesco Patavino in 1534. De legende zegt dat degenen die aan het touw trekken een wens mogen doen en in vervulling zullen zien gaan. Er geldt daarbij een regel: je mag maar een maal aan het touw trekken en een wens doen. Daarnaast zie je 15de-eeuwse fresco's, schilderijen en altaren over het leven van de maagd Maria en Jezus.

Foto van de wensklok in de Maria-Hemelvaartkerk
Uitzicht op de wensklok in de Maria-Hemelvaartkerk


Een andere opvallende bezienswaardigheid is de 52 meter hoge vrijstaande uitkijkklokkentoren opgetrokken in 1511. Via een tweerichtingstrap stappen de toeristen naar boven en zien ze onder andere de mechanische torenklok met slinger en de drie bronzen klokken. De trap, gemaakt met conglomeraatgesteente, werd in 1655 gebouwd door Max Petschacher von und zum Schöffart. Het huis van Provost met klimop aan de muurgevel is momenteel een etnologsche werkplaats, museum en verkoopgalerij. Aan de noordkant van het eiland staat een kubusvormige woning die sinds midden 19de eeuw is omgebouwd tot een herberg voor pelgrims. Naast dit bouwwerk kan je de trap afdalen naar de Kapel van Onze Lieve Vrouw van Lourdes die staat aan de noordkust van het eiland.
Straža

Ten zuidoosten van het meer van Bled staat de 646 meter hoge berg Straža. Er zijn talrijke activiteiten die je kan beleven. Zo heb je de mogelijkheid om in de zomer een rit te maken op de rodelbaan waar je over een lengte van 520 meter met een maximale snelheid van 40 kilometer per uur in een klein bakje op wielen naar beneden glijdt. Met de stoeltjeslift kan je makkelijk terug de top bereiken zodat je vlot nog een ritje kan maken.
In de winter is de baan omgetoverd in een skicentrum waar je ook in de avond kan snowboarden of skiën. Beginners en recreanten kunnen terecht op de makkelijke blauwe piste van 1 kilometer, de gevorderden op een rode van 300 meter.
Het Family Adventure Park is een leuk klimbos voor het hele gezin. Een begeleider gaat met je trainen op een oefenbaan vooraleer je een van de 5 verschillende klimroutes kan aanvatten. Het klimpark, met in totaliteit 81 klimavonturen, is geschikt voor beginners en ook voor gevorderde klimmers.
Uiteraard kan je ook te voet via een mooi wandelpad omgeven door eiken, sparren, berken en lindebomen de berg bedwingen. Vanop de top geniet je zonder twijfel van het wondermooie uitzicht op Bled.


Uitzicht op de 646 meter hoge berg Straza
Een foto van de 646 meter hoge berg Straža
Kasteel van Bled

Het kasteel van Bled ligt op een 130 meter hoge klif in het noorden van het meer van Bled.
Op het middelste en de bovenste binnenplaats geniet je van een wondermooi panoramische uitzicht op het meer van Bled met bijhorende eiland. Je ziet ook de 646 meter hoge berg Straža, de Sint-Martinuskerk en de afgebakende zwemzone. Verder kijk je ook uit over de middenklasse villa's en historische dorpen zoals Zasip en Podhom.
Op het domein in het westen in het barokke deel van het kasteel is er een museum waar een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Bled wordt voorgesteld. De inrichting van de kamers weerspiegelt de wooncultuur in de verschillende perioden.
In het benedengedeelte zie je in de drukkerij van het kasteel een replica van een Gutenberg houtpers, waarmee de drukker het drukken op papier demonstreert met blokken historische afbeeldingen en losse loden letters. Rechttegenover de drukkerij staat een regenwaterput die in levend gesteente is uitgehakt.
Naast de drukkerij in de kasteeltoren is er een ruimte ondergebracht voor maandelijkse tijdelijke exposities over kunst of fotografie. In de toren op de 3de verdieping is er ook een kamer gewijd aan de beroemde Zwitserse natuurgeneeskundige Arnold Rikli. Er is ook een boetiek winkel ondergebracht waar je onder meer lokale honingproducten kunt kopen. Boven de drukkerij zie je ook een gedenkplaat van Primož Trubar, de auteur van de eerste 2 geschreven boeken in het Sloveens.
Op het domein is er ook een café met terras en een restaurant die lokale en regionale gerechten serveert. Volgens verschillende bronnen hoef je geen parking te betalen als je een reservatie hebt voor het restaurant.

Uitzicht op het kasteel van Bled vanop het water
Foto van het kasteel van Bled gelegen op een 130 meter hoge rotsheuvel
Sint-Martinuskerk

De 19de-eeuwse neogotische Sint-Martinuskerk ligt aan de noordkant van het meer van Bled voor het kasteel van de stad. Het artistieke interieur ontwierp de Sloveense restaurateur Janez Vurnik met het beste Carrara marmer. De architectonische en artistieke objecten in de kerk en omgeving kenmerken zich door verschillende stijlen en periodes. De Sloveense kunstschilder Slavko Pengov beschilderde de kerk van 1932 tot 1937 met wondermooie fresco's. Voor de Tweede Wereldoorlog ontwierp de belangrijkste Sloveense architect Jože Plečnik, het heiligdom in de tuin gelegen voor de kerk. De bewaarde muren van de kerk dateren uit de 15de eeuw.

