Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

InfoSlovenia.be - Bezienswaardigheden - Ljubljana


Bezienswaardigheden
Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië die 284 355 inwoners heeft in 2019. Door de centrale ligging is de stad al meer dan 3000 jaar een belangrijk verkeersknooppunt. Vroeger heette de stad Laibach en ook eens Luwigana maar na de eerste wereldoorlog veranderde dit vergoed in Ljubljana.

Deze kleine hoofdstad heeft enkele prachtige bezienswaardigheden, gezellige pleinen, mooie bruggen, leuke winkels, talrijke kerken, interessante museums en nog veel meer. Doorheen deze stad stroomt de Ljubljanica waar je in de avond langs de oevers romantische wandelingen kan maken. In beide namen komt het woord Ljubezen voor wat liefde betekent. Voor de meeste toeristen die Slovenië verkennen met de auto is Ljubljana de ideale plaats om één dag in te vertoeven maar je kan er gerust een meerdaagse citytrip van maken. Een ideale manier om het historisch stadscentrum te ontdekken kan door deel te nemen aan een 2 uur durende wandeltocht onder begeleiding van een gids. Lees hieronder nog meer tips over wat je kan doen in deze Sloveense hoofdstad.

Het Prešerenplein met de rode barokke Franciscuskerk van de Maria Boodschap

In het centrum van het historisch gedeelte van de stad ligt het Prešerenplein. Op dit plein kan je het monument van dichter France Prešeren bewonderen die leefde in het eerste deel van de 19de eeuw. Hij kijkt naar de dame in reliëf die aan de muur hangt aan de overkant van het gele gebouw. Dit was zijn onbeantwoorde liefde. Verder werd zijn leven ook gekendmerkt door alcoholisme. Toen Slovenië in 1991 onafhankelijk werd zijn lied Zdravljica verkozen tot het Nationaal Sloveens Volkslied. Op zijn sterfdag, 8 februari is naar hem de Culturele feestdag of Prešeren-dag genoemd.

Een blik op het Prešerenplein met aan de linkerkant de Barokke Franciscuskerk en aan de rechterkant het standbeeld van France Prešeren
Een blik op het Prešerenplein met aan de linkerkant de Barokke Franciscuskerk en aan de rechterkant het standbeeld van France Prešeren


Aan de andere kant van het plein kan je de 17de eeuwse rode barokke Franciscuskerk van de Maria Boodschap bewonderen. In de kerk kan je het 18de eeuws hoofdaltaar ontworpen door Italiaanse beeldhouwer Francesco Robba bewonderen. Daarnaast vind je plafondschilderijen uit de 19de eeuw van Matevž Langus die later hersteld werden door de Sloveense impressionistische kunstschilder Matej Sternen. Naast de kerk vind je in het Urbanc gebouw het winkelcentrum Galerija Emporium een mooi Art Nouveau paleis en 5 verdieping tellende modewinkel waar talrijke luxe merken zijn gehuisvest.

Algemeen
De Drie Bruggen

De populairste brug van Ljubljana is ongetwijfeld de 3 Bruggen gelegen in het oude historische stadscentrum vlakbij het Prešerenplein. Deze brug verbindt de twee oevers van de rivier de Ljubljanica met elkaar. De breedste & middelste van de 3 bruggen de Špital brug is in 1842 ontstaan en is ook voor autoverkeer geschikt. De twee andere smallere voetgangers bruggen werden tussen 1929 en 1932 gebouwd naar het ontwerp van de bekendste Sloveense architect Jože Plečnik. Hij voegde aan de buitenste bruggen in het midden ook trappen die naar de overdekte & niet overdekte kades leiden langs de rivier.

Een blik op de Drie Bruggen met op de achtergrond de Barokke Franciscuskerk en het standbeeld van France Prešeren
Een blik op de Drie Bruggen met op de achtergrond de Barokke Franciscuskerk en het standbeeld van France Prešeren


Het Kasteel van Ljubljana

Ongetwijfeld de meest in het oogspringende bezienswaardigheid van de stad is het Kasteel van Ljubljana gelegen op een steile bergheuvel omringt door talrijke bomen. Bovenop de Klokkentoren, een voormalige uitkijktoren, heb je een prachtig panoramische uitzicht op de stad. Als je de spiraalvormige trap afgaat kom je uit in het virtueel museum waar je door middel van een film de geschiedenis van het Kasteel ontdekt. In de 15de eeuwse Gotische Sint-Joriskapel kan je fresco's met de wapenschilden van verschillende adellijke families bewonderen. Sinds 2015 heeft het Poppenmuseum hier zijn vaste stek & kan je het avonturenspel Escape Castle spelen. Daarnaast zijn er bijna het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen.

Het Kasteel van Ljubljana gelegen op een beboste bergheuvel overheerst de historische binnenstad
Het Kasteel van Ljubljana gelegen op een beboste bergheuvel overheerst de historische binnenstad


De eenvoudigste manier om via het historisch centrum het Kasteel te bereiken is door de indrukwekkende panoramische kabelbaan te nemen. Er rijden ook regelmatig toeristentreinen naar dit kasteel. Te voet kan je de afstand & hoogtemeters overbruggen door een steil wandelpad te volgen via de zijkant om zou uit te komen aan de achterkant van het Kasteel.

