Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Škofja Loka, een middeleeuwse stad vlakbij Ljubljana


Bezienswaardigheden
Škofja Loka
Algemeen

Škofja Loka is een stad met 11 706 inwoners in 2021 gelegen in het centrum van Slovenië op slechts 30 minuten rijden van Ljubljana.

Het Loka Kasteel

De omgeving Škofja Loka-gebied is bezaaid met enkele prachtige kastelen en herenhuizen. De oudste dateren uit de 13de eeuw en de minst oude werden in de 17de eeuw gebouwd.
Ongetwijfeld is het Loka kasteel, gelegen op een heuvel boven het stadscentrum, veruit het interessantse kasteel om te bezoeken. Het is de locatie van het Loka Museum waar je diverse permanente tentoonstellingen kunt bezichtigen en je uitgebreide etnologische, kunsthistorische en archeologische verzamelingen kunt bewonderen.
Zo is er een permanente expositie van de Sloveense Impressionistisch kunstschilder Ivan Grohar. In het 30 kilometer verder gelegen Sorica kan je het geboortehuis van Ivan bezichtigen. De ronde toren van het museum is gewijd aan de nederzetting van de berg Lubnik die dateert uit de Kopertijd die teruggaat tot 2700 jaar voor christus. Deze tentoonstelling wordt voor het grootste gedeelte uitgebeeld aan de hand van strips.

In het dorpje Stara Loka ten noorden van de stad vind je het Stara Loka kasteel die met zijn prachtige witgele muren de moeite waard om langs de buitenkant te bewonderen. In het bos onder Lubnik kan je de kasteelruïnes van het Wild Loka kasteel bezichtigen die in de 16de eeuw door een aarbeving totaal werd verwoest.

Het Kasteel van Škofa Loka is gelegen in een boomrijke omgeving
Het Loka kasteel is gelegen in een boomrijke omgeving
Historische binnenstad

Op het langwerpige stadsplein of Mestni Trg is de laatgotische Sint-Jacobskerk de meeste in het oogspringende bezienswaardigheid. Binnen in de kerk kan je het renaissancistische zwart marmeren altaar van Sint Catharina uit 1694 bewonderen. Daarnaast kan je de afbeelding van Christus op de Olijfberg uit het einde van de 17de eeuw bezichtigen. De bekendste en alom geprezen Sloveense architect Jože Plečnik herschikte in de 20ste eeuw het interieur van de kerk, de altaren en kroonluchters. Ook ontwierp hij het doopvont en de moderne lampen.

In het nabijegelegen Frankrijk Mihelič galerij op het Spodnji plein kan je prachtige tekeningen, prenten en schilderijen van de Sloveense schilder & graficus France Mihelič bezichtigen.

Bruggen Škofja Loka

Via het noorden kan je de historische binnenstad bereiken door 1 van de 3 bruggen te nemen die over de Selška Sora rivier is gelegen. De 14de eeuwse Kapucijnenbrug is een brug uit gehouen steen in een halfronde vorm. Op het einde van de 19de eeuw werd deze gerestaureerd en voorzien van een ijzeren hek met in het midden een standbeeld van Sint-Jan van Nepomuk. Om de brug in zijn volledige fotogenieke glorie te bewonderen, wandelt u de loopbrug over de rivier net naar het oosten over.
Op de brug zelf heb je een uitstekend uitzicht op het Loka Kasteel, de historische binnenstad en de stromingen van de Selška Sora rivier.
Vlakbij de Kapucijnenbrug kan je Kapucijnenkerk met bijhorende bibliotheek bezoeken. Dit is één van de oudste Sloveense bibliotheken die onder meer een 18de eeuwse manuscript en enkele andere oude Sloveense boeken in zijn bezit heeft.

Een blik op de Kapucijnenbrug, de Selška Sora rivier en rechts de Kapucijnenkerk
Een blik op de Kapucijnenbrug, de Selška Sora rivier en rechts de Kapucijnenkerk
Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Gerelateerde pagina's

Bezienswaardigheden Idrija

Bezienswaardigheden Kamnik

Bezienswaardigheden Kranj

Bezienswaardigheden Ljubljana

Foto's Ljubljana

Accommodaties in de buurt

Hotel Emonec

Hotel Park Ljubljana

Central Hotel Ljubljana

Hotel Thermana Park Laško

Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana

© Renzo Vanhoorelbeke