Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Koper, Ontdek de prachtige pleinen & paleizen!


Bezienswaardigheden
Koper
Geschiedenis

Koper of Capodistria, de Italiaanse naam, is de grootste stad aan de Sloveense Adriatische Zee die 26 100 inwoners heeft in 2023. Tot in de 19de eeuw lag de stad Koper op een eiland maar door het krimpen van de zoutpannen kwam daar een einde aan. Mede door de Venetiaanse overheersing tussen de 13de & 18de eeuw ontwikkelde Koper zich tot de grootste handelsstad aan de kust van Slovenië. Tot 1953 was deze plaats in handen van de Italianen waarna het werd samengevoegd met het voormalig Joegoslavië. Belangrijke economische activiteiten van deze havenstad zijn de auto-industrie & de wijnbouw.
In het historisch stadscentrum kan je veel gebouwen in Venetiaanse stijl bewonderen. Door zijn geschiedenis wonen er op de dag van vandaag veel Italianen in de stad die een officiële tweetalig beleid heeft. Zo staan de straatnaamborden zowel in het Sloveens als Italiaans vermeld.

Titov Plein

Het centrum van de oude stad is het Titov plein waar je onder andere het Pretorenpaleis & de Kathedraal van Maria-Hemelvaart kunt bewonderen.
Het Venetiaanse-gotische Pretorenpaleis valt op door zijn witte gevel en 2 toren langs beide kanten. Daarnaast kan je de hoge balkons, boogramen & trappen bewonderen. Elke dag zijn er om het uur rondleidingen voorzien in het gebouw waar ook een toeristisch informatiepunt en tentoonstellingsruimte is ondergebracht.

Langs de andere kant van het plein zie je de Kathedraal van Maria-Hemelvaart ook bekend als de Sint Nazarius Kathedraal. Het onderste deel is in gotische stijl & het bovenste in een renaissancestijl.
In de Kathedraal kan je onder andere kunstwerken van de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio bewonderen en ligt het marmeren grafsteen van Sint Nazari. Daarnaast is er aan de achterkant in het ronde gebouw een doopkapel met doopzwembad aanwezig.
Naast de Kathedraal staat een 54 meter klokkentoren waar je op een hoogte van 43 meter een prachtig uitzicht hebt op de stad. Tegenover het stadshuis kan je het Venetiaans-gotisch gebouw Loggia bewonderen. Op de eerste verdieping van dit paleis bevindt zich de Loža Kunstgallerij & op de begane grond Loggia Café.

Kathedraal van Koper
Een blik op de Kathedraal van Maria-Hemelvaart of Sint-NazariuskathedraalProvinciaal Museum

Op slechts 200 meter van het Titov plein kan je in het Venetiaanse Belgramoni Tacco paleis het Provinciaal Museum van Koper bezichtigen.
Je kan er onder meer een Arsenaal aan wapens uit de 17de, 18de en 19de eeuw bezichtigen. Daarnaast kan je talrijke renaissance en laatgotische kunstwerken & schilderijen bewonderen. In de Oude steenhouwerij in het paleis kan je een verzameling van ongeveer 40 Romeinse steenstukken bewonderen. De tentoongestelde objecten vertegenwoordigen de oudste geschreven monumenten die bewaard zijn gebleven in deze regio, uitgehouwen in steen. Je ziet onder meer een reconstructie van twee Romeinse grafgraven.
Op de 2de verdieping kom je in de expositie "The Heart of Kopra" meer te weten over de geschiedenis van Koper vanaf de Romeinse tijd. Aan de hand van beknopte teksten en archeologische voorwerpen krijg je een duidelijk beeld van het leven en de ontwikkeling van de stad Koper.
Op het Gramscijev plein in het zuidoosten van Koper vind je in het Venetiaans-gotisch huis een etnologische verzameling waar je onder andere steenhouwersmateriaal, traditionele smeden en wagenmakerijen kunt bekijken.

De voorgevel van de Etnologische collectie op het Gramscijev Trg
De voorkant van de Etnologische collectie op het Gramscijev Trg

Prešeren Plein

Op het Prešerenplein, die je via de voormalige stadspoort Muda kan bereiken, staat de Ponte fontein & de kerk van Sint-Bassa samen met enkele restaurants, cafés en winkeljes.
De Muda-poort is de enige, van de voormalige 12 poorten, bewaard gebleven stadspoort die in 1516 in renaissancestijl werd gebouwd. Links van de hoofdpoort bevindt zich een kleinere hulppoort. Eveneens aan deze zijde kan je overblijfselen van de oude vestingsmuren met verschillende kleinere boogpoorten bezichtigen.
Als je doorheen de Muda-poort wandelt zie je aan de rechterkant de 16de-eeuwse eenbeukige barokke Sint-Bassa Kerk. Je kan er onder meer een van de oudst bewaard gebleven afbeeldingen van Jezus aan een kruis genageld in Slovenië bewonderen.
In het noorden van het plein staat de Ponte fontein die voor het eerst werd genoemd in 1423. Lorenzo Da Ponte liet de achthoekige fontein in 1666 in de huidige barokke stijl herbouwen. De boog op het fontein is versierd met wapenschilden, piramides, stenen gezichten, een hek en andere motieven. De fontein deed dienst tot 1898.

