Piran is zonder twijfel de mooiste stad aan de Sloveense Adriatische Zee gelegen ten zuidwesten van Slovenië. Samen met Portorož vormen ze een toeristische trekpleister aan de bijna 47 kilometer lange Sloveense kustlijn.
De smalle straten met pastelkleurige huizen met pittoreske balkonnetjes, sfeervolle boetiekwinkels, romantische pleinen en gezellige restaurants zijn de typische kenmerken van deze stad met 3787 inwoners in 2023. Overnachten in het historisch centrum van de stad kan in Hotel Piran.
Vanop het plein heb je een wondermooi panorama op de meest in het oogspringende bezienswaardigheid van Piran, de Sint-Joriskathedraal. Een bezoekje aan de 47,2 meter hoge klokkentoren met 146 houten treden mag niet ontbreken. De oudste van de 4 klokken dateert van het jaar 1477 en weegt 285kg. De zwaartse klok, die 818kg weegt, werd in 1958 vervaardigd. Als je boven bent mag je niet schrikken want de klok luid om het kwartier.
De bovenkant van de klokkentoren is bedekt met een piramidale torenspits aan de top waarvan een windwijzer in de vorm van de aartsengel Michaël zit. Van bovenaf heb je een prachtige panoramisch uitzicht op onder meer het Tartini plein, de Sloveense Adriatische Zee, de oude vuurtoren, de stadsmuur en het klooster van Sint-Franciscus.
De kerk werd in de 14de eeuw gebouwd tot zijn huidige grootte. De barokke renovatie dateert van de 17de eeuw. Binnen in de kerk zie marmeren zijaltaren en mooie schilderijen van Venetiaanse barokschilders.
In het parochiemuseum die je vindt op de begane grond van de sacristie herbergt een expositie met verschillende religieuze objecten uit de Romeinse tijd en vroege middeleeuwen.
Een 18de-eeuws zilveren beeldje van Sint-Joris met halfedelstenen en een houten model die de Sint-Joriskerk in de Gotische tijd voorsteld kan je in dit pand bezichtigen. Naast de klokkentoren bevindt zich de achtvormige doopkapel van Johannes de Doper met Romeinse sarcofaag die is omgebouwd tot een doopvont.
Het hart van Piran is het ovaalvormige Tartini plein genaamd naar de 18de eeuwse Italiaanse violistvirtuoos en componist Giuseppe Tartini. Het beeld van Guiseppe Tartini, ontworpen door de Venetiaanse kunstenaar Antonio dal Zotto, kan je rechttegenover het stadhuis van Piran bewonderen. Schuin tegenover het standbeeld zie je de witte voorgevel van het Venetiaans palazzo waar nu de zoutwinkel Piranski Soline is gevestigd. In het oosten van het Tartini plein zie je het huis van Tartini. Verder is het leuk vertoeven op de oostelijke en zuidelijke gelegen terrassen. In de zomermaanden zijn er regelmatig avondmarkten op het plein.
Verscholen aan het pleintje ten noorden van het Tartini plein in een smalle weg recht tegenover de Sint-Pieterskerk ligt, in het 14e-eeuws gotisch huis, het Tartini museum.
In het 2020 gerenoveerde geboortehuis van Tartini is een nieuwe herdenkingsruimte ingericht waar waardevolle stukken worden tentoongesteld.
Midden in dit gotische huis zie je een waterreservoir samen met de fontein die dateert van 1821. De huidige neoclassicistische buitenkant dateert uit de 19de eeuw.
Het kostbaarste museumobject is ongetwijfeld de meer dan 300 jaar oude viool van deze vioolvirtuoos die een centrale plaats inneemt in de geschilderde Vedute zaal met landschappen en bloemstillevens.
De museumverzameling bevat ook de enige originele afbeeldingen met zijn postuum masker in gips in het bijzonder. Ook zijn er brieven, partituren, geometrische en wiskundige cirkelstudies en informatieve artikelen over de muziektheorie te bezichtigen. Want de Italiaanse violist Guiseppe Tartini was ook componist, muziektheoreticus en muziekpedagoog. Hij is dan ook zonder twijfel de bekendste inwoner van de stad Piran.
