Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Ontdek de bezienswaardigheden van Sloveens–Italiaanse grensstad en leuke tips


Bezienswaardigheden
Nova Gorica

Nova Gorica is een Sloveens–Italiaanse grensstad gelegen in het westen van Slovenië met 13 021 inwoners in 2023.

De meest in het oogspringende bezienswaardigheden is de Kerk van de Aankondiging Maria en het Franciscaner klooster. Deze is gelegen in het zuiden van stad op een 143 meter hoge heuvel tussen het Italiaanse Gorica en het Sloveense Nova Gorica. Dit Westsloveense bedevaartsoord is rijk aan geschiedenis en schatten uit het verleden. In het klooster ligt het grafgewelf van de laatste Bourbonkoning van Frankrijk Karel X. De bibliotheek van het klooster bezit het eerste Sloveense grammatica boek uit 1584 geschreven door taalkundige Adam Bohorič. In de voormalige tuin van het klooster, aan de zuidelijke fasade van het Kostanjevica-klooster, staat een mooie verzameling van Bourbon-rozen.

Een andere interessante bezienswaardigheid is ongetwijfeld het Kromberk kasteel dat circa 4km ten oosten van het centrum is gesitueerd. Het vormt een passend onderkomen voor het Regionaal Museum van Nova Gorica. Op de begane grond en de eerste verdieping vind je permanente exposities over kunst -en cultuurgeschiedenis. Zo kan je er laatgotische kerksculpturen en barokke schilderijen bewonderen. Op de bovenste etage kan je tijdelijke tentoonstellingen bezichtigen. Het kasteel is omgeven door een prachtig park met een amfitheater en een openlucht verzameling van bewerkte stenen die minstens enkele eeuwen oud zijn.

In het centrum van de stad vlakbij de winkels vind je op het Bevkov trg een in brons gegoten plattegrond van deze grensstad.
Wandelen kan je onder meer in het nabij gelegen stadspark Borov of in het zuidelijk gelegen Panovec-bos tussen Rožna Dolina en het Kromberk kasteel.

Op amper 3 kilometer van het centrum van Nova Gorica ligt in het dorp Solkan het Adrenaline park Soča Fun Park. Je kan in het park wandelen op wankele bruggen tussen de bomen en vlakbij smaragdgroene water van de rivier Soča. Daarnaast kan je ook raften, een kajakparcours afleggen in de vlugge wilde stromingen van de rivier. Tevens kan je ook afdalen via een 300 meter lange kabel waar je in een stevig harnas een topsnelheid van maar liefst 60 km/h kunt behalen.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Nova Gorica

Franciscanenklooster Kostjanevica Tombe => 2 euro

Franciscanenklooster Kostjanevica Bibliotheek => 2 euro

Goriški Muzej Kromberk Castle => gratis

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Bezienswaardigheden Štanjel

Bezienswaardigheden Lipica

Accommodaties in de buurt

Kompas Bled

Hotel Jezero

Bohinj Park Eco Hotel

Camping Bled

Eco Camping Koren

Camping Vodenca

© Renzo Vanhoorelbeke