Een ticket voor een bezoekje aan het Kasteel, Klokkentoren, Virtueel museum & Poppenmuseum met de Kabellift kost 13 euro voor volwassenen in 2021, zonder Kabellift 10 euro.

Koop Ticket Kasteel van Ljubljana

Meer Info Online Ticketprijzen Kasteel van Ljubljana

Meer Info over het Kasteel van Ljubljana

Sint-Nicolaaskathedraal

In de 13de eeuw stond hier oorspronkelijk een Romaans Kapel. In het begin van de 18de werd door de Italiaanse schilder & architect Andrea Pozzo de barokke Sint-Nicolaaskathedraal gebouwd. Sint-Nicolaas is de patroonheilige van de vissers & zeelieden. In de kerk vind je een voornamelijke barokke interieurdecoratie. Je kan er onder andere fresco's van Giulio Quaglio en een koepelfresco van de Sloveense schilder Matevž Langus bewonderen. De Italiaanse beeldhouwer Francesco Robba bouwde het hoofdaltaar. Aan de zuid & westkant vallen de prachtige bronzen kerkpoorten op die in 1996 ter ere van het bezoek van Johannes Paulus II werden aangebracht.

Links de Sint-Nicolaaskathedraal die tussen de Drie bruggen & de Drakenbrug ligt, rechts Fontein van de 3 rivieren
Links de Sint-Nicolaaskathedraal die tussen de Drie bruggen & de Drakenbrug ligt, rechts Fontein van de 3 rivieren


Fontein van de 3 rivieren

De Fontein van de 3 rivieren is gelegen op het stadsplein vlakbij het stadhuis & op slechts 200 meter van het Prešerenplein. Deze fontein werd door de Venetiaanse beeldhouwer Francesco Robba gebouwd midden 18de eeuw. Het symboliseert de 3 bekende Sloveense rivieren namelijk de Ljubljanica, de langste rivier de Sava en de Krka. Aan de zijkant van het fontein zie je 3 mannelijke figuren die een waterkruik leeggieten.

Drakenbrug

De Drakenbrug werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd ter van Keizer Frans Jozef I. De Art Nouveau architectuur werd ontworpen door de Italiaanse ingenieur Jurij Zaninovič, . Langs beiden zijden kan je 2 bronzen draken, die symbool staan voor de stad Ljubljana, bewonderen. De Draak vind je ook terug op de vlag & wapenschild van Ljubljana & staat symbool voor kracht, moed en macht. Op de brug staan sierlijke art-decolampen versierd met griffioenmotieven en groepjes witte glazen bollen.

Het Plečnik huis

Op een goeie kilometer van de 3 Bruggen in het district Trnovo in het zuidwesten van Ljubljana staat het Plečnik huis. De architect Jože Plečnik woonde in het huis van 1921 tot aan zijn dood in 1957.
Het complex werd tussen 2013 & 2015 gerenoveerd & bestaat uit 2 traditionele oude huizen & een uitbouw met aangrenzende tuin. Na een kleine inkomhal, kan je ook een blik werpen op zijn studeerkamer met bed en bijhorende badkamer. Daarnaast kan je onder andere het authentieke interieur van de keuken & glazen rechthoekige veranda met uitzicht op de tuin bewonderen. Sinds de renovatie kan je ook een permanente tentoonstelling over zijn leven & werk bezoeken. Je kan uitzonderlijke originele modellen, talloze plannen over zijn gerealiseerde & niet gerealiseerde bouwwerken bezichtigen.

Huis van Sloveense Architect
Een blik op de veranda & het huis van Jože Plečnik vanuit de tuin


Een ticket voor een bezoekje aan het huis van Jože Plečnik bedraagt 6 euro voor volwassenen in 2020.

Meer Info Officiële Online Ticketprijzen Plečnik House

Meer Info over het Plečnik huis in Ljubljana

De Slagersbrug

De Slagersbrug, gebouwd in 2010, is gelegen tussen de Drie Bruggen & De Drakenbrug en verbindt de zuilengalerij van de Centrale Markt. De ontwerper van deze brug is ook nu terug Jože Plečnik & was 100 jaar geleden één van zijn niet-gerealiseerde projecten. Het is een brede voetgangersbrug met langs de ene kant trappen & in de midden een groot standbeeld Prometheus. De Sloveense beeldhouwer Jakov Brdar creeërde dit standbeeld samen met nog kleine sculpturen op & rond de brug. Kort na de opening werd het een plaats waar verliefde koppels liefdeshangsloten bevestigden aan de balustrades van de brug.

