Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

De 10 oogverblindende bezienswaardigheden van het Triglav Nationaal Park met informatie over accommodaties & excursietips


Algemeen

Het Triglav Nationaal Park heeft een oppervlakte van net geen 840km² en is gelegen in het Noordwesten van Slovenië. Dit prachtige park ligt voor het grootste deel in de Julische Alpen. In het oosten van het park bevindt zich het Pokljuka plateau & in het zuiden het Komna plateau.
De grootste berg van dit park is met 2864 meter de Mount Triglav. Tevens is deze berg de grootste van Slovenië die ook vermeld staat op het Sloveens wapenschild in de linkerbovenhoek van de Sloveense vlag.
Andere hoge bergtoppen zijn de Škrlatica (2740 meter) Mangart (2679 meter) & Jalovec (2645 meter).
Het laagste punt binnen het Nationaal Park ligt in de Tolmin kloof die 180 meter boven de zeespiegel ligt.
De meest voorkomende diersoorten in dit park zijn Gemzen, Steenbokken, Arenden & Schapen. Ook leven er onder meer Lynxen & Bruine Beren.
In de talrijke riviertjes & beekjes tref je onder andere de Soča forel aan. De meest voorkomende & karakteristieke boomsoorten in het park, dat grotendeels uit bossen bestaat, zijn beuken, sparren en lariksen.

1 Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj, gelegen in de dorpen Ukanc, Stara Fužina & Ribčev laz, is de populairste bezienswaardigheid in het Triglav Nationaal Park.
Het meer dat omgeven is door hoge bergwanden, bergweiden en het van kristalheldere water van de Savica waterval is ongetwijfeld het mooiste meer van Slovenië. Hier vind je een mooi stuk ongerepte natuur.

Met een lengte van ruim 4 kilometer & een breedte van een goeie kilometer, is dit tevens het grootste Meer van het Slovenië. Je kan het Meer verkennen door aan een boottocht deel te nemen of met de kajak.
Andere bezienswaardigheden langs het meer zijn de Johanneskerk, de barokke kerk van de Heilige Geest en het standbeeld Zlatorog.

Een prachtige blik op het Meer van Bohinj, met in de achtergrond de Julische Alpen & de Johannes Kerk
Een prachtige blik op het Meer van Bohinj, met in de achtergrond de Julische Alpen & de Johannes Kerk

Meer informatie over het Meer van Bohinj
Overnachten in de buurt van het Meer van Bohinj
Voor wie nog andere delen van Slovenië wil bezoeken zijn de plaatsen Ribčev laz aan het meer en het nabije gelegen Bohinjska Bistrica ideale overnachtingsplaatsen.
Een interessant accommodatie is Hotel Jezero gelegen aan de oever van het meer vlakbij de Johanneskerk en slechts 5km van het ski -en wandelgebied Vogel.

In Bohinjska Bistrica heb je met het Bohinj Eco Hotel een ideale verblijf voor gezinnen met kinderen. Er is een aquapark met binnen- en buitenzwembaden, glijbanen en waterattracties. Ook dit hotel ligt op slechts 5km van de berg Vogel & er is een aparte plaats om je skimateriaal op te bergen.
Hotel Jezero bij Meer van Bohinj
Bohinj Eco Hotel in Bohinjska Bistrica
2 Vintgar kloof & de waterval Šum

In het uiterste noordoosten van het Triglav National Park in de dorpen Spodjne Gorje & Blejska Dobrava is de Vintgar kloof gelegen. Op een goeie 5 kilometer van het centrum van Bled kan je met een kleine toeristenbus naar de hoofdingang van de Vintgar kloof rijden. Er is een parkeerplaats aanwezig maar in de zomermaanden is deze meestal volzet.
De Vintarkloof, één van de populairste bezienswaardigheden van Slovenië, werd door Majoor van Gorje, Jakob Žumer, & carto –en fotograaf Benedikt Lergetporer in 1891 ontdekt. Het water is afkomstig van de rivier de Radovna. Deze baant zich een weg tussen de twee verticale rotsheuvels Hom en Bort en is 1,6km lang. Op het einde van deze lange kloof ligt een 16 meter hoge waterval Šum dat gelegen is in het dorpje Blejska Dobrava.

