Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Bewonder het diepste meer van Slovenië met bijhorend strand en ontdek enkele interessante bezienswaardigheden in Velenje


Bezienswaardigheden
Velenje

Velenje is een stad met 25 235 inwoners in 2023 gelegen in het Noorden van Slovenië. De belangrijkste attractie van deze industriestad is ongetwijfeld het Meer van Velenje met bijhorend strand. Het diepste meer van het land is gelegen ten noordwesten van de stad vlakbij de dorpen Škale & Družmirje. Het is 1,4 kilometer lang, 1,3 kilometer breed met een maximale diepte van 64 meter. De oppervlakte van het meer is ongeveer 1,4km² met een volume van circa 30,5mm³. Ten zuiden van dit meer ligt Velenje Beach met vlakbij camping Jezero Velenje.
Zowel het strand als het opblaasbaar zwemparadijs in de zomer zijn voor de bezoekers gratis. Naast een frisse duik kan je natuurlijk ook lekker genieten en uitrusten in de zon. Je kan een boek lezen of met je kinderen een groot zandkasteel bouwen. Het strand is uitgerust met douches en in de strandbar MiaMia kan je een verfrissend drankje nuttigen of een snelle snack eten.
De sportievelingen kunnen naast zwemmen ook zeilen, surfen, volleyballen en voetballen. In de buurt is er ook een tennisveld & minigolfterrein aanwezig.
Daarnaast zijn er ook verschillende concerten & festivals waarvan Pljusk de grootste en populairste is.


Uitzicht op het meer van Velenje
Een blik op het meer van Velenje


De meest interessante bezienswaardigheid is het Kasteel van Velenje gelegen in de buurt van het centrum van de stad. Binnen kan je in het museum van Velenje een prachtige verzameling antieke antieke maskers van Oost-Afrika bewonderen. Uiteraard kan je ook moderne Sloveense volkskunst uit de plaatsen Velenje, Šoštanj en Šmartno ob Paki bezichtigen. De permentante expositie bestaat in totaal uit 11 permanente museum- en galerietentoonstellingen

In het nabijgelegen dorpje Škale kan je in het Mijnmuseum van Slovenië een ondergronds kolenmijn bezoeken. Je komt er alles te weten over de Sloveense mijnwerker. Er zijn ook georganiseerde rondleidingen waarbij je ook een stevige mijnwerkerslunch kan eten op het einde van je bezoek.

De bekendste firma van deze stad is ongetwijfeld Gorenje voor zijn productie van huishoudtoestellen & vintage koelkasten.
De voetbalclub Rudar Velenje won in 1998 de Sloveense beker. Momenteel speelt deze vereniging in de Sloveense 2de klasse.
De stad Velenje mocht reeds 2 maal het Europees Kampioenschap Veldlopen organiseren. De Belgische belofte Hans Jannens veroverde in 1999 de gouden medaille. Atelaw Bekele, een Belgische atleet van Ethiopische origine, behaalde de Europese Titel bij de senioren.
Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Velenje

Strand Velenje Beach met gratis waterpark en speeltuinen gratis in 2024

Ticketprijs Sloveens Kolenmijnmuseum ondergronds => 11 euro in 2024

Ticketprijs Sloveens Kolenmijnmuseum bovengronds => 4 euro in 2024

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Accommodaties in de buurt
Gerelateerde pagina's
© Renzo Vanhoorelbeke