De Slagersbrug of Liefdesbrug ligt in het centrum boven de belangrijkste rivier van de stad de Ljubljanica
De Slagersbrug of Liefdesbrug ligt in het centrum boven de belangrijkste rivier van de stad de Ljubljanica


De Schoenmakersbrug

De Schoenmakersbrug die het Nieuwe plein met het Stadsplein verbindt, werd in 1931 en 1932 gerenoveerd door de architect Jože Plečnik. De brug bestaat uit 12 zuilen met bollen erop met in het midden 2 lataarnpalen. De balustrades werd in 1991 gerenoveerd.

schoenmakersbrug
Een blik op één van de vele mooie bruggen in de stad, de Schoenmakersbrug


Nationaal Museum van Slovenië

Het grootste deel van het Nationaal Museum is gevestigd in een grote museumwijk in de buurt van het Tivoli park. De archeologisch , cultuurhistorisch & etnografische verzameling is ondergebracht in een eind 19de eeuwse Neorenaissance gebouw. Het oudste museumstuk is de Neanderthaler fluit die ontworpen werd uit het bot van een beer. Daarnaast is Vače situla een gedecoreerd bronzen emmer en een oud-egyptische mummie één van de vele waardevolle objecten van het museum. In het Romeins Lapidarium ontdek je een verzameling van meer dan 200 stenen monumenten met Romeinse Latijnse opschriften.

Een ticket voor een bezoekje aan het Nationaal Museum bedraagt 6 euro voor volwassenen in 2020.

Meer Info Officiële Online Ticketprijzen Nationaal Museum

Meer Info over het Nationaal Museum in Ljubljana

Huis van de Illusie

Het huis van de Illusie is momenteel het jongste museum waar je sinds 2016 de hilarisch en leerrijke illusies kan ervaren. De ingang, gelegen aan het congresplein, ligt op slechts 200 meter van de dichtstbijzijnde parking. In de meer dan 40 expositieruimtes beleef je hilarisch, leerrijke en voor je hersenen erg misleidende illusies. Dit komt meestal doordat je brein in een korte tijdspanne veel verschillende informatie te verwerken krijgen. Daag jezelf uit door rechtdoor te wandelen in de Vortex tunnel terwijl de lichten rondom je heen dwalen. Een andere populaire en meeste gefotografeerde ruimte onder de bezoekers is de Kamer Ondersteboven. Dans in de Disco kamer, maak de mooiste selfies in de Caleidoscoop of maak kennis met andere optische -en gezichtsillusies. Een leuk uitstapje voor zowel jong en oud.
Koop Ticket Huis van de Illusie

Museums

Het grootste museum van het land is het Nationaal museum waar je o.a. archeologische & cultuurhistorische verzamelingen kan bewonderen. Het architectuurmuseum , Tivoli galerij & het Stedelijk museum zijn andere bekendere museums.
Een andere populair museum, nieuw in 2016, is het Museum van de Illusie aan het congresplein.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Ljubljana
Kasteel + Kabellift 13 euro in 2020, zonder Kabellift 10 euro

Nationaal Museum van Slovenië 6 euro in 2019, ticket in combinatie met museum Metelkova 8,5 euro

Het huis van Plečnik, 6 euro in 2020

Zoo van Ljubljana, 9 euro in 2020

Museum van Illusies, 9,95 euro in 2020

Sloveens Natuur Historische Museum 4 euro in 2020

Nationaal Museum van Slovenië bij Muzejska 6 euro in 2020

Nationaal Museum van Slovenië bij Metelkova 6 euro in 2020

City Museum of Ljubljana 6 euro in 2020

Jakopič Gallery 3 euro in 2020

Sloveens Etnografisch Museum, 6 euro in 2020 of gratis 1ste zondag van de maand

Brouwerij Union 14 euro in 2020

MGLC Internationaal Centrum Grafische Kunst 5 euro in 2020

Spoorwegmuseum 3,5 euro in 2020

Schoolmuseum 2 euro in 2020

Botanische Tuinen Ljubljana 3 euro in 2020

Museum van de Moderne Kunst 5 euro in 2020

Museum Hedendaagse Kunst Metelkova 5 euro in 2020

Sloveens Museum voor Hedendaagse Geschiedenis 5 euro in 2020

Museum voor Architectuur en Design 6 euro in 2020

Sloveense Nationale Galerij 10 euro in 2020

Drakenbrug, Drie Bruggen, Slagersbrug, Schoenmakersbrug, gratis in 2020

Sint-Nikolaaskathedraal, Franciscuskerk van de Maria Boodschap, Kerk van de Heilige Cyrillus en Methodius, gratis in 2020

Prešerenplein & Kongresniplein, gratis in 2020

Sport Museum, City Art Gallery, Match Gallery, Tobacco Gallery, gratis in 2020

Nationale & Universiteitsbibliotheek, gratis in 2020

Sint-Janskerk in Trnovo, Kerk van de Visitatie, Sint-Jacobskerk & Sint-Florianskerk, gratis in 2020

Meer Info Officiële Online Ticketprijzen Bezienswaardigheden, Attracties, Museums in Ljubljana

Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's
Foto's Sfeerbeelden Ljubljana

Foto's Bruggen Ljubljana

Foto's Kastelen Ljubljana

Daguitstap naar Ljubljana

Met het vliegtuig van Antwerpen naar Maribor

Accommodaties in de buurt

Best Western Premier Hotel Slon

Camping & Hotel Ljubljana Resort

Camping Menina

Hotel Thermana Park Laško

Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana

© Renzo Vanhoorelbeke