Home Kaart Bezienswaardigheden Ljubljana Kust Triglav National Park Karst Noorden & Centrum Zuiden & Oosten A-Z Accommodaties Campings Hotels Foto's Blog Links

Štanjel een prachtige middeleeuws dorpje in de Karst


Bezienswaardigheden
Štanjel

Štanjel is een middeleeuws dorp en tevens oudste nederzetting in de Karst, met 368 inwoners in 2023, die deel uitmaakt van de gemeente Komen. Het dorp ligt in het zuidwesten van Slovenië in de buurt van Lipica en de Italiaanse grens.

Het historisch gedeelte van het dorp is terrasvormig gelegen tegen een heuveltop. In het 16de-eeuws kasteel vind je de galerij van de Sloveense schilder en grafische kunstenaar Lojze Spacal. In ditzelfde historisch gebouw is er een bezoekerscentrum met interactieve exposities over de natuurlijke rijkdommen van de Karst, de geschiedenis van Štanjel, de architect Maks Fabiani en de grotten van Škocjan. Zo is er een windtunnel waar je de frisse Bora-wind kunt voelen. Daarnaast kom je meer te weten over het unieke watervoorzieningssysteem van het dorp en de Karstherder, een Sloveens honderras.
Verder in het klein historisch centrum vind je de laatgotische Sint-Daniëlskerk met een klokkentoren in de vorm van een citroën. Nabij de kerk zie je in het Romaanse huis of Karsthuis een etnologische collectie.
Aan de rand van het dorpskern bevindt zich de Ferrari-tuin van de Italiaanse architect Max Fabiani. In deze grote tuin met wondermooi uitzicht vind je onder andere de vijver met een brug in Venetiaanse stijl.


De Sint-Daniëlskerk en het historische hart van Štanjel
Kaart
1 Map

Kaartnavigatie


Wat te doen in Štanjel

Ticketprijs Kasteelmuseum 7 euro in 2023 voor een bezoek van 90 minuten

Sint-Daniëlskerk gratis in 2023

Ferrari-tuin gratis in 2023


Vermelde prijzen zijn voor volwassenen
Gerelateerde pagina's

Foto's Štanjel

Bezienswaardigheden Idrija

Rondreis door Zuid-West Slovenië

Accommodaties in de buurt

Camping Adria

Grand Hotel Bernardin

Hotel Apollo

Hotel Histrion

Hotel Riviera

Hotel Slovenija

Salinera Resort

San Simon Hotelresort

© Renzo Vanhoorelbeke