Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

InfoSlovenia.be - Bezienswaardigheden - Koper


Bezienswaardigheden
Koper
Geschiedenis

Koper of Capodistria, de Italiaanse naam, is de grootste stad aan de Sloveense Adriatische Zee die 26054 inwoners heeft in 2021. Tot in de 19de eeuw lag de stad Koper op een eiland maar door het krimpen van de zoutpannen kwam daar een einde aan. Mede door de Venetiaanse overheersing tussen de 13de & 18de eeuw ontwikkelde Koper zich tot de grootste handelsstad aan de kust van Slovenië. Tot 1953 was deze plaats in handen van de Italianen waarna het werd samengevoegd met het voormalig Joegoslavië. Belangrijke economische activiteiten van deze havenstad zijn de auto-industrie & de wijnbouw.
In het historisch stadscentrum kan je veel gebouwen in Venetiaanse stijl bewonderen. Door zijn geschiedenis wonen er op de dag van vandaag veel Italianen in de stad die een officiële tweetalig beleid heeft. Zo staan de straatnaamborden zowel in het Sloveens als Italiaans vermeld.

Titov Plein

Het centrum van de oude stad is het Titov plein waar je onder andere het Pretorenpaleis & de Kathedraal van Maria-Hemelvaart kunt bewonderen.
Het Venetiaanse-gotische Pretorenpaleis valt op door zijn witte gevel en 2 toren langs beide kanten. Daarnaast kan je de hoge balkons, boogramen & trappen bewonderen. Elke dag zijn er om het uur rondleidingen voorzien in het gebouw waar ook een toeristisch informatiepunt en tentoonstellingsruimte is ondergebracht.

Langs de andere kant van het plein zie je de Kathedraal van Maria-Hemelvaart ook bekend als de Sint Nazarius Kathedraal. Het onderste deel is in gotische stijl & het bovenste in een renaissancestijl.
In de Kathedraal kan je onder andere kunstwerken van de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio bewonderen en ligt het marmeren grafsteen van Sint Nazari. Daarnaast is er aan de achterkant in het ronde gebouw een doopkapel met doopzwembad aanwezig.
Naast de Kathedraal staat een 54 meter klokkentoren waar je op een hoogte van 43 meter een prachtig uitzicht hebt op de stad. Tegenover het stadshuis kan je het Venetiaans-gotisch gebouw Loggia bewonderen. Op de eerste verdieping van dit paleis bevindt zich de Loža Kunstgallerij & op de begane grond Loggia Café.

Kathedraal van Koper
Een blik op de Kathedraal van Maria-Hemelvaart of Sint-NazariuskathedraalProvinciaal Museum

Op slechts 200 meter van het Titov plein kan je in het Venetiaanse Belgramoni Tacco paleis het Provinciaal Museum van Koper bezichtigen. Je kan er onder meer een Arsenaal aan wapens uit de 17de, 18de en 19de eeuw bezichtigen. Daarnaast kan je talrijke renaissance en laatgotische kunstwerken & schilderijen bewonderen. Op het Gramsci plein vind je in het Venetiaans-gotisch huis een etnologische verzameling waar je onder andere steenhouwersmateriaal, traditionele smeden en wagenmakerijen kunt bekijken.

Prešeren & Brogo Plein

Op het Prešerenplein, die je via de voormalige stadspoort Muda kan bereiken, staat de 17de eeuwse Ponte fontein & de kerk van Sint-Bassa. Op het plein van Brolo kan je in het prachtig aangelegd park twee gotisch gedecoreerde waterputten bewonderen. Langs het plein in het centrum van de stad kan je onder meer het barokke Bruttipaleis, het voormalige graanpakhuis Fontico & de Sint-Jacobskerk bezichtigen.

Pontefontein
De Ponte fontein stamt uit de 17de eeuwOverige Trekpleisters

Andere pleinen in de stad zijn het Carpaccio plein, Vergeri plein en het Giordanov plein.
In het in 2018 aangelegde stadspark aan de Semedelska-promenade kan je wandelen tussen de grasvelden en inheemse plantensoorten ontdekken.
Via het toeristisch informatie punt van Slovenië heb je de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids iedere zaterdagvoormiddag de haven van Koper bezichtigen.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Koper

Provinciaal Museum Venetiaanse Belgramoni Tacco 5 euro in 2020, meer info => HIER

Provinciaal Museum Etnologische Verzameling 3 euro in 2020, meer info => HIER

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Foto's Koper

Foto's Sloveense Adriatische Zee

Bezienswaardigheden Izola

Bezienswaardigheden Piran

Bezienswaardigheden Portorož

Accommodaties in de buurt

Camping Adria

Grand Hotel Bernardin

Hotel Apollo

Hotel Histrion

Hotel Riviera

Hotel Slovenija

Salinera Resort

San Simon Hotelresort

© Renzo Vanhoorelbeke