Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Celje: Parel aan de Savinja in het Oosten van Slovenië


Bezienswaardigheden
Celje
Celje is een industriële –en culturele stad gelegen in het oosten van het Slovenië met 37 188 inwoners in 2023. De stad ligt tussen de twee grootste steden van Slovenië, Ljubljana en Maribor. In het zuiden stroomt het water van de rivier Savinja doorheen de 4de grootste stad van het land qua inwonersaantal. Celje werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. Daarna ontwikkelde Celje zich tot een moderne industriestad.
Ondanks de oorlog bezit Celje enkele prachtige gebouwen en bezienswaardigheden.
Het Oude Kasteel van Celje

Ten zuidoosten van het stadscentrum in een bosrijke omgeving bovenop een heuvel is het Oude Kasteel van Celje gesitueerd. Bovenop de verdedigingsmuur heb je een wondermooi panoramische uitzicht op de stad Celje. Het kasteel, die oorspronkelijk bestond uit een romaans paleis met muren, dateert uit het begin van de 14de eeuw. Toen Frederik I rond het jaar 1400 samen met zijn gezin er kwam wonen werd het kasteel gevoelig uitgebreid. Zo liet hij de vier verdieping hoge Frederiktoren bouwen die vandaag als expositieruimte is ingericht. In de toren kom je meer te weten over de ridderlijke romantiek met het betoverende verhaal over de lokale Romeo en Julia in de Middeleeuwen. Tevens zie je onder andere talrijke zwaarden, harnassen, marteltuigen en meubiliar.
In augustus vindt jaarlijks het tweedaagse middeleeuwse evenement, het land van Celje, plaats. Het neemt je terug naar de tijd van de graven met livemuziek, dans, ruiters, jongleurs en spectaculaire vuurvoorstellingen.
Wist je dat bovenop het kasteel van Celje de aankomstplaats ligt van één van de 5 ritten van de Ronde van Slovenië voor wielrenners? Zo was de Sloveense wielerheld Tadej Pogačar de beste in 2021 en 2022 op deze steile slotklim.

Een uitzicht op de verdedigingsmuur van het kasteel met in de verte een verdedigingstoren
Een blik op de verdedigingsmuur van het kasteel met in de verte een verdedigingstoren
Tehnopark Celje

In september 2020 opende het grootste park van technologie, wetenschap en innovatie van Slovenië de deuren in het zuiden van de stad. Deze leerrijke attractie voor zowel jong en oud is een plek waar je kunt spelen en alle wonderen van de wereld kunt ontdekken. Door het uitvoeren van interactieve opdrachten komen de bezoekers op een leuke manier meer te weten over onderwerpen zoals het menselijk lichaam en voeding. Daarnaast kunnen ze realistische virtual reality beleven zoals vliegen als een vogel of fietsen in een stad. Kleine kinderen kunnen hun prinselijk stad bouwen of winkelen waar ze hun eigen geld kunnen printen. Tevens krijg je een kijk op de digitalisering van de toekomst.
Op de bovenste verdieping heb je een mooi 360 graden uitzicht over de gravenstad. Tevens kan je diverse workshops volgen. Er zijn in totaliteit 3 platforms voor entertainment en maar liefst 53 speelstations. Er is ook een magische wereld vol illusiies.

Streekmuseum van Celje

Het Regionaal Museum van Celje, het op een na oudste museum van Slovenië, ligt in het oude centrum van de stad. De archeologische-, etnografische- en kunstverzamelingen over de geschiedenis van Celje van de prehistorie tot aan WO I worden tentoongesteld in het Oude Gravenhuis en het Prinselijke Paleis.
In het Prinselijk Paleis kom je meer te weten over de graven van Celje en de Romeinse stad Celeia. De cultuurhistorische collectie zie je in het Oude Gravenhuis. Op het eerste verdieping zie je ongetwijfeld de belangrijkste bezienswaardheid van het museum, het beschilderde plafond van 1600.
Er is ook een ruimte waar tijdelijke tentoonstellingen worden gepresenteerd.

Uitzicht op het streekmuseum, het 2de oudste museum van Slovenië
Sint-Daniëlskerk

De belangrijkste kerk van Celje ligt op Slomškov plein op slechts 100 meter van de Savinja rivier.
De grote, gotische 14de-eeuwse abdijkerk herbergt 15de-eeuwse fresco's, verfijnde grafstenen en uitgehouwen stenen versieringen.
Links van het altaar in de laatgorische Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ligt ongetwijfeld het hoogtepunt van deze bezienswaardigheid. Daar kan je namelijk de houten Piëta uit de 15-de eeuw, vervaardigd door een onbekende Tiroolse beeldhouwer, bezichtigen.

Museum over de hedendaagse geschiedenis van Celje en Kindermuseum Herman's den

In het 17de-eeuwse stadhuis, herkenbaar aan de renaissancekern en de classicistische gevel met balkon, is de locatie van het Celje Museum voor de Hedendaagse Geschiedenis.
Het museum vertelt het verhaal op het gebied van geschiedenis en etnologie vanaf het begin van de 20ste eeuw.
Vanaf de 19de eeuw werd het Minorietenklooster omgebouwd tot een gevangenis. In de voormalige martelkamer van de gevangenis is een herdenkingsruimte voor de slachtoffers van nazi-geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht. In de permantente expositie "wonen in Celje" wordt veel aandacht besteed over het leven van de mensen in deze stad doorheen de 20ste eeuw. Er is ook een tandheelkundige collectie met instrumenten, apparatuur en accessoires die in de 20ste eeuw door tandartsen werden gebruikt.
Uiteraard mag een bezoek aan het Herman's den kindermuseum niet ontbreken. Het museum presenteert zowel authentieke als hedendaagse speelgoed geschikt voor kinderen tot 12 jaar.
In de tijdelijke expositieruimte worden onder andere tentoonstellingen van lokale Sloveense kunstenaars voorgesteld.

Andere bezienswaardigheden

Op het Glavni plein, gelegen in de buurt van de eerder beschreven Sint-Daniëlskerk, zie in het midden een Mariazuil van 1776 staan die de beschermheilige is tegen de pest.
In de Račka Galerij, gelegen in de omgeving van het streekmuseum, is de locatie van de eerste erotische kunstgalerij van Slovenië.
Verder komen de kunstliefhebbers ook aan hun trekken in het Centrum voor Hedendaagse Kunst, het Celje kunstsalon en de Zagata kunstwijk gelegen achter het stadhuis.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Celje

Ticketprijs Kasteel van Celje => 7 euro (inclusief drankje van 1 euro) in 2023

Historische Trein

Ticketprijs Celje Regionale Museum => 5 euro voor permanente tentoonstellingen in 2023

Daniëlskerk

Ticketprijs Museum over de recente geschiedenis van Celje 5 euro in 2023

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen

Gerelateerde pagina's
Bezienswaardigheden Maribor

Bezienswaardigheden Ptuj

Bezienswaardigheden Rogla

Bezienswaardigheden Velenje

Accommodaties in de buurt

Camping Terme 3000

Camping Bela Krajina

Camping Terme Catez

Hotel Thermana Park Laško

Terme Zrece Hotel Vital

© Renzo Vanhoorelbeke