Een uitzicht op het heldergroene stromende water van de rivier de Radovna in de Vintgar kloof
Een uitzicht op het heldergroene water van de rivier de Radovna in de adembenemend mooie Vintgar kloof
3 Wandelen op de natuurpaden van het Triglav National Park

In het Triglav National Park zijn er meer dan 40 verschillende uitgestippelde wandeltochten. Er zijn routes beschikbaar voor familie met kinderen tot de geoefende wandelaar of zelf voor lopers die er een ultra trail van wil maken.
In het dorpje Selce, met slechts een 10-tal permanente inwoners, kan je een 3,3km durende wandeltocht maken. Langs het pad kan je een blik werpen op het wondermooie doorschijnende stromende water van de Gregorčič & Brinta waterval. Ideaal om met je gezin er een kort uitstapje van te maken. Trek wel stevige wandelschoenen aan want er zijn enkele moeilijk bewandelbare stroken bij.
Voor de iets geoefende wandelaar raad ik je de wandeltocht aan die begint bij het dorp Bovec dat net buiten het Triglav Nationaal Park is gelegen. In het eerste deel ga je richting het dorpje Plužna om na een goeie 4 kilometer uit te komen bij de waterval van Virje. Daar kan je genieten van het stromende en heldergroene water van de prachtige mooie natuur. Iets verderop ligt het Plužensko meer. Na een wandeltocht van 9,5 kilometer kom je terug aan bij de plaats waar je ongeveer 2 uur geleden bent gestart.
De goedgetraind wandelaar kan een 17,1km lange & niet te onderschatten tocht ondernemen die voor het grootste deel in het Triglav Nationaal Park ligt. Op deze route bevindt zich eveneens de waterval van Virje & het Plužensko meer. De start ligt op een hoogte van 464 meter in Bovec. De eerste 4 kilometers verlopen in licht dalende lijn tot op een hoogte van 426 meter. De daaropvolgende 4 kilometer stijgt de route tot een maximale hoogte van 1096 meter. Op deze hoogte heb je een zicht op de Turn v Skednju berg. Daarna ga je trapsgewijs in dalende lijn tot 13,2km. Daarna volgt een korte stevige kuitenbijter van 300 meter lang waar je 200 hoogtemeters moet overwinnen. De resterende 3,5km verlopen in licht dalende lijn tot in het dorp.

4 Raften, Kajakken of Canyoning op het kristalheldere water in en rond de Soča rivier

De populairste watersport in & rond het Triglav National Park is ongetwijfeld raften. Bovec is daarbij de bekendste plaats in Slovenië om dit uit te oefenen. Er is een begeleide raftingexcursie van 3,5 uren op de unieke, felblauwe water van de Soča rivier. Daarbij wordt in een kwartier uitgelegd welke technieken je moet gebruiken. Daarnaast worden alle benodigdheden zoals wetsuits, helmen, laarzen en zwemvesten verdeeld. Na een korte rit met de shuttle bus begint de 1,5 uur durende tocht met onder meer stroomversnellingen, natuurlijke slalomcursussen, een waterglijbaan & springen op verschillende hoogtes.
Een andere leuke excursie is een 3 uur durende kajaktocht op de Soča rivier die geschikt is voor kinderen vanaf 9 jaar. Voor wie een relatief ongekende sport wil uitproberen moet ongetwijfeld de Canyoning in de Soča vallei beleven.

5 Geniet van de Savica waterval in Ukanc

Het dorpje Ukanc ligt in het Noordoosten van Triglav National Park aan de westkant van het meer van Bohinj.
In het westen van dit dorp kan je de 78 meter hoge waterval Savica bewonderen. Vanaf de parking is het ongeveer 30 minuten wandelen op de steile trappen. Onder de houten uitkijkplaats kan je de prachtige stortvloed van het doorzichtige water in het turquoise bassin van de Savica waterval bewonderen. Het water van deze waterval stroomt achtereenvolgens door de Savica rivier in het meer van Bohinj om dan via de rivier Sava Bohinjka in de Sava terecht te komen. Onder het houten afdak staat een herdenkingsmonument van aartshertog Johann van Oostenrijk die deze plaats in 1807 heeft bezocht.


Een blik op het groenheldere water van de Savica waterval
6 Doorkruis met de auto of fiets het Triglav National Park via de Vršič pas

Voor wie het Triglav Nationaal Park met de auto of met de fiets wil doorkruisen in de zomer moet ongetwijfeld op de Vršič pas rijden. Dit is een spectaculaire bergweg met 50 haarspeldbochten die de steden Kranjska Gora en Trenta met elkaar verbinden. Langs deze weg kom je in het noorden de Russische kapel tegen. Daarnaast kan je genieten van de talrijke bossen & uit kalksteen bestaande bergtoppen. In het zuidelijke gedeelte van deze route in Trenta kan je meer dan duizend bloemen, struiken en bomen van de Botanische tuin Alpinum Juliana bewonderen.