Pontefontein
De huidige Ponte fontein stamt uit de 17de eeuw

Brogo Plein

Ten oosten van het bekende Titov plein ligt het 5-hoekige Brogo plein.
Op het plein van Brolo kan je in het prachtig aangelegd park twee gotisch gedecoreerde waterputten, gebouwd in 1485, bewonderen.
Langs het plein kan je verschillende prachtige authentieke gebouwen bewonderen.

foto van het aangelegd park met in de verte
Een blik op het aangelegd park met in de verteZo kan je de barokke gevel met balkon van het Bruti-paleis bezichtigen. Binnen in de centrale bibliotheek van de stad zie je een luxe entree en een trappenhuis.
Het 17de-eeuwse barokke Nardi-Paleis kan je herkennen aan de roze gevel gesierd door een portaal, een balkon met een smeedijzeren hek en ramen.
Het 14de-eeuwse Venetiaanse gebouw Fontico met ramen uit de renaissance en de gotiek kan je herkennen aan de grijze façade.
De Kerk van Sint-Franciscus van Assisi, een voormalig Minorietenklooster, stamt uit de 13de eeuw. Midden van de 18de eeuw werd deze traditionele gotische kerk van de bedelorde met een eenbeukige zaal ingericht in barokstijl. Momenteel is dit een ceremoniële -en feestzaal.

foto van het voormalige Minorietenklooster
Een blik op de Kerk van Sint-Franciscus van AssisiHet 18de-eeuwse Gravisi-Barbabianca-paleis is een van de mooiste barokke paleizen in Koper. Je kan dit gebouw herkennen door zijn grijze gevel met klein balkon. Binnenin zie je een interessant interieur met hal, wand- en plafonddecoraties en decoratieve trap. Tegenwoordig is de muziekschool van Koper in dit gebouw gevestigd.
Tussen het Pretorenpaleis en Foresteria-paleis kan je het renaissancistisch portaal van het bisschoppelijk paleis uit 1522 bewonderen. De versieringen op het portaal zijn onder meer engelenkoppen, pilasters en het bisschopszegel.
Overige Trekpleisters

Andere pleinen in de stad zijn het Carpaccio plein, Vergeri plein en het Giordanov plein.
In het in 2018 aangelegde stadspark aan de Semedelska-promenade kan je wandelen tussen de grasvelden en inheemse plantensoorten ontdekken.
Andere museums in Koper die je kunt bezoeken zijn het Galleria Museum en een Etnografische collectie van de stad. Via het toeristisch informatie punt van Slovenië heb je de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids iedere zaterdagvoormiddag de haven van Koper bezichtigen.

Boek een camping in de buurt van Koper
Camping Adria in Ankaran

Een zicht op Camping Adria


De noordelijkste badplaats van de Sloveense Adriatische Kust in het westen van Slovenië ligt op amper 7 kilometer van Koper
Kindvriendelijke camping met rijk gevuld amusementsprogramma in de zomermaanden juli en augustus, verschillende speeltuinen en zwembaden
Schaduwrijke omgeving door de vele pijnbomen, huisdieren zijn welkom
Ideaal vertrekpunt om onder andere kustplaatsen Koper, Izola, Piran te bezoeken & de grotten van Škocjan te bewonderen


Bezienswaardigheden in de buurt van Koper
Grotten van Postojna

Vanuit Koper is het 40 minuten rijden naar de populairste grotten van Slovenië die ongeveer 1 kilometer van het centrum zijn gelegen.
De rondleiding start met een ritje van 1,85 kilometer met de metro doorheen de dubbelsporige grottenspoorweg die de bezoekers leiden naar de eerste kamer. Onder begeleiding van een gids in het Engels, Italiaans, Duits of Sloveens krijg je meer info over de grotten van Postojna. Tijdens het voetgangersgedeelte van 1,5km wandel je doorheen de 5 grote grottenkamers die opengesteld zijn voor het publiek. De rondleidingen zijn te volgen onder begeleiding van een gids in het Engels, Italiaans, Duits of Sloveens. Er ook zijn audiogidsen in 17 verschillende talen beschikbaar.
De temperatuur in de grotten is het hele jaar door circa 10 graden. Het is dan ook aanbevolen om een dikke trui en of jas te dragen bij een bezoekje aan dit grottencomplex.