Een foto van de neogotische kerk van Sint-Maarten
Uitzicht op de neogotische kerk van Sint-Maarten
Bled cream cake

Bled cream cake of in het Sloveens Kremšnita is de slagroomtaart van Bled in 1953 gecreëerd door de Serviër Ištvan Lukačević. De voormalige manager van patisserie Park Hotel maakte verschillende combinaties van ingrediënten tot hij de juiste vond. De kubusvormige slagroomtaart van precies 7 centimeter bestaat uit originele, verse en kwalitatieve ingrediënten: verse eieren, bloem, melk, room, suiker en boter. Er worden geen kunstmatige ingrediënten toegevoegd om deze Sloveense lekkernij te maken.
De originele slagroomtaarten worden iedere dag vers gemaakt en aangeboden in Kavarana Park, tegenover het hotel in het centrum van de stad Bled. Tot oktober 2019 werden er maar liefst 15 miljoen van de originele slagroomtaarten van Bled gemaakt.
Elk jaar krijgen de winnaars van de loopwedstrijd Nočna 10ka in juli een vork in plaats van een medaille, zodat ze hun overwinning kunnen vieren door deze slagroomtaart te proeven.

Sporten in Bled

Op de berg Straža heb je de mogelijkheid om in de zomer met je kinderen een van de 5 leuke klimroutes te volgen in het Family Adventure Park. In de winter kan je skiën of snowboarden op de 2 skipistes. Met een beetje geluk kan je schaatsen op het dichtgevroren meer van Bled. Indoor schaatsen kan in de Bled Sport Hall op een ijshockey terrein. Er zijn ook verschillende bowlingbanen in dit sportcentrum.
In het meer van Bled kan je een boot huren en roeien naar het eiland of staand peddelen op een surfplank. Er zijn verschillende verhuurbedrijven aan het meer van Bled die planken aanbieden voor zowel beginners als de meer gevorderde peddelaars. Zwemmen in het meer kan enkel in de afgebakende zwemzone gelegen ter hoogte van het kasteel van Bled.
Bled is ook een ideaal vertrekpunt voor het maken van wandeltochten. Zo kan je een 6 kilometer durende wandeltocht maken langs de oevers van het meer van Bled. Uiteraard is Bled ook een ideaal startpunt voor sporters die houden van fietsen, wielrennen en mountainbike. In het centrum zijn verschillende mogelijkheden om fietsen, e-bikes, mountainbike en racefietsen te huren.
Hardlopers hebben de mogelijkheid om specifieke interval of snelheidstrainingen uit te voeren op de atletiekpiste van Bled gelegen op 700 meter van het kasteel van Bled. Er zijn ook 4 outdoor tennisbanen die liggen aan de noordwestkant van het meer van Bled in tennisclub Zaka.
Aan de westkant van het meer heb je de mogelijkheid om in de feesttent Velika Zaka, net voor Camping Bled, te boogschieten op middeleeuwse wijze. Waaghalzen kunnen paragliden boven het schilderachtige platteland van Bled en omgeving.

Foto van de afgebakende zwemzone met de groene glijbaan in het midden
Een blik op de afgebakende zwemzone met de groene glijbaan
Overnachten langs de oevers van het Meer van Bled

De meeste hotels in Bled liggen ten zuiden en ten oosten van het Meer van Bled. Een goedkope kwalitatief goed hotel is het Hotel Astoria Bled gelegen op slechts 400 meter van de oever van het Meer. Het hotel serveert in de zomermaanden iedere avond een overheerlijk buffet. Op slechts 200 meter van de oever van het Meer vlakbij het winkelcentrum van Bled ligt het Hotel Kompas Bled. De belangrijkste troeven van dit hotel zijn de centrale ligging, nette verzorgde kamers en vriendelijk personeel.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Bled

Ticketprijs Kasteel van Bled => 15 euro in 2023

Ticketprijs Parking Kasteel van Bled voor 2 uur => 3 euro in 2023

Ticketprijs Kerk van Maria-Hemelvaart, Klokkentoren & Eiland => 12 euro in 2023

Ticketprijs Bootverhuur Meer van Bled 2 personen => 14 euro in 2022

Ticketprijs Meevaren met Pletnaboot tot aan het eiland en terug => 18 euro in 2023

Ticketprijs Meevaren met Elektrisch houten boot tot aan het eiland => 14 euro in 2023

Zwemmen meer van Bled => 10 euro per dag in 2023

Zelfgeleide E-biketocht met toegang tot Vintgar kloof => 39 euro in 2023

Sint-Martinuskerk Gratis in 2023

Zomersleebaan op berg Straža => 11 euro in 2023

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Wat te doen in Omgeving Bled

Vintgar kloof in Spodnje Gorje en Blejska Dobrava 10 euro in 2023

Pokljuka kloof in Krnica 0 euro in 2023

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Foto's Meer van Bled

Het Toeristische Bled

Piranske Soline

Meer van Bohinj

Triglav National Park

Meer van Cerknica

Accommodaties in de buurt

Kompas Bled

Hotel Jezero

Bohinj Park Eco Hotel

Camping Bled

Eco Camping Koren

Camping Vodenca

MEER HOTELS BLED

© Renzo Vanhoorelbeke