InfoSlovenia.be - Bezienswaardigheden - Ljubljana - Kastelen

Home Kaart Labels A-Z InfoSlovenia.info Links
Bezienswaardigheden
Ljubljana
Kastelen

In de 14de eeuw kwam het in handen van de Habsburgers en deed onder andere dienst als kazerne en gevangenis. Vanop het binnenplein heb je zicht op bijna alles wat het kasteel te bieden heeft.

In het virtueel museum bijvoorbeeld kan je een film over de geschiedenis van Ljubljana & het kasteel bekijken. Het gaat onder meer over de architecturale ontwikkeling & archeologische vondsten door de verschillende periodes heen.

Als je uit het filmzaaltje wandelt kan je via een dubbele spiraaltrap bovenop de Klokkentoren komen die sinds 1848 bestaat. Vroeger was dit een brand uitkijktoren zodat men precies zag welk huis er in de stad in brand stond. Momenteel is dit een toeristische attractie waar men een schitterende panoramische blik kan werpen op de stad en de Karawanken in het noorden.
Vanop de toren kan je makkelijk bezienswaardigheden zoals Congresplein, nationale -en universiteitsbibliotheek, de Sint-Nicolaas kathedraal en Franciscanenkerk met de rest van de stad onderscheiden.

Kasteel van Ljubljana
Centraal, het kasteel van Ljubljana gelegen op een bergheuvel & linksonderaan de rode barokke Franciscuskerk

De Sint-Joriskapel die in de 15de eeuw is gebouwd in Gotisch stijl & versierd werd met fresco's is één van de oudste delen van het Kasteel. Later werd de kapel gerenoveerd in Barokstijl & in 1747 bracht men muurschilderingen aan met de wapenschilden van verschillende adellijke families.
Vlakbij de kapel is er een ruimte voorzien waar je een tentoonstelling kan bekijken over de geschiedenis van Sloveni√ę.

De 15de eeuwse Vijfhoekige toren was vroeger de hoofdingang die naar het binnenplein liep. Vandaag kan je in deze ruimte tentoonstellingen over de hedendaagse kunst bezichtigen en worden er soms kleine concerten of persconferenties gehouden.

Daarnaast zijn nog tal van ruimten beschikbaar die dienst doen als tentoonstellingsruimte, concerten, recepties of persvoorstellingen. Ook worden er in het kasteeldomein huwelijken voltrokken in de trouwkapel. Je kan even verpozen in het plaatselijk café of restaurant.
In de Rustika galerij kan je hoogwaardige Sloveense ambachtelijke handwerkproducten kopen.

Gerelateerde pagina's
© Renzo Vanhoorelbeke