Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Ontdek Kamnik en het heldergroene water van de 30 meter hoge Orglice-waterval tussen de kloven van Veliki en Mali Predaselj


Bezienswaardigheden
Algemeen

Ten noorden van de hoofdstad Ljubljana op ongeveer een half uur rijden ligt het stadje met een oude middeleeuwse kern Kamnik. Deze centrale Sloveense stad heeft 13774 inwoners in 2022.

Ontdek de rivier Kamniška Bistrica

De mooiste natuurlijke bezienswaardigheid in deze regio is ongetwijfeld de vallei van de rivier Kamniška Bistrica gelegen in het gelijknamige dorp 33km ten noorden van Kamnik. Dicht bij de Kamniška Bistrica, ontdekt u de kloven van Veliki en Mali Predaselj, waar de rivier tot 30 meter diep in zijn bodem snijdt. Met de juiste uitrusting is het mogelijk om naar de bodem van de kloof afdalen. Gelegen in een zijdal in de buurt van de bron van deze rivier kan je de 30 meter hoge Orglice-waterval bewonderen. Geniet van het heldergroene water van dit prachtig stukje natuurlijk.

Bezoek de oude binnenstad van Kamnik

De route 923 loopt langs deze rivier en leid je naar de oude middeleeuwse stad Kamnik op slechts 22 kilometer van de Sloveense hoofdstad. De oude binnenstad bestaat uit typische smalle straatjes eigen aan deze tijd.
De straat Šutna is voor velen de mooiste straat van de stad door zijn prachtig versierde karakteristieke en ambachtelijke borden. In deze straat kan je geboortehuis van Rudolf Maister, de parochiekerk met een aparte gotische klokkentoren, het Sadnikarmuseum en de geboortehuizen van andere bekende mensen uit Kamnik bezoeken.

In het Zaprice kasteel kan je het Stedelijk Museum van Kamnik bezichtigen. Daar kan je ontdekken onder andere ontdekken welke archeologische vondsten men vond in het Kamnik gebergte. Daarnaast kan je onder meer een expositie van de met hand gemaakte houten meubelen en een tentoonstellig over antieke stenen monumenten. Om maar enkele van de vele expositieruimtes te benoemen.
In een andere kasteel Mali grad of kleine stad stamt uit het begin van de 11de eeuw en staat op de stadsheuvel Stari Grad. Vandaag bestaat enkel nog een twee verdieping tellende Romaanse kapel met een crypte. In het portaal zijn engelen en een kruisbeeld in romaanse stijl te bezichtigen. Op de heuvel heb je een prachtig panorama op de Julische Alpen, Karawanken, Polhov Gradec, de Kamnik-Savinja-Alpen en de Tuhinj-vallei.
In de buurt van Mail grad kan je de prachtige tuin van Volčji Potok Arboretum bewonderen. De voormalige Franse eigenaar ontworp deze Franse tuin. In deze reusachtige tuin bloeien maar liefst 2 miljoen tulpen die is ongeveer evenveel om het aantal inwoners van Slovenië. De tuin maar eigenlijk kan je dit gerust een park noemen is een nationaal cultureel monument. In totaal bestaat die prachtige stukje natuur uit meer dan 500 verschillende plantensoorten. De kinderen kunnen zich uitleven in de grote speeltuin. Tevens kan je ook beelden van dinosaurussen en walvissen op ware grootte aanschouwen.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Kamnik

Ticketprijs Geboortehuis van Rudolf Maister => 3 euro in 2023

Ticketprijs Museum & Administratie in het MMK kasteel van Zaprice => 4 euro in 2023

Ticketprijs Miha Maleš kunstgalerij => 4 euro in 2023

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen

Gerelateerde pagina's

Bezienswaardigheden Kranj

Bezienswaardigheden Ljubljana

Bezienswaardigheden Škofja Loka

Foto's Ljubljana

Accommodaties in de buurt

Hotel Emonec

Hotel Park Ljubljana

Central Hotel Ljubljana

Hotel Thermana Park Laško

Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana

© Renzo Vanhoorelbeke