Op amper 250 meter van het centrale Tartini plein ligt het klooster van Sint Franciscus. Het klooster bezit een grote verzameling muziekliteratuur. Sommige boeken dateren uit de 15de eeuw. Vandaag leven nog steeds Franciscanen in het pand die zorgen voor de kloosterkerk en pastorale zorg. Het klooster met binnenplein heeft een geweldig akoestiek. Het is dan ook sinds geruime tijd een van de locaties van het Tartini-festival en verschillende andere muzikale evenementen.
Gelegen aan de zuid-oostkant van de haven voor pleziervaartuigen net voor het bereiken van het centrale plein ligt het Maritiem museum van Sergej Mašera. In het 2 verdiepingen tellende Gabrielli-paleis kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad als handelscentrum en vissershaven. Zo kan je de prachtige collectie van archologische vondsten, beroemde scheepsmodellen, matrozenuniformen en documenten over de visvangst in Piran bezichtigen. Zo zie je onder meer een 19de-eeuwse Keramische kraan, een Romeinste steden architraaf en een glazen pot van Fizin. Het museum besteed ook aandacht aan de zoutindustrie, de belangrijkste industrie in de historie van Piran.
Aan de westkant van de haven is het Aquarium van Piran gelegen. Bij een bezoekje maakt u kennis met de unieke onderwaterwereld van de noordelijke Adriatische Zee waarvan er circa 140 verschillende soorten zee-organismen zijn waaronder vissen, kwallen en koralen. In de verschillende met kunstlicht verlichte bassins zie je onder andere de zeebrasem, lipvis, ormer, zeebarbeel en gewone octupus. In de speciale ruimte is een groot vloerzwembad waarin je de onder meer de doornhaai, zeebaars, kreeften, krabben, palingen, kleine zee-egels en diverse soorten sponzen kan bewonderen.
Aan de oostkant van de haven met pleziervaartuigen ligt op de eerste verdieping de Magische Wereld van het Schelpen Museum. Je ontdekt meer dan 3000 verschillende soorten schelpdieren en slakken uit zeeën en continenten van de wereld, evenals uit vele grotten, rivieren en meren. Tevens zie je in dit museum 's werelds grootste slak en verschillende zeldzame slakkenhuizen. Daarnaast kan je onder andere een van de grootste mosselen ter wereld, parels, krabben, zeesterren en zee-egels bewonderen. Het interactieve museum is ook heel informatieve attractie die het milieubewustzijn bij de bezoekers wil bevorderen in het belang van het natuurbehoud.
In het zuiden van Piran aan de oevers van de oude haven is het museum voor Onderwateractiviteiten gelegen. Het museum herbergt een kleine interessante historische collectie van duikpakken, duikapparatuur, helmen, militaire uniformen en insignes. Tevens kom je meer te weten over de lokale geschiedenis van het professioneel duiken. In de afdeling over onderwateroorlogen zijn schaalmodellen van onderzeeërs en bemanningsleden tentoongesteld.
In het oosten van de stad, iets boven de 50 meter hoge kathedraal, kan je op de 200 meter lange stadsmuren van Mogoron wandelen. Je kan er genieten van het adembenemend panoramische uitzicht van het historisch centrum van de stad met een blik op de hoge Sint-Joriskathedraal en de Sloveense Adriatische kust. Zo is tot op de dag van vandaag het middeleeuwse karakter van de stad bewaard gebleven.
Eveneens in het zuiden in de buurt van de haven ligt, in het gerenoveerde pand die dateert van eind 19de eeuw, de Herman Pečarič Galerij. In dit kleine kunstmuseum, die in 1999 de deuren opende, zie je op de eerste verdieping werken van de lokale kunstenaar Herman Pečarič. Zo kan je een selectie van de meer dan 150 schilderijen, tekeningen, zeegezichten en prenten van de prachtige Istrische landschappen bewonderen. De ruimte op de begane grond is de locatie waar tijdelijke exposities plaatsvinden.
Vanuit Piran is het een uur rijden naar de populairste grotten van Slovenië die ongeveer 1 kilometer van het centrum zijn gelegen.
