Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Ontdek het Kasteel van Predjama met grootste en unieke grotkasteel ter wereld!


Bezienswaardigheden
Predjama
Algemeen

Predjama is gelegen in het zuidwesten van Slovenië op slechts 10 kilometer van de Grotten van Postojna en telt 86 inwoners in 2021. Het Kasteel met bijhorende grotten biedt de karstwereld een onvergetelijke ervaring in de sprookjeswereld van ridders. Een meer dan 800 jaar oud onoverwinnelijk middeleeuws wonder is uitgehouwen in de 123 meter hoge rotsformatie. De romantische buitenkant met zijn idyllische rivier Lokva maken dit geheel nog indrukwekkender.

Kasteel van Predjama

De opstandige ridder en beroemde roversbaron Erazem Predjamski-Lügers was ongetwijfeld de bekendste bewoner van dit kasteel. Hij wordt wel eens de Sloveense Robin Hood genoemd. In 1484 hadden de toenmalige autoriteiten één jaar nodig om hem in zijn kasteel uit te schakelen. Hij kwam aan zijn einde tijdens het gebruik van zijn toilet.
Iedere zomer vindt er voor de burcht ridderspelen plaatst die genoemd zijn naar de belangrijkste 15de eeuwse ridder van Slovenië.

Het kasteel & de ridders van de ronde tafel
Het kasteel & de ridders van de ronde tafel


In het kasteel kan je een wandeling maken doorheen de verschillende leefruimtes. Zo kan je in de wapenkamer allerlei soorten harnassen, zwaarden, hamers, bogen, kruisbogen en schilden bezichtigen. Sommige riddershelmen kan je eens dragen zodat je kan voelen hoe zwaar dit soort van beschermingsmateriaal intertijd was.
In de folterkamer zie je verschillende uitgebeelde taferelen van wassenbeelden. Ze geven je een beeld van hoe de gevangene voor zijn ondervraging werd gefolterd. De 16de-eeuwse kleding en meubelen worden tentoongesteld in de eetzaal. Verder kan je ook de 15de eeuwse Piëta in de Sint-Annakapel bewonderen. Dit is een serene, witte ruimte versierd met een eenvoudig kruis met houten kerkbanken. Op de vijfde en hoogste verdieping biedt het uitkijkterras een prachtig panoramisch uitzicht op de vallei.
De Hongkongse Martialartsfilm uit 1986 werd voor een deel in dit kasteel opgenomen.
Grotkasteel

De Predjamagrot, is het grootste grotkasteel van de wereld en de op één na langste Sloveense showgrot. De grot is verspreid over vier verdiepingen die allemaal met elkaar verbonden zijn uitgezonderd Erazem's Hole en Erazem's Passage op de hoogste etage. In totaal zijn al 14 kilometer ontdekte grotdelen waarvan het toeristische gedeelte in totaliteit 700 meter lang is. Doordat er geen elektriciteit in de grot aanwezig is, krijg je een zaklamp mee om de 4 grote zalen in grot te ontdekken. Door zijn uitstekende ligging en de gunstige temperatuur herbergt de grot in de winter een grote kolonie vleermuizen waar de bezoekers niets van merken doordat het Kasteel dan gesloten is.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Predjama

Predjama Kasteel 14,9 euro in 2019, meer info => HIER

Grote onder Predjama Kasteel 10,9 euro in 2019, meer info => HIER

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Wat te doen in omgeving Predjama

Grotten van Postojna 27 euro in 2019, meer info => HIER

Vivarium 10,9 euro in 2019, meer info => HIER

Expo Karst Grot 10,9 euro in 2019, meer info => HIER

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Foto's Predjama

Grotten van Postojna

Grotten van Škocjan

Bezienswaardigheden Idrija

Accommodaties in de buurt

Camping Lijak

Camping Na Meji

Four Points Sheraton Mons

Hotel Malovec

Hotel Hudicevec Tourist Farm

© Renzo Vanhoorelbeke