Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Wat te doen in en rond het Meer van Bohinj


Bezienswaardigheden meer van Bohinj

Het meer van Bohinj ligt in het Triglav Nationaal Park in het noordwesten van Slovenië op amper 28 kilometer van het meer van Bled en 83 kilometer van Ljubljana. Het mooiste meer van dit centraal Europees land is maximaal 4,1 kilometer lang, 1,2 kilometer breed en 45 meter diep. In de omgeving rond het meer zie je talrijke beuken- en sparrenbossen met lariks- en alpenheide langs de boomgrens op circa 1700 meter hoogte. Langs de 11,4 kilometer lange oevers van het meer van Bohinj liggen de dorpen Ribčev laz, Stara Fužina en Ukanc. Hier ontdek je enkele prachtige bezienswaardigheden en attracties van het grootste natuurlijke meer van Slovenië.

Een blik op het meer van Bohinj met op de voorgrond groene kajakboten
Ribčev laz

Als je van het westelijk gelegen Ukanc komt vind je een parking op 220 meter van de brug waar het water van het meer van Bohinj stroomt in de Sava Bohinjska. Op circa 100 meter verder staat aan de rechterzijde de pittoreske kerk van Sint-Johannes de Doper. Dit beschermde, belangrijke cultuurhistorisch monument werd gebouwd voor 1300. In de kerk geniet je van de prachtige Sloveense middeleeuwse architectuur, gotische schilderijen en indrukwekkende fresco's.
In het westen van Ribčev laz recht tegenover de parking zie je met het standbeeld van een Steenbok of Zlatorog een belangrijk symbool voor de Julische Alpen. Ten zuiden van de brug ligt Hotel Jezero met 76 kamers bestaande uit een binnenzwembad, wellness en 2 restaurants.

Een uitzicht op de kerk van Sint-Johannes de Doper
Bohinj Eco Hotel
 
Stara Fužina

De belangrijkste bezienswaardigheid in het noordoostelijk gelegen Stara Fužina is het zuivelmuseum van de Sloveense Alpen.
In het authentieke huis kom je aan de hand van voorwerpen, foto's en documentair materiaal meer te weten over de traditionele kaasproductie in het Triglav Nationaal Park. Zo ontdek je 2 grote stenen kaas ketels van 1200 liter en een kaasvormige pers. De tentoonstelling presenteert originele gebruiksvoorwerpen en gereedschappen voor het maken van kaas. Er zijn ook voorwerpen te bezichtigen die door herders worden gebruikt bij hun werk op de weilanden. Tevens zie je ook een grote ketel op een houten as, foto's over de kaasbereiding in de bergweiden, het transport van kaas naar de vallei, melkcontainers en boterkuipen.
De houten herdershut met interieurmeubilair uit de Zajamniki weide stamt uit midden 19de eeuw.

Sporten meer van Bohinj

In de zomer is het meer van Bohinj een ideale omgeving om talrijke watersporten te beoefenen. Je hebt de mogelijkheid om in de omgeving een begeleide 2 uur durende kanotocht te beleven op het mooiste meer van Slovenië. Daarnaast is er ook een verhuurbedrijf aanwezig waar je paddle boards kan huren en je al staande geniet van de wondermooie natuur rond het meer. Uiteraard kan je ook een ritje maken op het meer met een tweepersoons kajak of een houten boot. Je hebt ook de kans om via de nabijgelegen camping en hostel een fiets, mountainbike en e-mountainbike te huren.
In het Bohinj Adrenalin Park gelegen in Ukanc kan je een uitdagend klimparcours 8 meter boven de grond maken die geschikt is voor kinderen vanaf 11 jaar en volwassenen. Langs de oevers van het meer zijn er enkele kliffen in een schaduwrijke omving waar je kan rotsklimmen. Zo is er een klif in Ribčev Laz in de buurt van het standbeeld Zlatorog. Je kan ook paragliden met een tandempiloot boven het meer en de Julische Alpen of een canyoning avontuur beleven in de Jerečica-kloof.
In de winter kan je met wat geluk schaatsen op het meer, skiën, langlaufen of snowboarden in het wintersportgebied van Vogel.

Een klif in Ribčev laz waar je de mogelijkheid hebt om te klimmen
Geniet van de wondermooie Savica waterval in Ukanc

Aan de westkant van het meer in het noordoosten van de Julische Alpen ligt in het kleine dorpje Ukanc de 78 meter hoge Savica waterval. Vanaf de parking is het circa 30 minuten hiken op de steile trappen.
Onder de houten uitkijkplaats zie je de wondermooie stortvloed van het heldere water in het turquoise bassin van de Savica waterval. Het water van de Savica stroomt achtereenvolgens door de Savica rivier in het meer van Bohinj om dan via Sava Bohinjska in de Sava terecht te komen.
Onder het houten afdak zie je een herdenkingsmonument van aartshertog Johann van Oostenrijk ter ere van zijn bezoek in 1807 werd geplaatst.
In het zuiden van Ukanc langs de oevers vind je, op 1,4 kilometer van de parking, de kerk van de Heilige Geest met fresco's uit de 15de en 16de eeuw.

Een foto van de 78 meter hoge Savica waterval
Skiën, langlaufen of wandelen op de berg Vogel

Een bekend wintersportgebied in het Triglav Nationaal Park is zonder twijfel de berg Vogel op amper 5 kilometer van de oevers van het meer van Bohinj. Via een hypermoderne afgesloten kabellift wordt je naar dit indrukwekkende skigebied vervoerd.
In de winter en vroege lente heb je de mogelijkheid om 1 van de 9 kabelbanen te gebruiken die je leiden naar een van de 19 skipistes waarbij er ook enkele geschikt zijn om te langlaufen. Tevens is er ook een speciaal uitgerust kinder funpark aanwezig op deze berg.
Via de verschillende webcams kan je live de drukte op de verschillende skipistes bekijken. Een skipas voor een dag inclusief rit met de lift kost voor volwassenen 33 euro.
In de zomermaanden is dit een prachtige omgeving om een stevige wandeltocht te maken terwijl je geniet van het adembenemende panorama van het Triglav Nationaal Park. Daarnaast kan je ook mountainbiken in het Vogel Bike Park of traillopen.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in & rond het Meer van Bohinj

Ticketprijs Savica waterval => 4 euro in 2024

Ticketprijs kabelbaan naar berg Vogel => 29,5 euro heen en terug in 2023

Meevaren in een boot op het meer

Kanovaren

Ticketprijs Johannes Kerk => 3,5 euro in 2024

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Foto's Meer van Bohinj

Meer van Bled

Meer van Cerknica

Accommodaties in de buurt

Kompas Bled

Hotel Jezero

Bohinj Park Eco Hotel

Camping Bled

Eco Camping Koren

Camping Vodenca

© Renzo Vanhoorelbeke