Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

InfoSlovenia.be - Bezienswaardighede - Meer van Bled


Bezienswaardigheden
Meer van Bled
Het meer van Bled is één van de populairste & belangrijkste toeristische attracties van Slovenië. Het ligt in het noordwesten van Slovenië net buiten het Triglav National Park. Anno 2021 wonen er 5181 mensen in Bled maar door de talrijke overnachtingsplaatsen ligt dit aantal gedurende het hele jaar een stuk hoger.
Vanaf 1855 kreeg het toerisme ,dankzij de Zwitserse arts Arnold Rikli, die Het Instituut voor Natuurlijke Genezing oprichtte, een flinke boost. Na de Tweede Wereldoorlog had de voormalige president van Joegoslavië, Jozip Broz Tito, er zijn buitenverblijf. In Vila Bled ontving hij destijds staatleiders van over de hele wereld. Nu is het een exclusief luxe hotel dat gelegen is aan de zuidelijke oever van het meer.

Een gedenkteken van Arnold Rilki in het park van Bled
Een gedenkteken van Arnold Rilki in het park van Bled
Een leuke manier om het meer van Bled te verkennen, is tijdens een 6km durende wandeling langs de oevers. Zo heb je een prachtig uitzicht op de beboste heuvels & in de verte op de Julische Alpen. Gedurende de wandeltocht zie je onder andere, het eiland in het meer, het Kasteel van Bled, de Sint-Martinuskerk en de berg Straža.
Het eiland van het meer kan je ,via de traditionele pletnaboten of via een zelf gehuurde boot, bereiken. De boten meren aan bij een trap met 99 treden die naar de ingang van de Kerk van Maria-Hemelvaart leidt. Binnenin de kerk zie je de meer dan 500 jaar oude fresco's, schilderijen, altaren & een wensklok die de bezoekers geluk zouden brengen. Los van de kerk staat de klokkentoren met binnenin een slingeruurwerk.

Een prachtige uitzicht op het meer van Bled met rechts het Maria-eiland & links Villa Bled
Een prachtige uitzicht op het meer van Bled met rechts het eiland & links Villa Bled


Aan de andere kant van het eiland kan je de neogotische Sint-Martinuskerk bezoeken. De kerk stamt uit 1905 en heeft fresco's die in de jaren dertig werden aangebracht.
Het meer dan 1000 jaar oude Kasteel van Bled is gelegen op een 130 meter steile rotswand. De terrassen gelegen op verschillende niveaus bieden een adembenemend uitzicht op het Meer van Bled, de Gorenjska regio, omringd door de bergen van de Karawanken en de Julische Alpen. In het kasteel vind je ook een museum waar de geschiedenis van Bled & omgeving kunt bekijken. Andere interessante plaatsen zijn de 16de eeuwse kapel, torengalerij, drukkerij en de wijnkelder.Een blik op het meer van Bled met links het Kasteel gelegen op een steile rotsheuvel & rechts de Sint-Martinuskerk
Een blik op het meer van Bled met links het Kasteel gelegen op een steile rotsheuvel & rechts de Sint-Martinuskerk


Daarnaast zijn er in en rond het meer tal van sportfaciliteiten beschikbaar. Zo is er aan de noordelijke kant van het meer ter hoogte van het kasteel een afgebakende zwemzone met glijbanen. Roeifanaten kunnen terecht op het meer waar reeds 4 maal het WK roeien plaatsvond. Daarnaast is Bled ook een ideaal vertrekpunt voor fiets, mountainbike -en wandeltochten. In de winter kan je op de nabij gelegen berg Straža in de winter skiën.
Overnachten langs de oevers van het Meer van Bled

De meeste hotels in Bled liggen ten zuiden en ten oosten van het Meer van Bled. Een goedkope kwalitatief goed hotel is het Hotel Astoria Bled gelegen op slechts 400 meter van de oever van het Meer. Het hotel serveert in de zomermaanden iedere avond een overheerlijk buffet. Op slechts 200 meter van de oever van het Meer vlakbij het winkelcentrum van Bled ligt het Hotel Kompas Bled. De belangrijkste troeven van dit hotel zijn de centrale ligging, nette verzorgde kamers en vriendelijk personeel.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Bled

Kerk van Maria-Hemelvaart, Klokkentoren & Eiland 12 euro in 2021 , meer info => HIER

Bootverhuur Meer van Bled 12 euro 2 personen per uur in 2020 , meer info => HIER

Meevaren met Pletnaboot tot aan het eiland en terug 15 euro in 2020 , meer info => HIER

Meevaren met Elektrisch houten boot tot aan het eiland en terug 12 euro in 2020 , meer info => HIER

Zwemmen Meer van Bled 9 euro per dag in 2020 , meer info => HIER

Zelfgeleide E-biketocht met toegang tot Vintgar kloof & Slagroomtaart van Bled 39 euro in 2020, meer info => HIER

Mountainbike huren & rijden in een kleine groep 15 euro voor 10 uur, meer info => HIER

Toegang tot het Kasteel van Bled 13 euro in 2020 , meer info => HIER

Parking bij het Kasteel van Bled 3 euro voor 2 uur in 2020

Stoomtrein 45 euro in 2019 , meer info => HIER

Antimuseum 9 euro in 2020 , meer info => HIER

Sint-Martinuskerk Gratis in 2019

Zomersleebaan op berg Straža 8 euro in 2020, meer info => HIER

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Wat te doen in Omgeving Bled

Vintgar kloof in Spodnje Gorje en Blejska Dobrava 10 euro in 2020 , meer info => HIER

Dinopark in Lesce 12 euro in 2020 => meer info HIER

Pokljuka kloof in Krnica 0 euro in 2019, meer info => HIER

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's
Accommodaties in de buurt
© Renzo Vanhoorelbeke