Kasteel van Predjama

Op slechts 10 kilometer van de bovenvermelde Grotten van Postojna ligt het grootste grotkasteel ter wereld.
Tijdens een bezoek aan dit prachtige kasteel beleef je een onvergetelijke ervaring in de sprookjeswereld van ridders. In het kasteel van Predjama wandel je doorheen de folterkamer, de wapenkamer, de eetzaal en de Sint-Annakapel. Op de hoogste verdieping biedt het uitkijkterras een fraai panoramisch uitzicht op de vallei.
Het gedeelte van het kasteel die in de grotten ligt is in totaal 700 meter lang. De bezoekers kunnen deze op één na langste Sloveense showgrot verkennen met een zaklamp, want er is in dit gedeelte geen elektriciteit.

Grotten van Škocjan

Op amper 30 minuten rijden van het centrum van Koper bevinden zich de grotten van Škocjan. Dit regionaal natuurpark ligt in het centrum van de Karst, in de dorpen Škocjan & Matavun, die vallen onder de gemeente Divača. In 1986, riep de Unesco deze anderhalve kilometer lange hoofdgrot uit tot Wereld Natuur Erfgoed.

Het prachtige grottenstelsel is 6,2km lang waarvan circa ongeveer 3 kilometer opengesteld werden voor het publiek. De bezoekers kunnen de ondergrondse stromingen van de rivier de Reka aanschouwen. Daarnaast kan je de talrijke stalagmieten & stalactieten en andere druipsteenformaties bewonderen in de verschillende zalen.
Ook ga je over de bijna 50 meter hoge Cerkvenikbrug die boven de rivier de Reka loopt.

Een uitzicht op de prachtige stromingen van het water in de grotten
Een blik op de prachtige stromingen van het water in de grotten


Portorož

Vanuit Koper is het slechts 20 minuten rijden met de auto naar de 16 kilometer verder gelegen Portorož. In de populairste toeristische badplaats van Slovenië zijn er talrijke restaurants, cafés en discoteken. Er zijn naast de traditionele souvenir -en kledingwinkels ook enkele gespecialiseerde winkels waar je lokale Sloveense specialiteiten kunt kopen.
Er zijn ook talrijke sportfaciliteiten beschikbaar. Zo kan je onder meer tennissen, beachvolleyen, minigolfen, fietsen, suppen, kite -en windsurfen.

Izola

Izola, met zijn bedrijvige vissershaven, ligt op een schiereiland op 8 kilometer van het centrum van Koper.
De meest in het oogspringende bezienswaardigheid van de stad is ontgetwijfeld de 16de-eeuwse Sint-Mauruskerk met daarbijhorende klokkentoren. Binnen in de kerk zie je mooie schilderijen, een pijporgel en verschillende altaren. Als je de 99 treden van de trap in de klokkentoren overwint, geniet je van een prachtig uitzicht over de stad.
In de buurt kan je de laatbarokke Besenghi degli Ughi paleis bewonderen. Verder kan je het Archeologisch park in de baai van San Simon langs de kust bezoeken als je meer over de historie van Izola wilt weten. Het Parenzana museum belicht onder andere de geschiedenis van de visserij en het economisch belang van de voormalige spoorlijn Parenzana.

Lipica
Lipica ligt op 30 kilometer van het hart van Koper.
Sinds 1580 worden hier de wereldbekende Lipizzaners gefokt door Andalusische paarden te kruisen met het lokale ras. Bij de geboorte hebben alle veulens een donkere kleur, maar naar verloop van jaren krijgen ze hun kenmerkende schimmelvacht.
Gans het jaar door worden er rondleidingen gegeven door de stoeterij. Daarnaast worden er in het zomerseizoen rijvoorstellingen gehouden en kunnen de paardenliefhebbers dressuurcursussen en rijlessen volgen. Tevens heb je ook de mogelijkheid om het Lipizzaner museum & de Avgust Černigoj Galerij te bezoeken.

Foto van een Lipizzaner paard in de weiland samen met andere merries & veulens
Een blik op een Lippizaner paard in het weiland samen met andere merries & veulens
Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Koper

Ticketprijs Provinciaal Museum Venetiaanse Belgramoni Tacco 5 euro in 2023

Ticketprijs Provinciaal Museum Etnologische Verzameling 3 euro in 2023

Ticketprijs Klokkentoren Kathedraal van Maria-Hemelvaart 5 euro in 2023

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Foto's Koper

Foto's Sloveense Adriatische Zee

Bezienswaardigheden Piran

Accommodaties in de buurt

Camping Adria

Grand Hotel Bernardin

Hotel Apollo

Hotel Histrion

Hotel Riviera

Hotel Slovenija

Salinera Resort

San Simon Hotelresort

© Renzo Vanhoorelbeke