De rondleiding start met een ritje van een kleine 2 kilometer met de metro doorheen de dubbelsporige grottenspoorweg die de bezoekers leiden naar de eerste kamer. Onder begeleiding van een gids in het Engels, Duits, Italiaans of Sloveens kom je meer te weten over de grotten van Postojna. Tijdens het voetgangersgedeelte van 1,5km wandel je doorheen de 5 grote grottenkamers die voor het publiek toegankelijk zijn. De rondleidingen zijn te volgen onder begeleiding van een gids in het Engels, Duits, Sloveens of Italiaans. Er ook zijn audiogidsen beschikbaar in 17 verschillende talen.
De temperatuur in de grotten is het ganse jaar door ongeveer 10 graden. Het is dan ook aan te raden om een dikke trui en of jas te dragen bij een bezoekje aan dit grottencomplex.
Op slechts 10 kilometer van de bovenvermelde Grotten van Postojna ligt het grootste grotkasteel van de wereld.
Tijdens een bezoek aan dit unieke kasteel beleef je een onvergetelijke ervaring in de sprookjeswereld van ridders. In het kasteel wandel je doorheen de wapenkamer, de folterkamer, de eetzaal en de Sint-Annakapel. Op de hoogste verdieping biedt het uitkijkterras een wondermooi panoramisch uitzicht op de vallei.
Het gedeelte van het kasteel die in de grotten ligt is in totaliteit 700 meter lang. De bezoekers kunnen deze op één na langste Sloveense showgrot verkennen met een zaklamp, want er is geen elektriciteit in dit gedeelte.
Vanuit Piran kan je gerust te voet gaan langs de oevers van de Adriatische kust naar het ongeveer 3 kilometer verder gelegen Portoro. In de populairste toeristische badplaats van Slovenië zijn er talrijke cafés, restaurants en discoteken. Er zijn naast de traditionele souvenir -en kledingwinkels ook enkele gespecialiseerde winkels waar je lokale Sloveense producten kunt kopen.
Er zijn ook tal van sportfaciliteiten beschikbaar. Zo kan je onder meer tennissen, minigolfen, beachvolleyen, fietsen, suppen, kite -en windsurfen.
Lees meer over Portoro
Izola, met zijn bedrijvige vissershaven, ligt op een schiereiland op 10 kilometer van het centrum van Piran.
De meest in het oogspringende attractie van de stad is zonder twijfel de 16de-eeuwse Sint-Mauruskerk met daarbijhorende klokkentoren. Binnen in de kerk zie je mooie schilderijen, verschillende altaren en een pijporgel. Als je de 99 treden van de trap in de klokkentoren overwint, geniet je van een adembenemend uitzicht over de havenstad.
In de omgeving kan je de laatbarokke Besenghi degli Ughi paleis bewonderen. Verder kan je het Archeologisch park in de baai van San Simon langs de kust bezoeken als je meer over de geschiedenis van Izola wilt weten. Het Parenzana museum belicht onder andere de historie van de visserij en het economisch belang van de voormalige spoorlijn Parenzana.
Lees meer over Izola
Een wandeling doorheen de grootste stad aan de Sloveense kust mag niet ontbreken als je in de omgeving van Piran vertoefd. Koper ligt op amper 20 kilometer van Piran.
In het historisch gedeelte is het opvallende wondermooie Venetiaanse-gotische Pretorenpaleis gelegen op het Titov plein. Aan de andere kant van het plein zie je de gotische Sint Nazarius Kathedraal. Bovenop de bijhorende klokkentoren krijg je op een hoogte van 43 meter een wondermooi uitzicht op de stad. Eveneens vanop het plein zie je het Venetiaans-gotisch gebouw Loggia.
Andere bezienswaardigheden in de stad is het Provinciaal Museum van Koper, voormalige stadspoort Muda, Ponte fontein, kerk van Sint-Bassa, barokke Bruttipaleis, het voormalige graanpakhuis Fontico & de Sint-Jacobskerk. In het stadspark, aangelegd in 2018, aan de Semedelska-promenade kan je wandelen tussen de grasvelden en inheemse plantensoorten ontdekken.
Lees meer over Koper
Ticketprijs ZeeMuseum => 5 euro in 2023
Ticketprijs Aquarium => 7 euro in 2023
Ticketprijs Schelpenmuseum => 5 euro in 2023