Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Ptuj, Ontdek de oudste Sloveense stad!


Ptuj, Ontdek de oudste Sloveense stad!

Ptuj is de oudste stad van Slovenië gelegen in het noordoostelijke deel van Slovenië in de omgeving van de grens met Kroatië. Het stadje aan de rivier Drava met 17 984 inwoners in 2023 bestaat al sinds 5000 voor Christus. Momenteel is het de belangrijkste wijnbouwstreek van het land. Overnachten kan in het familiehotel Grand Hotel Primus, onderdeel van het waterpark van Terme Ptuj op 3 kilometer van het historische hart van Ptuj.

Het stadspanorma van Ptuj, met aan de rechterkant de Georgiuskerk & op de voorgrond de rivier de Drava & de brug
Het stadspanorma van Ptuj, met aan de rechterkant de Georgiuskerk & op de voorgrond de rivier de Drava & in het midden bovenop de heuvel het kasteel
Kasteel van Ptuj

Bovenop een steile heuvel ligt het 12de-eeuwse kasteel van Ptuj. Het imposante bouwwerk werd opgetrokken ter verdediging tegen de Hongaren. In de 17de eeuw renoveerde de eigenaar het kasteel tot haar huidige Barokke stijl. Vandaag de dag wordt het grootste deel van het kasteel ingenomen door het Regionaal Museum van Ptuj-Ormož. Daar kan je onder andere prachtige luxueuze kasteelkamers, galerijen met gotische en barokke kunst en schilderijen op glas bewonderen. Verder zie je wapens, traditionele carnavalsmaskers uit de streek Ptuj en een grote verzameling geschiedkundige muziekinstrumenten van Slovenië.
De hoofdreden voor een bezoek aan het kasteel is het wondermooi panorama over de stad, de prachtige omgeving, de rivier de Drava en daarbij horende meer van Ptuj. Uiteraard wordt de geschiedenis van het kasteel van Ptuj op interessante manier voorgesteld.
Het belangrijkste museum object is de Romeinse dubbele fluit Tibia, uit de 2de -of 3de eeuw. Het werd vakkundig ontworpen van been en bedekt met dunne lagen brons en koperen plaat. De Romein schreven er magische krachten aan toe, omdat ze overtuigd waren dat de muziek kwade geesten uit hun leven konden bannen. Deze zeldzame archeologische vondst is te bewonderen in de verzameling van historische muziekinstrumenten op de begane grond van het Ptujski Grad.

Foto van witte muurgevels van het kasteel van Ptuj met in het midden een verdedigingstoren
Uitzicht op de witte muurgevels met in het midden een verdedigingstoren
Het Sloveense plein

Zonder twijfel het meest fotogenieke plein van de stad is Slovenski trg. Het kleine charmante plein ligt bezaaid met enkele bezienswaardigheden. Zo zie je het 5 meter hoge marmeren Orpheus monument die hoogstwaarschijnlijk ter ere van het overlijden van voormalige burgemeester Valerius Verus, die leefde in de 2de eeuw na Christus, werd opgetrokken. In de middeleeuwen werd het monument gebruikt als schandpaal. Achter het Orpheus monument zie je Mestni stolp, de stadstoren van Ptuj. Aan de andere kant van het plein ligt het toeristische informatiepunt van Ptuj.

Stadstoren van Ptuj

Vanop de verdedigingsmuur van het kasteel van Ptuj zie je de prachtige barokke bordeaux kleurige uikoepel. En oplettende kijker zal opmerken dat de toren slechts aan 3 zijden een klok heeft. Burgers besloten indertijd om uit protest geen klok aan de muur tegenover het kasteel te hangen, toen de kasteelheren weigerden hun deel van de investering te betalen. Sinds de 17de eeuw gebruikt de Kerk de stadstoren als parochie toren.

Foto van de bordeaux kleurige uikoepel van de stadstoren van Ptuj
Een blik op de bordeaux kleurige uikoepel van de stadstoren van Ptuj
Stadsplein

Mestni trg is het meest bezochte plein onder de lokale bevolking. Het plein is omringd door wondermooie gebouwen, gedomineerd door het stadhuis. In het midden van het plein staat het standbeeld Sveti Florijan, die Ptuj beschermt tegen branden. Op het terras van de koffiebar Evropa Ptuj kan je genieten van een verfrissende drankje terwijl je geniet van de prachtige muurgevels.

Foto van het stadsplein met de okergele muurgevels van het stadhuis
Uitzicht op het stadsplein met de okergele muurgevels van het stadhuis
Sint-Joriskerk

Ten noorden van het stadspark, op slechts enkele tientallen meters van het stadsplein, staat the Saint George Church. De belangrijkste parochiekerk van Ptuj heeft een mooi interieur met het opvallende 3 vleugelaltaar, een koorbank uit de 15de eeuw en het statuut van de patroonheilige Saint George die een draak verslaat. De kerk uit de 12de eeuw werd meerdere keren uitgebreid waardoor een eclectische mix van stijlen ontstond, waarbij gotische en barokke elementen de boventoon voerden.

Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Gerelateerde pagina's
Accommodaties in de buurt
© Renzo Vanhoorelbeke