Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Een overzicht van de mooiste en meest betoverende meren van Slovenië


Bezienswaardigheden
Meren
Meer van Bled

Het pittoreske meer van Bled ligt aan de rand van het Triglav Nationaal Park in het noordwesten van Slovenië. Het meer met eiland in het oosten is 1380 meter breed, 2120 meter lang met een maximale diepte van 30,6 meter. Met traditionele pletnaboten heb je de mogelijkheid om misschien wel de populairste bezienswaardigheid, het Eiland Bled, te bezoeken. Via 99 brede treden bereik je de top van de berg op het piepkleine eiland. Daar zie je de Maria-Hemelvaartkerk met binnenin onder meer een wensklok, 15de-eeuwse fresco's, schilderijen en altaren. De top van vrijstaande 52 meter hoge klokkentoren bereik je door een trap te nemen. Tijdens je tocht naar boven zie je mechanische torenklok met slinger met drie bronzen klokken. Op de berg Straža beleef je een onvergetelijke rit op de 520 meter lange rodelbaan die een maximale snelheid van 40 kilometer per uur behaald. Er is ook een Family Adventure Park met 5 klimroutes. Het opvallendste bouwwerk langs de oevers van het meer,het Kasteel van Bled, staat op een 130 meter hoge klif. Boven geniet je onder meer van een adembenemende panorama op het meer van Bled. Op het domein kom je in de verschillende ruimten meer te weten over de geschiedenis van de stad Bled. In de omgeving van het kasteel mag je vrij de 19de-eeuwse neogotische Sint-Martinuskerk bezoeken waar je onder andere wondermooie fresco's uit de 20ste eeuw ziet. In hotel Park geniet je van een heerlijk lokale lekkernij, Bled cream cake of in Sloveens Kremšnita. Dit gebakje creëerde Serviër Ištvan Lukačević midden 20ste eeuw.

Meer info over meer van Bled

Uitzicht op het meer van Bled met in de verte het eiland
Een foto van het meer van Bled met in de verte het eiland
Meer van Bohinj

Het meer van Bohinj omgeven met talrijke beuken- en sparrenbossen met lariks- en alpenheide , gelegen in het Triglav Nationaal Park, is maximaal 4,1 kilometer lang, 1,2 kilometer breed en 45 meter diep. De dorpen Ribčev Laz en Stara Fužina aan de oostkant en Ukanc aan de westkant liggen langs de ruim 11 kilometer lange oevers van het betoverende meer van Slovenië. In Ribčev Laz staat de pittoreske kerk van Sint-Johannes de Doper. Binnenin de kerk zie je mooie Sloveense middeleeuwse architectuur, gotische schilderijen en indrukwekkende fresco's. In Stara Fužina kom je in het zuivelmuseum van de Sloveense Alpen meer te weten over de regionale kaasproductie van het Triglav Nationaal Park. In Ukanc heb je de mogelijkheid om de 78 meter hoge Savica waterval te bewonderen. Na een wandeltocht van ongeveer 30 minuten zie je de wondermooie stortvloed van het heldere water in het turquoise bassin van de Savica waterval stromen. Onder het houten afdak staat een herdenkingsmonument van aartshertog Johann van Oostenrijk. Eveneens in Ukanc, maar dan langs de oevers, staat de kerk van de Heilige Geest met fresco's uit de 15de en 16de eeuw. Een bekend Sloveens wintersportgebied is ongetwijfeld de berg Vogel op 5 kilometer van de oevers van het meer van Bohinj. In de winter en vroege lente kan je skiën of snowboarden op een van de 19 pistes. Er is ook een funpark voor kinderen aanwezig.

