Booking.com
foto
vlag Sloveniė
vlag Sloveniė
  Slovenie   Slovenie   Slovenie  
     InfoSlovenia.be

Sport
Wielrennen
In 1999 won Tadej Valjavec de Ronde van Italiƫ voor beloften beter bekend als de Baby Giro. Twee jaar later werd menig wielerliefhebber verrast door de 3de plaats van de Sloveen Martin Hvastija in de E3-prijs in Harelbeke. In hetzelfde seizoen werd Andrey Hauptmann verrassend 3de in het wk eliterenners in Lissabon. EƩn jaar later werd Andrey in het WK in zolder 4de net voor zijn landgenoot Zoran Klemenzic.

Op het WK Wielrennen in Verona in 2004 werden 2 medailles behaald. Bij de beloften kroonde Janez Brajkovič zich tot beste tijdrijder bij de beloften. Simom Špilak veroverde bij de juniores de bronzen plak.

In 2006 won Matej Mugerli een rit in de Ronde van Cataloniƫ die deel uitmaakt van de Pro Tour. EƩn jaar later was Grega Bole de beste in Luik- Bastenaken- Luik voor beloften.Borut Božic  won in 2009 als eerste Sloveen een rit in Ć©Ć©n van de grote wielerrondes
Borut Božic won in 2009 als eerste Sloveen een rit in Ć©Ć©n van de grote wielerrondes


In 2009 slaagde Borut Božic als eerste Sloveen erin een etappe te winnen in de Ronde van Spanje. In 2010 kwamen de belangrijkste Sloveense overwinningen tot nog toe van Marko Kump, die de ronde van Vlaanderen voor beloften won & Simon Špilak die het eindklassement van de Ronde van RomandiĆ« pakte. In de jaren 2013 , 2014 en 2015 eindigden hij telkens op de tweede plaats in dezelfde worldtour wedstrijd in Zwitserland.

In 2011 won Grega Bole een World Tour wedstrijd in Frankrijk de GP Ouest France-Plouay.
In 2012 slaagde Jane Brajkovič er in als 9de te eindigen in de rond van Frankrijk van 2012 & werd hij de eerste Sloveen die dit kon realiseren. Datzelfde jaar won hij ook een rit in de Ronde van CataloniĆ«. Op het WK wielrennen in Valkenburg won Matej Mohoric als eerst Sloveen de wereldtitel bij de juniores. Daarnaast behaalde hij zilver op het WK tijdrijden.
In de Ronde van Italiƫ won vijf jaar later de spurter Luka Mezgec de slotrit in Triƫste dat op enkele tientallen kilometers van de Sloveense Grens ligt.
In 2015 & 2017 zegevierde Jan Polanc telkens in een bergrit & in 2016 won de ex-schansspringer Primož Roglič als eerste Sloveen een tijdrit in de Ronde van ItaliĆ«. Het daaropvolgende jaar slaagde Primož er zelf in om als eerste Sloveen een rit in de Ronde van Frankrijk te winnen & om als eerste Sloveen een medaille te veroveren op een wereldkampioenschap. Hij werd in het Noorse Bergen 2de in de individuele tijdrit.
De voormalige wereldkampioen bij de juniores Matej Mohoric won in 2018 een rit in de ronde van Italiƫ & werd later ook nog Sloveens Kampioen. EƩn jaar eerder was hij al eens de beste in een rit in de ronde van Spanje.
In 2018 schreef Primož Roglič nog maar eens wielergeschiedenis voor SloveniĆ« toen hij 4de werd in het eindklassement in de Ronde van Frankrijk waar hij ook een rit won. Eerder datzelfde jaar won hij 2 ritten & eindklassement in de Ronde van zijn land. Tevens was hij de beste in het eindklassement van de Ronde van RomandiĆ« & de Ronde van Baskenland. Daarnaast won hij een rit in de Tirreno-Adriatico & de tijdrit van de ronde van het Baskenland.

Gerelateerde pagina's
Algemene Info over Sloveniƫ
Wielrennen - Sportsites.be
Wielrenners - Sportsites.be