Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

InfoSlovenia.be - Bezienswaardigheden - Meer van Cerknica


Bezienswaardigheden
Meer van Cerknica

Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Ljubljana, in de buurt van Postojna vind je Cerknica. Ten zuiden van deze plaats met 4022 inwoners in 2021 bevindt zich het Meer van Cerknica gelegen in het Notranjski Park.
Dit bekken wordt in de regenachtige periodes, meestal in de herfst en lente, gevuld & is op zijn hoogste punt, het grootste meer van Slovenië. Het heeft dan een oppervlakte van ongeveer 26km² & een diepte van 10 meter.
Er leven in het Meer 10 verschillende vissoorten waaronder snoeken, karpers, roodvintongen, kopvoorns, roodvintongen, baarsen, witvissen en de wondermooie bruine beekforel.
Door de poreuze kalkbodem van het Karstgebied droogt dit meer in de zomer bijna helemaal uit en veranderd hij in een moeras vol riet. Daarom wordt hij ook wel het verdwijnende meer genoemd.
Het uitdrogen van dit meer heeft dus niets te maken met de opwarming van de aarde die al een tijdje aan de gang is in héél de wereld.

Een kijk op het Meer van Cerknica in de zomer
Een blik op het Meer van Cerknica
Fauna en Flora in het Notranjski Park

In dit gebied rond het Meer van Cerknica is een grote hoeveelheid en verscheidenheid van vogels, vissen, amfibieën, zoogdieren en vegetatie waargenomen.
Er leven meer dan 270 verschillende vogelsoorten waarvan de helft van alle Europese soorten. Zo leven er naast de reigers, witte ooievaars, ibissen, valken, adelaars, uilen ook minder bekende vogelsoorten zoals meerkoeten, kwartelkoningen, ijsvogels en rietzangers.
In het gebied leven ook zo'n 45 verschillende zoogdieren, de helft van alle Sloveense soorten. Zo leven er in de bossen van dit natuurpark Bruine Beren. Een ontmoeting met dit imposante dier kan gevaarlijk zijn maar komt zelden voor omdat de beer de ontmoeting met mensen meestal vermijdt. Daarnaast leven er ook vossen, wolven, otters en witborst egels.
Ook kan je hier de wondermooie kleuren van 125 vlinderssoorten ontdekken. Dit is iets minder dan een derde van alle Europese soorten.
Van de 15 verschillende waargenomen Amfibieën, een kwart van alle Europese soorten zijn er verschillende soorten salamanders. Zo leven er vuursalamanders, alpenlandsalamanders, kleine watersalamanders, alpenwatersalamanders en de Italiaanse kamsalamander.
De rijke flora op en rond het intermitterend meer van Cerknica is een lust voor het oog van iedere bezoeker. Zo is het de thuisbasis van drie soorten vleesetende planten zoals de platbladige blaasjeskruid, blaasjeskruid en langwerpige zonnedauw. Daarnaast kan je genieten in de lente en zomer van de wondermooie donkerpaarse bloemen waaronder 7 verschillende soorten orchideeën. Zo kan je de harlekijn, bergpasque-bloem bewonderen. Maar er zijn maar liefst 55 bedreigde Sloveense plantensoorten in dit gebied waaronder de grote watereppe, veen wortel, gele waterkers, moeraskruid, lidsteng, zwanenbloem en grote boterbloem.

Een prachtige uitzicht op de flora in en rond het Meer van Cerknica
Een wondermooi uitzicht op de flora in en rond het Meer van Cerknica
Activiteiten in het Notranjski Park

In het regionaal Notranski Park biedt activiteiten voor iedereen. Zo kan je in het gebied prachtige fietstochten beleven op je mountainbike of gravelfiets. Er zijn een 10-tal routes beschikbaar voor fietsers van alle niveaus van 5km tot 81km.
Uiteraard is dit natuurgebied uiterste geschikt om het maken van korte wandel -en bergtochten. Voor de geoefende hikers is er zelfs een wandelpad van 55 kilometer.
Door de steeds veranderende grootte van het Cerknica Meer is dit gebied een waar paradijs om te verkennen per boot. Zo kan je, indien het waterpeil dit toelaat, onder meer varen met de kano tussen het riet.
Op traditionele hooikoetsen kan je het gebied verkennen en genieten van wondermooie panoramische uitzichten. Verder kan je uiteraard ook vissen, vogels spotten met een verrekijker of kan je in het bijzijn van een jager in alle stilte een bruine beer spotten.
Bij winterse omstandigheden kan je op de 1 kilometer lange langlaufpiste gratis langlaufen tijdens de wintermaanden. Je wagen kan je gratis parkeren bij VDC Cerknica Ulica zo mlinom 7 in Cerknica.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Cerknica

fietsen
vissen
varen met een boot, roeien, kanoën
schaatsen
langlaufen
natuurexcursie
wandelen

Accommodaties in de buurt

Hotel Emonec

Hotel Park Ljubljana

Central Hotel Ljubljana

Hotel Thermana Park Laško

Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana

Gerelateerde pagina's

Grotten van Postojna

Meer van Bled

Meer van Bohinj

Rondreis door Zuid-West Slovenië

© Renzo Vanhoorelbeke