Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Novo Mesto, ontdek de archeologische stad aan de Krka


Bezienswaardigheden
Novo Mesto is een stad met 24 234 inwoners in 2023 gelegen in het zuiden van Slovenië aan de rivier Krka. Het is de belangrijkste culturele stad van de streek Dolenjska.

De rivier de Krka met bovenop de heuvel de Nicolaaskerk
De rivier de Krka met bovenop de heuvel de Nicolaaskerk


Glavni Trg

In het zuidoostelijke deel van de stad is op Glavni Trg of hoofdplein het historisch centrum van Novo Mesto gelegen. Op het plein kan je een fontein bewonderen en met een geldstuk een wens uitbrengen. Daarnaast kan je de Romaanse en Neogotische elementen van de voorgevel van het stadhuis bewonderen.

Dolenjska Museum en Jakac huis

In de Muzejska, een van de oudste straten van de stad en op slechts 200 meter van het hoofdplein, is het groot archeologisch en etnografische museum Dolenjska gelegen.
Er zijn verschillende permanente exposities waar onder meer de archeologische collectie, een kunstcollectie en de geschiedenis van deze streek kan ontdekken. Eén van de topstukken van het museum is ongetwijfeld de bronzen versierde emmers die stammen uit de 5de eeuw vóór Christus. Daarnaast kan je onder meer Griekse bronzen ridderhelmen, Grieks aardewerk en bronzen siervoorwerpen bezichtigen. Tevens kan je allerhande glazen kettingen, kralen en armbanden bekijken. Twee straten verder op slechts 200 meter kan je in het Jakac huis meer dan 800 werken van de Sloveense kunstschilder Božidar Jakac bewonderen.
Er is ook een permanente tentoonstelling van de gewezen turner en bekendste persoon van de stad Leon Štukelj. Hij won op de olympische zomerspelen in Parijs in het jaar 2014 voor Joegoslavië twee gouden medailles.

Religieuze bezienswaardigheden

De gotische Sint-Nicolaaskathedraal overheerst het oude stadscentrum. Binnen kan je het beroemde schilderij van Sint Nicolaas van de Venetiaanse kunstschilder Tintoretto bezichtigen. In het gebouw is er ook een waardevolle bibliotheek gevestigd. De kerk is omgeven door de tuinen van de kathedraal, begrensd door de middeleeuwse verdedigingsmuren. Het is een waar lust voor het oog!
Daarnaast kan je ook nog een bezoekje brengen aan de kerk van St. Leonard met bijhorende Franciscanenklooster en de oude middelbare school.

Hoogste Punt "Breg"

Van op het hoogste punt van de stad heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Krka en de meer dan 100 jaar oude en 75 meter lange Kandija brug.

Automuseum IMV

Op 2 kilometer van het historisch centrum kan je het IMV automuseum bezoeken. De bezoekers kunnen genieten van een tentoonstelling over de ontwikkeling van het ontwerp van auto's, bestel -en aanhangwagens van de populaire Sloveense merken IMV, Adria Mobil, TPV en Revoz. Daarnaast omvat het ook kleine maar belangrijke verzameling van allerhande reclame en ander promotiemateriaal zoals catalogi, prospectussen en affiches. De IMV Museumcollectie bevindt zich op een idyllische locatie aan Drgančevje.

Ronde van Slovenië Wielrennen

Novo Mesto is sinds 2013 de aankomstplaats van de slotrit van de ronde van Slovenië voor wielrenners. Dit komt doordat Adria, een populaire Sloveense caravanfabrikant, al jaren een belangrijke sponsor is van deze wielerronde. Tijdens de plaatselijke ronden loopt het parcours langs de fabrieksgebouwen. De laatste jaren wordt deze wielerwedstrijd op Eurosport uitzonden.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Novo Mesto

Ticketprijs Doljenska Museum => 6 euro in 2023

Ticketprijs Jakac Huis => 4 euro in 2023

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Bezienswaardigheden Metlika

Bezienswaardigheden Kotanjevica Na Krki

Accommodaties in de buurt

Camping Terme 3000

Camping Bela Krajina

Camping Terme Catez

Hotel Thermana Park Laško

Terme Zrece Hotel Vital

© Renzo Vanhoorelbeke