Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Een overzicht van de mooiste en meest betoverende meren van Slovenië


Bezienswaardigheden
Meren
Meer van Bled
Het meer van Bled is één van de belangrijkste en populairste toeristische attracties van Slovenië. Het ligt in het noordwesten van het land net buiten het Triglav National Park. Er zijn héél veel hotels, vakantiehuizen en appartementen waar je tijdens je vakanatie kan verblijven.
Een leuke manier om de bezienswaardigheden rond het Meer te ontdekken is tijdens een 6km durende wandeling langs de oevers. Zo heb je een prachtig panorma op de beboste heuvels en de reusachtige bergen in de verte. Gedurende de wandeltocht zie je onder andere, het eiland in het meer, het Kasteel van Bled, de Sint-Martinuskerk en de berg Straža.
Het eiland van het meer kan je ,via de traditionele pletnaboten of via een zelf gehuurde boot, bereiken. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Kerk van Maria-Hemelvaart met bijhorende wensklok. Aan de andere kant van het eiland kan je de neogotische Sint-Martinuskerk bezoeken. In de buurt van deze kerk maar dan een stuk hoger kan je het Kasteel van Bled bezoeken.
Daarnaast zijn er in en rond het meer veel sportfaciliteiten beschikbaar. Zo is er aan de noordelijke kant van het meer ter hoogte van het kasteel een zwemzone met bijhorende glijbanen. Op de niet afgebakende zone kan je roeien en kajaken. Daarnaast is Bled ook een ideaal vertrekpunt voor fiets, -en wandeltochten. In de winter kan je op de nabij gelegen berg Straža winterpret beleven door te skiën.


Een prachtige uitzicht op het meer van Bled met rechts het eiland & links Villa Bled


Meer Informatie over Meer van Bled
Meer van Bohinj
Het meer van Bohinj ligt in het Triglav National Park in het dorp Ukanc aan de westkant en de plaatsen Ribčev laz en Stara Fužina aan de oostkant. Doordat het omgeven is door bergweiden, hoge bergwanden en het heldere water van de Savica waterval is dit ongetwijfeld het meest betoverende meer van Slovenië.

Tevens is dit, met een lengte van ruim 4 kilometer & breedte van ongeveer één kilometer, het grootste Meer van het Slovenië.
De nabijgelegen Savica waterval in het dorpje Ukanc kan je bezoeken. Vanaf de ingang tot deze waterval is het ongeveer een halfuur wandelen. Door de kabelbaan te nemen aan de oever van het meer kan je de berg Vogel bezoeken. In Ribčev laz, ten zuiden van de oevers van het meer kan je dan weer de barokke kerk van de Heilige Geest bewonderen.

Een belangrijk symbool voor deze streek is het standbeeld van een Steenbok aan de zuidoostkant van het meer. In Stara Fužina kan je de Gotische Johanneskerk met middeleeuwse fresco's bewonderen.

Een prachtige blik op het Meer van Bohinj, met in de achtergrond de Julische Alpen & de Johannes Kerk
Een prachtige blik op het Meer van Bohinj, met in de achtergrond de Julische Alpen & de Johannes Kerk

Meer Informatie over het Meer van Bohinj
Jasna Meer

Het Jasna Meer wordt gevormd door twee onderlinge verbonden kunstmatige meren aan de samenvloeiing van de rivieren Velika Pišnica en Mala Pišnica. De plaats rond het meer biedt leuke wandelroutes maar je kunt er ook vissen in de bekende visserswijk. Maak aan het einde een prachtige groepsfoto naast de trotse bronzen steenbok en met een blik op het kristalheldere water van het Jasna Meer.

Meer informatie over Kranjska Gora


Een standbeeld van een steenbok voor het Jasna Meer
Een standbeeld van een steenbok voor het Jasna Meer
Meer van Cerknica

Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Slovenië, in de buurt van Postojna vind je Cerknica. Ten zuiden van deze plaats bevindt zich het meer van Cerknica.
Dit bekken wordt in de regenperiodes, meestal in de herfst en lente, gevuld en is op zijn hoogste punt, het grootste meer van Slovenië. Het heeft dan een oppervlakte van 24km² maar slechts een diepte van 3 meter. Door de poreuze kalkbodem van het Karstgebied droogt dit meer in de zomer bijna helemaal uit en veranderd hij moerasgebied vol riet. Daarom wordt hij ook wel het verdwijnende meer genoemd. Het uitdrogen van dit meer heeft dus niets te maken met de opwarming van de aarde.

Meer Informatie over het Meer van Cerknica

Meer van Velenje

Het meer van Velenje is diepste meer van het land gelegen ten noordwesten van de stad vlakbij de dorpen Škale & Družmirje. Ten zuiden van dit meer ligt Velenje Beach met vlakbij een Camping Jezero Velenje.
Zowel het strand als het opblaasbaar zwemparadijs in de zomer zijn voor de bezoekers vrij te gebruiken. Naast een frisse duik kan je natuurlijk ook lekker uitrusten en genieten in de zon. Je kan een boek lezen of een zandkasteel bouwen met je kinderen. Het strand is uitgerust met douches en in de strandbar MiaMia kan je een verfrissend drankje nuttigen of een snelle snack eten.
De sportievelingen kunnen naast zwemmen ook surfen,zeilen, volleyballen & voetballen. In de buurt is er ook een minigolfterrein en tennisveld aanwezig.
Daarnaast zijn er ook verschillende festivals en concerten waarvan Pljusk de grootste en populairste is.

Meer Informatie over Velenje

Meer van Ptuj

Tussen de steden Maribor & Ptuj stroomt het water van de rivier de Drava in twee kleinere waterlopen om daarna uit te monden in het grote meer van Ptuj. Aan de oevers van het meer kan je meer dan 200 vogelsoorten bewonderen.
Meer Informatie over Ptuj

Gerelateerde pagina's

Foto's Meer van Bled

Foto's Meer van Bohinj

Het Toeristische Bled

Meer van Bled

Meer van Bohinj

Triglav National Park

Accommodaties in de buurt

Kompas Bled

Hotel Jezero

Bohinj Park Eco Hotel

Camping Bled

Eco Camping Koren

Camping Vodenca

© Renzo Vanhoorelbeke