De Russische kapel is gelegen aan de Vršič pas in het Triglav Nationaal Park
7 Skiën, langlaufen of wandelen op de berg Vogel

Een populair skigebied in het Triglav National Park is ongetwijfeld de berg Vogel op amper 5 kilometer van de oevers van het Meer van Bohinj. Via een indrukwekkende afgesloten kabellift wordt je naar dit indrukwekkende sportgebied vervoerd. In de wintermaanden kan je één van de 9 kabelbanen gebruiken om daarna uit te komen in één van de 19 skipistes waarbij er ook enkele geschikt zijn om te langlaufen. Daarnaast is er ook een speciaal uitgerust kinderpark aanwezig op deze berg. Via de verschillende webcams kan je live de drukte op de verschillende skipistes bekijken. Een skipas voor één dag inclusief rit met de lift kost voor volwassenen 33 euro.

In de zomermaanden is dit een ideale omgeving om te wandelen & te genieten van het adembenemende panorama van het Nationaal Park. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te mountainbiken.

8 Tolmin kloof

De Tolmin kloof is met zijn 180 meter het laagste punt van het park. Je kan er de Tolminka- en Zadlasica kloven bezoeken tijdens een 2 kilometer durende wandeltocht van ongeveer 1,5 uren. Het is een cirkelvormige route waarbij je de samenvloeiing van de 2 kloven kunt bewonderen. Er is zowel een betalende als gratis parking ter beschikking. De tocht kan voor een meerprijs van amper 1 euro onder begeleiding van een gids worden beleefd.

9 Pokljuka Kloof

De Pokljuka kloof is gelegen in het noordoosten van de Julische Alpen in de buurt van het Meer van Bled. De paden van deze kloof werden in 2018 gerenoveerd. De kloof werd uitgeslepen door het smeltwater van de Pokljukagletsjer en is ongeveer 2 kilometer lang en 40 meter diep. Het door het water gevormde kalksteen vertoont een reeks van bijzondere formaties zoals natuurlijke bruggen, kleine rotsplateaus en grotten. Er is een cirkelvormige route uitgestippeld van die 4 kilometer lang waar je over deze natuurlijke bruggen wandelt. De geschatte tijd die je nodig hebt om deze afstand te overbruggen bedraagt ongeveer 1,5 uur. Er is een voldoende grote parking beschikbaar.

Overnachten in de buurt van de Pokljuka kloof
Appartement Apartment Sova in Goreljek bij Bled
Appartement Apartama Medved in Goreljek bij Bled
10 Mountainbiken in de Soča Vallei

In het Triglav National Park en omgeving net over de Sloveense grens in Italië zijn er 13 officiële fietsroutes die de Sloveense toeristische dienst in kaart heeft gebracht. Daarbij zijn er 7 geschikt om met een koersfiets, stadfiets of elektrische fiets af te leggen. Bij de andere 6 routes is het aangeraden om een mountainbike of e-bike te gebruiken. Een leuke mountainbiketocht voor de geoefende sporters is de route die begint in het dorpje Kobarid op een hoogte van 240 meter. Daarna gaat de tocht langzaam maar zeker in stijgende lijn om na 13,4km en een hoogte van 1183 meter boven zeeniveau uit te komen. Langs de route rijd je voorbij de dorpen Drežnica & Drežniške ravne.

Accommodaties in het Triglav Nationaal Park of daar net buiten
Plaatsen & Bezienswaardigheden gelegen in het Triglav Nationaal Park
Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in het Triglav National Park
Ticketprijs Vintgar kloof in Spodnje Gorje en Blejska Dobrava => 10 euro in 2023

Ticketprijs Savica waterval => 4 euro in 2023

Ticketprijs Sloveens Alpine Museum in Mojstrana => 9 euro in 2023

Ticketprijs Pocar home in Mojstrana => 3,5 euro in 2023

Ticketprijs Johannes Kerk in Stara Fužina => 3 euro in 2024

Ticketprijs Klokkentoren Johannes Kerk in Stara Fužina => 3 euro in 2024

Ticketprijs Tolmin kloof in Tolmin => afhankelijk van maand 6 euro , 8 euro of 10 euro in 2023

Diverse Wandeltochten

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's
© Renzo Vanhoorelbeke