Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Overzicht van de bezienswaardigheden in de kustplaatsen aan de Sloveense Adriatische Kust + Tips


Bezienswaardigheden
Algemeen

De Sloveens Adriatische Kust ligt in het zuidwesten van Slovenië & is 46,6km lang. In het noorden grenst de kust aan Italië , in het zuiden aan Kroatië. De Sloveense Zee ligt in het zuiden van de baai van Triëste.

Piran

Piran is de mooiste stad aan de Sloveense Adriatische kust in het westen van Slovenië. Samen met Portorož is het de meest bezochte plaats aan de Sloveense kust. Typische kenmerken aan deze stad zijn de smalle straten, romantische pleintjes en huizen met een Gotisch en Klassicistische bouwstijl. Het mooiste en hoogste bouwwerk van Piran is ongetwijfeld de Sint-Joriskathedraal. In de kathedraal zie je onder andere marmeren zijaltaren, een verzilverd beeld en Venetiaanse schilderijen. Boven op de klokkentoren, die je met de trap kan bezoeken, heb je een prachtige uitzicht op het grootste plein van deze stad, het Tartiniplein. Op het plein zie je een prachtig standbeeld van de 18de eeuwse violist Giuseppe Tartini.
Daarnaast kan je onder andere het zeemuseum, museum van Tartini & het mooie Aquarium bezoeken.

Meer informatie over Piran

In het midden de Georgiuskathedraal met daaronder standbeeld van Tartini & rechts ervan het Venetiaans palazzo
In het midden de Georgiuskathedraal met daaronder standbeeld van Tartini & rechts ervan het Venetiaans palazzo


Portorož

Portorož is de grootste en stijlvolste toeristische badplaats aan de Sloveense Riviera. Het oudste gelegen aan de Obala dateert uit 1911 en is Hotel Kempinski Palace Portorož . Maar de meeste hotels dateren van na de 2de Wereldoorlog. Na de onafhankelijkheid van Slovenië in 1991 zijn daar nog een pak hotels bijgebouwd.
De stad heeft naast de talrijke betonstranden een ongeveer 1 kilometer aangelegd zandstrand met een glijbaan.
Naast de vele winkeltjes & souvenirshops kan je in Portorož tal van sportfaciliteiten vinden. Zo zijn er talrijke tennisvelden. Daarnaast kan je ook golfen, zwemmen, lopen, bowlen en fietsen huren. In de avond kan je er in de vele cafés, discotheken en het casino genieten van het leven. Het Auditorium van Portorož biedt het hele jaar door film, theater en muziek. In de zomer zijn er in het amfitheater openluchtconcerten. Het enige bezienswaardigheid van de stad is het voormalige klooster Sint-Bernadin vlakbij Hotel Histrion.

Koper

Koper of Capodistria, de Italiaanse naam, is de grootste stad aan de Sloveense Adriatische Zee. In het historisch stadscentrum zijn veel gebouwen in Venetiaanse stijl.
Het centrum van de oude stad is het Titov plein met het daarbijhorende Pretorenpaleis & de Kathedraal van Maria-Hemelvaart. Het Venetiaanse-gotische Pretorenpaleis valt op door zijn prachtige witte gevel en 2 torens langs beide kanten. Langs de andere kant van het plein zie je de Kathedraal van Maria-Hemelvaart ook bekend als de Sint Nazarius Kathedraal. Naast de Kathedraal staat een 54 meter klokkentoren waar je op een hoogte van 43 meter een prachtig panorama hebt op de stad. Tegenover het stadshuis kan je het Venetiaans-gotisch gebouw Loggia bezichtigen.

Kathedraal van Koper
Een blik op de Kathedraal van Maria-Hemelvaart of Sint-NazariuskathedraalOp slechts 200 meter van het Titov plein kan je in het Venetiaanse Belgramoni Tacco paleis het Provinciaal Museum van Koper bewonderen. Op het Prešerenplein, die je via de voormalige stadspoort Muda kan bereiken, staat de meer dan 300 jaar oude Ponte fontein & de kerk van Sint-Bassa. Op het plein van Brolo kan je in het prachtig aangelegd park twee gotisch waterputten bekijken. In de buurt van dit plein kan je onder meer het barokke Bruttipaleis, het voormalige graanpakhuis Fontico & de Sint-Jacobskerk bewonderen. Via het toeristisch informatie punt van Slovenië kan je onder begeleiding van een gids iedere zaterdagvoormiddag de haven van Koper bezichtigen.

Meer informatie over Koper
Izola

Izola is een stad met bijna 12000 inwoners aan de Sloveens Adriatische Kust gelegen tussen de steden Piran & Koper.
De meest in het oogspringende bezienswaardigheid van de stad is ongetwijfeld de 16de eeuws Sint-Mauruskerk met daarbijhorende klokkentoren op het hoogste punt van deze stad.

Uitzicht op Izola
Uitzicht op de stad Izola met in de verte de klokkentoren van de Sint-Mauruskerk


Vlakbij de Sint-Mauruskerk staat het laatbarokke Besenghi degli Ughi paleis. Andere prachtige gebouwen in Izola zijn op het Manzioli plein het Venetiaans-gotisch herenhuis Manzioli & het Lovisato-paleis.
Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Izola kan terecht op het Archeologisch park in de baai van San Simon.
Het Parenzana museum bestaat uit de maritiem tentoonstelling Izolana & een expositie over treinen. In Izolana kom je meer te weten over de geschiedenis van de visserij aan de Adriatische kust. Daarnaast kan je er oude havenfoto's bezichtigen & prachtige scheepsmodellen bewonderen. In het treingedeelte wordt het economisch belang van de voormalige spoorlijn Parenzana uitgelegd.

Meer informatie over Koper

Lucija

Lucija ligt ten zuiden van de bekendste badstad van Slovenië Portorož. Belangrijkste bezienswaardigheid is het Kerkje van Lucija dat tevens het oudste gebouw van dit dorp is. Aan de kust is er een haventje voor kleine pleziervaartuigen.

Strunjan

Strunjan is bekend om zijn oesterkwekerijen & zoutpannen. Het zijn de meest noordelijke en kleinste zoutpannen in de Middellandse Zee, waar reeds meer dan 700 jaar op traditionele wijze zout wordt geproduceerd. Drie van de in totaal 150 zoutpannen van de Middellandse Zee zijn beschermd gebied waarvan de zoutpannen aan de Sloveense kust er één van is. De zoutpannen zijn dan ook een beschermer van cultureel erfgoed en natuurbeschermingsgebied.
De meest indrukwekkendste bezienswaardigheid van dit dorp is ongetwijfeld de 80 meter hoge klif in het landschapspark van Strunjan.

Accommodaties aan de kust

Camping Adria

Grand Hotel Bernardin

Hotel Apollo

Hotel Histrion

Hotel Riviera

Hotel Slovenija

Salinera Resort

San Simon Hotelresort

Gerelateerde pagina's

Foto's Koper

Foto's Kust

Foto's Piran

Piran een tof Sloveens Kuststadje

Rondreis door Zuid-West Slovenië

© Renzo Vanhoorelbeke