Meer info over meer van Bohinj

Een foto van het meer van Bohinj met op de voorgrond groene kajakboten
Een blik op het meer van Bohinj met op de voorgrond groene kajakboten
Jasna Meer

Het Jasna-meer is een idyllisch gletsjermeer in de wondermooie omgeving van de Julische Alpen gevormd door 2 kunstmatige meren aan de samenvloeiing van de rivieren Velika Pišnica en Mala Pišnica. Het meer staat bekend om zijn kristalheldere water en adembenemende berglandschap van de Sloveens Alpen. Op een heldere, zonnige en windloze dag lijkt het water op een stuk glas dat alles zo perfect weerspiegelt. Het Jasna meer is een ideaal vertrek- en eindpunt voor wandelingen die je op de leuke wandelroutes kan maken. Je heb de mogelijkheid om in een aangename omgeving te vissen, aangezien Jasna een bekend visgebied is. Uiteraard mag je enkel vliegvissen. Maak een prachtige groepsfoto naast de trotse bronzen steenbok en met een blik op het heldere water van het Jasna meer.

Meer info over Kranjska Gora


Een standbeeld van een steenbok voor het Jasna Meer
Een blik op het heldere water met links een standbeeld van een steenbok
Meer van Cerknica

Circa 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Slovenië, in de omgeving van Postojna vind je Cerknica. Ten zuiden van deze plaats bevindt zich het meer van Cerknica, een van de grootste intermitterende meren van Europa. Het waterpeil is meestal op zijn hoogst in de lente en herfst zodat, weliswaar tijdelijk, het meer van Cerknica het grootste meer van Slovenië wordt. In de zomer droogt door de poreuze kalkbodem van het Karstgebied het meer uit en veranderd het meer van Cerknica in een moeras vol riet. Dit is de reden waarom hij ook wel het verdwijnende meer wordt genoemd. Er leven 10 verschillende vissoorten waaronder snoeken, kopvoorns, karpers, baarzen, rode vinnen, witvissen en de wondermooie bruine beekforel. Rond het meer, gelegen in het Notranjski Park, vertoeven ruim 270 verschillende vogelsoorten waarvan de helft van alle Europese soorten. Er zijn ook al zo'n 45 verschillende zoogdieren waargenomen in het park waaronder de bruine beren. Er leven ook ruim 125 vlindersoorten, 15 soorten amfibieën, 55 bedreigde Sloveense plantensoorten.

Meer info meer van Cerknica


Een wondermooi uitzicht op de flora in en rond het Meer van Cerknica
Een mooi uitzicht op de flora in en rond het Meer van Cerknica
Meer van Velenje

In de dorpen Škale & Družmirje ligt het diepste Sloveense meer. Het meer van Velenje is 1,4 kilometer lang, 1,3 kilometer breed en een maximale diepte van 64 meter. De oppervlakte van het meer is circa 1,4km² met een volume van circa 30,5mm³. Ten zuiden van dit meer ligt Velenje Beach met vlakbij camping Jezero Velenje.
Zowel het strand als het opblaasbaar zwemparadijs in de zomer zijn voor de bezoekers vrij te gebruiken. Naast een frisse duik kan je uiteraard ook lekker uitrusten en genieten in de zon. Volwassenen kunnen een boek lezen terwijl de kinderen een zandkasteel bouwen. Het strand is uitgerust met douches en in de strandbar MiaMia drink je een verfrissend drankje of eet je een snack.
De sportievelingen kunnen naast zwemmen ook zeilen, surfen, volleyballen en voetballen. In de omgeving staat een minigolfterrein en tennisveld.
Daarnaast zijn er ook verschillende festivals en concerten waarvan Pljusk de grootste en populairste is.

Meer info over Velenje

Uitzicht op het meer van Velenje
Een foto van het meer van Velenje
Meer van Ptuj

Tussen de steden Maribor en Ptuj stroomt het water van de rivier de Drava in twee kleinere waterlopen om daarna uit te monden in het grote meer van Ptuj. Aan de oevers van het meer kan je meer dan 200 vogelsoorten bewonderen. Een wondermooi uitzicht op het meer bekom je vanop de kasteelheuvel gelegen in het centrum van Ptuj.

Meer informatie over Ptuj

Gerelateerde pagina's

Foto's Meer van Bled

Foto's Meer van Bohinj

Het Toeristische Bled

Accommodaties in de buurt

Kompas Bled

Hotel Jezero

Bohinj Park Eco Hotel

Camping Bled

Eco Camping Koren

Camping Vodenca

© Renzo Vanhoorelbeke